Nevelj környezettudatos gyereket: apró dolgok, amiket szülőként te is megtehetsz

Nagyrészt rajtunk, szülőkön múlik, hogy évtizedek múlva a gyermekeink mennyire vigyáznak majd a bolygóra. Sajnos egyre több vészjelzést küld nekünk a Föld, amiket komolyan kell venni, de már azzal nagyon sokat tehetsz, ha te is megtanítasz pár fontos szabályt a gyermekeidnek!

Nevelj környezettudatos gyereket: apró dolgok, amiket szülőként te is megtehetsz

Nem lehet elég korán kezdeni

Hogy mikor érdemes elkezdeni a gyerek környezettudatos nevelését? A szakértők szerint már a legelején, és ehhez nem kell feltétlenül ökuanyunak lenned: vannak alapvető dolgok, amikkel nagyon is érdemes tisztában lennie már a legkisebbeknek is. De ne feledd: a legtöbbet akkor tanulják, ha otthon ti is jó példával jártok elöl. Ők még képesek játéknak felfogni ezt az egészet, nagyon hamar megtanulják a dolgokat, így jól teszed, ha már onnantól kezdve, hogy a gyerek kezdi megérteni a meséket, tanítasz neki apró dolgokat a környezettudatosság jegyében.

Tedd játékká a dolgot!

Ott van mindjárt a szelektív hulladékgyűjtés: a piciknek szuper játék összenyomni a vizespalackokat, szétválogatni a flakonokat, a papírokat. A komposzt gyűjtését is nagyon tudják élvezni, pláne, ha előtte megmutatod, hogyan és miért kell leszedni bizonyos gyümölcsök, zöldségek héját, majd együtt viszitek ki a komposztra, amikor pedig aktuális, együtt használjátok fel a földben. Számukra ezek mind-mind nagyon izgalmas dolgok!

Figyeljetek az apróságokra!

Az elsők között azt is érdemes elmagyarázni a kicsiknek, mi a pazarlás, miért kell leoltani a lámpát, ha már nem vagytok a szobában, és miért nem jó játék a csapból rengeteg vizet feleslegesen kiengedni. Amikor mesélsz nekik, te magad is találhatsz ki olyan történeteket, amikben ilyen témák szerepelnek, és lehet, hogy sokszor kell nekik elmondani, miért nem szabad feleslegesen égetni a villanyt, ám egy idő után hidd el, ők is meg fogják érteni.

Minél kevesebb műanyag, annál jobb

Mutasd meg a kicsiknek, hogy állandó zacskózás, szatyrozás helyett kosárral vagy saját bevásárlótáskával jártok piacra, és a zöldségeknek is érdemes külön kis tárolókat beszerezni – így ők is megszokják, hogy nem vesznek le mindennek külön nejlonzacskót a polcról. Otthon akár játszhattok is a saját kis bevásárlótáskákkal! De a játékokkal ugyanez a helyzet: hasznos a sok rossz minőségű műanyag játék helyett maradandóbb dolgokat, például fából készült dolgokat beszerezni: időtállóbbak, és sokkal jobban is mutatnak a gyerekszobában!

Hajrá újrahasznosítás!

Nem csak az a jó játék, amit leveszel a polcról a játékboltban: még ha nem is vagy olyan kreatív, az internet telis tele van videókkal, hogyan lehet szuper játékot kreálni például egy vécépapírgurigából vagy sajtos dobozból. A kicsik pedig odáig vannak az ilyenekért. Nem beszélve arról, amikor őszi levelek kell gyűjtögetni, majd azokat kis füzetbe beleragasztgatni, vagy terméseket; gesztenyét, tobozt, amit épp találtok, kidíszíteni.

Halmozás helyett élmények

Az ember hajlamos többet költeni a gyerekére, mint saját magára, és sokszor még akkor is elcsábulunk, amikor a fiunk a huszadik, de megint „ilyen még nincs” markoló után könyörög könnyes szemmel. Pedig sajnos a legtöbb rajongás csak ideig-óráig tart, és a sok játék, a rengeteg tárgy látványa feszültséget is kelt a gyerekekben. Kipróbálhatjátok, hogy időnként tényleg élményt vesztek ajándékba: akár egy kiruccanást egy addig nem látott állatkertbe, egy csúszdaparkozást, bármit, amit tudjátok, hogy szívesen kipróbálna a gyerek.

Hidd el, ezeket az apróságokon is nagyon sok múlik: nem könnyű elérni, hogy a gyerekek értékeljék, amit kapnak, de érdemes apró lépésekkel haladni a cél felé!

2019. november 23.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó