Nincs rákkeltő babatápszer itthon

Több német terméktesztelő csoport is rákkeltő vegyi anyagot talált különböző európai gyártók befőttesüveg csomagolású bébiételeiben, köztük a Magyarországon is kapható Bebivita és Hipp márkákban. A Stiftung Warentest élelmiszercsomagolások károsanyag-tartalmát vizsgálta. A magazin munkatársai által kiválasztott 18 bébiételből 13 tartalmazta eltérő mértékben a 2-etilhexan-sav nevű anyagot, amely az üvegek fémkupakjának műanyag tömítéséből származik.

Egy további vizsgálatban a 18-ból három termékben találták meg a semicarbazid nevű anyagot, amely állatkísérletekben erősen rákkeltőnek és a termékenységet rombolónak bizonyult. A semicarbazidos bébiételek az Alete, illetve a Martin Eyers biotermékei voltak.

A magazin eredményeire reagálva a német Különleges Célú Élelmiszerek Termelőinek Szövetsége, a Diatverband azt közölte, hogy a fogyasztóvédelmi miniszternek élelmiszerbiztonsági kérdésekben tanácsot adó Szövetségi Kockázat-Értékelési Intézet (BfR) a semicarbazid nevű anyagot az egészségre ártalmatlannak tartja.

A közlemény tudatja, hogy a csomagolást előállító vállalatok egy olyan új megoldást dolgoztak ki, amely az említett anyagot nem tartalmazza. Amióta ez az új kupak létezik, a bébiételgyártók elővigyázatosságból rögtön e csomagolóanyag használatára kezdtek átállni, jóllehet - fogalmaz a közlemény - az összes jelenleg a piacon elérhető bébiételüveg korlátozás nélkül felhasználható.

Egyelőre vizsgálja az Európai Unió, hogy van–e rákkeltő anyag az itthon is kapható babatápszerek csomagolásában.
 
Nincs rákkeltő babatápszer itthon - mondta el a Klubrádióban a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője. Kathi Attila szerint az eddigi állatkísérletekből kiderült, csak óriási mennyiségben okozhat károsodást a vizsgált anyag. Ugyanakkor az EU-ban és Magyarországon sincs bizonyíték arra, hogy a sajtóban közzétett termékek fogyasztása veszélyes lenne.

Forrás: Népszabadság, Klub Rádió, Weborvos

2005. március 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó