Karanténra játék és program ötletek - első rész Nincs rossz gyerek, csak unatkozó! Nincs rossz gyerek, csak unatkozó!

Repül a labda, törik a váza, leesik a pohár, szakad a kábel, jön az elmaradhatatlan sikítás, hiszti, hiszti és még egy kis hiszti… 

Nincs rossz gyerek, csak unatkozó!

No, mielőtt kitépnénk a hajunkat, kiüvöltenénk a tüdönket vagy kidobnánk a gyereket az ablakon, nézzünk rá egy kicsit erre, miért is bújik ki angyali gyermekeinkből egyszer csak a kisördög.

Kortól, nemtől és kultúrától függetlenül minden emberre igaz: ha nem mozog, akkor a szervezete lelassul, a gondolkodása lassulni kezd, ingerlékennyé és unottá válik. Ilyenkor jön a „semmi sem igazán jó” életérzés és olykor az okát sem tudjuk.

Ezt már olvastad? Nincs korhatára, hogy egy gyermeknek meddig egészséges szüleivel aludnia

Az ember nap közben rengeteg olyan mozgást végez, amit észre sem vesz, mégis jelentősen igénybe veszi közben az izmait. Feláll, leül, felemel tárgyakat, nyújtózkodik magasan vagy mélyen elhelyezett tárgyakért, stb. A takarítás tevékenységét, ha jobban megnézzük, egészen komoly szálkásító edzésnek felel meg. Ha nem vagyunk bezárva az otthonunkba, akkor szintén gondolkodás nélkül végezzük a gyaloglás, elrugaszkodás, futás és erősítő ellentartásos izommunkákat, mert sétálunk a buszmegállóig, talán futunk is, felszállunk-leszállunk és a közlekedési járműveket használjuk, lépcsőzünk, de még az autóba való beszállás is egyfajta toló-tartó erőkifejtést igényel.

Amint otthon ragadunk, netán még fekszünk is sokat, mert betegek vagyunk, vagy mert elfelejtünk mozogni, akkor ezek az észrevétlen, ám napi rendszerességű mozgások nagyon fognak hiányozni a testünknek.

Így van ez a gyermekekkel is, sőt talán még hatványozottan is. Fejlődő szervezetük sokkal több energia megmozgatására kényszerül miközben cseperednek, és a felesleges energiákat (amit a test a sejtek fejlődéséhez nem használ fel) bizony le kell kötni.

Ezért ne elégedjünk meg az olyan programokkal, amelyek látszólag lekötik a gyerekeket, de sem az agyukat sem a testüket nem mozgatják meg (pl. mesenézés), mert hamar hangos és anyagi károkkal teli esemény lehet a vége. Ha mégis mesenézés lesz a program, válasszuk azokat a meséket, amelyek elgondolkodtatják, tanítják a kicsiket.

Nézzük, milyen mozgásos játékokat lehet játszani egy zárt lakásban:

  1. Bújócska

A klasszikus, ami kicsit és nagyot is leköt, ha figyelemmel, beleéléssel játszuk. A 2-5 éves gyermekek több, mint fél órát is elvannak ezzel a játékkal. Érdemes viszont a gyerekek szintjének megfelelően játszani, legyen a gyereknek sikerélménye. Ha még csak tanulja ezt a játékot vagy esetleg fél még, ha anyu-apu kikerül a látókörből, akkor óvatosan csináljuk, legyünk megtalálhatók. Ha ügyes kis elbújó művészekkel van dolgunk, akkor tényleg vegyük komolyan a kihívást! Hatalmas kacagások várhatók, továbbá meg fogunk lepődni, hogy valójában milyen nagy lakásban élünk.

  1. Hova bújt a maci?

Ez a bújócska szabályai szerint játszható, de segítségül hívunk egy kedves kis pajtást, valamelyik plüss állatot vagy babát, amit a kicsi szeret és jól ismer. A feladat, hogy a tárgy elrejtése után a másik fél, vagy a többiek megkeressék a kis szökevényt. A játékba szerepjáték vagy bábjáték is belevihető, ettől a picik még inkább bele tudják magukat élni a feladatba.

  1. Célba dobás

Ez az egyik legegyszerűbb, ellenben elképesztően szórakoztató játék szinte bármivel előállítható. Keressünk tárgyakat, amiket lehet dobálni és sem méretük, sem súlyuk nem veszélyes sem a gyerekre, sem a lakás tárgyaira. Jelöljük ki a célt: egy vödröt, lavórt, a kiságyat, fürdőkádat, bármit, majd megfelelő távolságból igyekezzen a manó bedobni a tárgyakat. Ez a játék leköti, fejleszti, kihívást jelent neki, és ide-oda fog rohangászni a cél és a dobóhely között, hogy visszahozza az eldobandó tárgyakat.

  1. Szobor

A feladat, hogy amíg szól a zene, mozogni, táncolni kell, amint elhallgat, meg kell merevedni, mint egy szobor. Aki megmozdul, kiesik a játékból. Az eddig felsorolt játékokkal ellentétben ezt nem lehet ketten játszani, legalább egy zeneirányító és 3 játékos kell hozzá, de ha többen gyűltetek össze egy helyre vagy nagy a család, akkor ez is mókás lesz. Vonjátok be a nagytesókat és apát is!

  1. Lufizás

Talán soha senki sem fogja megmondani, hogy miért, de a lufizás még a felnőttekből is előrántja a gyermeket. Ha meglátunk egy szálló lufit, azonnal megpaskoljuk, le ne essen… A lufizás előnye, hogy pehelysúlya miatt szinte nem tud kárt okozni a lakásban, sem az emberekben, viszont csalafinta repkedése miatt mindig lelkes mozgásra és nevetésre ösztönöz. Ha tehetjük, válasszunk vastagabb anyagból való lufikat, mivel egyetlen hátránya, hogy ha kipukkad, rém kellemetlen hangos zajjal teszi, amitől megijedhetnek a gyerekek. Ebben az esetben javasolt megtanítani nekik, hogy mi ez és végignézetni velük több lufi kipukkadását is távolabbról, hogy elmúljon a félelem.

 

PK , 2020. március 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó