Normális, hogy a babám állandóan csuklik?

Igen, a csuklás rendkívül gyakori az egy év alatti csecsemőknél. Érdekes tény és kevesen tudják, hogy a babák még az anyaméhben is csuklanak - már a 21. héten -, ami néha riasztja a terhes anyukákat, de teljesen normális.

 


A csuklás általában ártalmatlan, és nem zavarja a babákat. "A szülőket inkább zavarja, mintsem a babát. " - mondja Lynnette Mazur, a houstoni University of Texas Health Science Center gyermekgyógyász professzora. "Hacsak a csuklás nem zavarja a mindennapi tevékenységeket, például az alvást vagy az evést, nincs szükség arra, hogy egészségügyi szolgáltatót keressenek fel." – teszi hozzá a korábbi gondolatához a szakértő. Viszont, ha teljes bizonyosságra szeretnétek menni, van néhány igen hasznos tipp erre az esetre.

Te is a miértekre keresed a választ?

A csuklás akkor következik be, amikor a rekeszizom (a bordakosár alján lévő izom) irritálódik vagy ingerültté válik. Az izom önkéntelenül összehúzódik - vagy görcsbe rándul -, ami miatt a levegő a torokba szívódik. Ahogy a levegő beáramlik, a hangszalagok válaszul gyorsan összezáródnak, és az árulkodó "hic!" hangot adnak ki.

A szakértők nincsenek teljes bizonyossággal arról, hogy az újszülöttek miért csuklanak olyan gyakran, de az egyik feltételezés szerint többek között ez segíthet a babáknak abban, hogy a felesleges levegő távozzon a pocakjukból.

Mi állhat a dolog hátterében?

Bár nincs egyetértés abban, hogy pontosan mi okozza a csecsemők csuklását, a következő lehetőségek szóbajöhetnek:

Túl sokat eszik (anyatej, tápszer vagy más étel).

Túl gyors evés

Túl sok levegőt nyel le

Hogyan lehet megszabadulni a baba csuklásától?

Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogyan kezeld a baba csuklását. Bár nincs sok tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy mi működik a legjobban, íme néhány tipp, amelyet sokan hasznosnak találtak már:

Először is várd meg, amíg a csuklás abbamarad. Bár ez frusztráló lehet, néha csak ennyit tehetsz, semmi mást. A csuklás általában néhány perc múlva elmúlik.

Adj a babádnak cumit, ugyanis a szopás segíthet a babának ellazítani a rekeszizmát és így elmúlhat a csuklás is. Egyik olvasónk szerint ez "Nem fog igazán fájni, és talán segíthet, de nem fogadnék rá".

Böfögtessd meg a babát azért, hogy csökkentsd a babád pocakjában lévő levegő mennyiségét, etetés közben tarts egy kis szüneteket, hogy büfiztetni tudd. Ha szoptatsz, büfiztetheted a babádat, amikor melleket váltasz. Ha a babádat tápszerrel táplálod, néhány unciánként tarts szünetet a büfiztetéshez.

További bevált gyakorlat, hogy dörzsöld meg a babád hátát és/vagy pocakját: Ha segítesz a picidnek ellazítani a rekeszizmát, az is segíthet megszabadulni a csuklástól. Kevesen tudják, hogy a refluxos babák néha sokat csuklanak, ez is az egyik tünetük lehet. Ennek érdekében a rövid, gyakori etetés és a kicsi egyenesen tartása evés után segíthet.

Ne próbáld a csuklást úgy gyógyítani, hogy megijeszted a babát, nyomd a szemgolyóját, nyomd a fontanelt, vagy húzd a nyelvét, amelyek egyes kultúrákban elterjedt népi gyógymódok. Viszont nincs bizonyíték arra, hogy ezek a módszerek működnének, így fennáll a veszélye annak, hogy a gyermeked megsérülhet.

Végül, de nem utolsó sorban, ne adj a babádnak vizet csak azért, hogy megszabaduljon a csuklástól. A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek csak anyatejet vagy tápszert szabad inniuk, az idősebbeknek pedig csak nagyon kis korty vizet szabad adni és csak is akkor, haa szomjasak.

A megelőzés a kulcslépés

Nem mindig lehet megelőzni, hogy a csecsemőnkre rá törjön a csuklás, de ismertek olyan stratégiák, amelyekkel megakadályozhatod, hogy túl sok levegő kerüljön a pocakjába, többek egy jó taktika lehet, ha böfögteted a kicsit, emellett etetés közben egyenesen tartsd. Ez segít a levegő felemelkedésében és megfelelő úton tud távozni – büfivel, magyarán megmondva.

Nem szabad megvárni, hogy a kisbabád nagyon éhes legyen, mert olyankor feldúlt lesz, gyorsan szeretne táplálékhoz jutni és ezáltal több levegőt is nyel le.

Használj megfelelő méretű cumisüveget, amelynek a lyuka nem túl nagy és nem is túl kicsi a babád számára (ha túl nagy, a tápszer vagy az anyatej túl gyorsan kifolyhat, ha pedig túl kicsi, előfordulhat, hogy levegőt nyel, amikor nem kap elég tejet).

Minden körülmények között győződj meg arról, hogy a szoptatós csecsemő stabilan van a kezedben. Ha nem vagy biztos benne, akkor érdemes felkeresni egy szoptatási tanácsadót.

Az előbb még etessem, most meg már ne?

Egyszer ezt mondják, másszor meg azt? Nehéz kiigazodni és való igaz, hogy a saját gyermekünkön magunknak kell kitapasztalni, mi válik be igazán. A túletetés felesleges gázképződéshez, ami pedig csuklást eredményezhet. Viszont jó hír, hogy a baba általában csak néhány percig csuklik, ez idő alatt pedig próbáld meg nem kivetíteni a csuklás elleni érzéseidet a picidre, hisz ő nagy valószínűséggel teljesen jól el van vele. Emellett csupán egyéves korukig tart ez az állapot, utána „leszoknak róla”.

Legyél résen!

A gyakori csuklás azonban a csecsemőknél a gastrooesophagealis refluxbetegség jele is lehet. Így bár a hosszú ideg tartó csuklás egy szintén ritka esetekben előforduló tünetként értelmezhető, pontosan ezért nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy akár egy alapbetegség előfutára is lehet és közel sem ártalmatlan.

 

D. Dominika , 2022. február 28.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?