Nyűg, ha nyűgös?

Egy újszülött számára az, hogy ölelni akar téged, nem "szokás" - ez egy szükséglet, szóval próbáld meg a baba szemszögéből nézni a dolgot, képzeld magad a helyébe.

 


Már nem az anyaméh a közvetlen környezete

Kilenc hónapnyi bensődben töltött idő után elég nagy sokként érheti, hogy egyedül van egy nagy bölcsőben, ahol nincs egy meleg test a közelben. Bár minden baba más és más, szinte mindegyikük kissé izgatott lesz, ha a szülő lefekteti őket, miközben még ébren vannak. A legtöbbjüket "szülői gondoskodással" kell elaltatni - szoptatni, cumisüvegből etetni vagy ringatni, amíg el nem alszanak.

Lehet éhes is

Ez persze nem jelenti azt, hogy soha ne várd el a babádtól, hogy elégedetten feküdjön a kiságyában, vagy, hogy ne tehetnél lépéseket annak érdekében, hogy megtanulja magát megnyugtatni. Előfordulhat például, hogy felébred az alvásból, mielőtt sürgősen megéhezik, és percekig bámul valamit, ami megragadja a figyelmét.

Amikor „rátapint” a lényegre

Ösztönözd a nyugodt ébrenlét ezen pillanatait azzal, hogy a kiságyát vagy a mózeskosarat érdekessé, valamint kényelmessé és biztonságossá teszed: időnként változtasd a helyét, vagy rendszeresen forgasd az alvóhelye fölé akasztott egyéb tárgyakat. Néhány héten belül a kezeit is elkezdi felfedezni, tapogatni, játszani; a kezek meglátása, majd tapintása, szopogatása és irányítása olyan játék, amely gyakran öt vagy akár tíz percre is leköti a babákat.

Már itt is kell kompormisszum

Amint néhány hónapos lesz, és rövid időre el tudja magát szórakoztatni, a babádnak kevesebbet kell nyűgösködnie, amikor lefekteted. Egy dicsőséges napon talán már arra is készen áll, hogy különösebb segítség nélkül elaltassa magát. Ha ez megtörténik, két dolgot kell kipróbálnod: az egyik, hogy addig dajkálod vagy ölelgeted, amíg annyira álmos nem lesz, hogy nagyobb erőfeszítésébe kerül tiltakozni, amikor lefekteted, mint egyszerűen álomba szenderülni. A másik, hogy találj egy olyan kompromisszumos érintkezési módot - például ringatást vagy simogatást -, amely segít áthidalni az ölelés és az egyedüllét közötti szakadékot.

Ez a cél

Ne feledd azonban, hogy ezek átmeneti intézkedések. Fokozatosan vond vissza őket, és hat hónap múlva már képes leszel arra, hogy az álmos, de még mindig eszméleténél lévő babádat a kiságyába tegyed, és boldogan hagyd, hogy egyedül szundikáljon el.

 

Forrás: Babycenter.com

 

D. Dominika , 2022. május 28.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?