Okostelefon, tablet, laptop, számítógép képernyő, melyik az ideális, mennyi ideig és hogyan?

A technikai fejlődéstől nem lehet a gyereket elzárni, de szükséges korlátozni – hangsúlyozza Dr. Szekeres Márta, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet OptoKid Gyermek és Felnőtt Szemészeti Centrumának gyermekszemész főorvosa. A szem ugyanis, az idő előtti erőltetés miatt nem képes azokat a kisfokú fénytörési hibákat kompenzálni, amelyeket különben az élettani adottságok miatt módjában lenne. Minél kisebb a képernyő, amelyet a gyermek néz, annál jobban erőlködik a szem, annál hamarabb lehet szükség a látást korrigáló szemüvegre. Okostelefon, tablet, laptop, számítógép képernyő, melyik az ideális, mennyi ideig és hogyan? A gyermekszemész tanácsai gyakorló szülőknek.

A gyermekszem leginkább akkor erőlködik, ha egy okos telefon képernyőjét nézi hosszabb ideig. A kérdés ilyenkor az, hogy az okos telefon elronthatja-e a gyermek szemét? A válasz az, hogy nem, csak idejekorán előhozza a rejtett hibát – mondja Dr. Szekeres Márta. Azt a hibát, amelyet különben még természetes állapotában képes lett volna kompenzálni és nem kellett volna a szemüveg. A fejfájás, a szemfájás, a szemvörösség mind-mind azok a tünetek, amelyek a túlzott és nagyon-nagy mértékű képernyőhasználattól fordulhatnak elő.

Mit tegyen a szülő?

Mindenképpen azt szoktuk javasolni, hogy negyedóránként hagyja abba a 7-8 éves gyermek a képernyő nézegetést és egy fél órán keresztül fogalakozzon egészen mással. Azután újabb negyedórát lehet képernyő előtt ülni, de ha lehet, több időt ne töltsön ezzel a gyermek! A szülő erélyességétől függ, hogy mennyire tudják ezt a tanácsot betartatni, elérni, de így lenne ideális – mondja Dr. Szekeres Márta. Azután ahogy nő a gyermek, úgy lehet növelni a képernyő előtt töltött idő hosszát fél órára vagy később egy órára.  De mindenképpen javasolt szüneteket iktatni közé, hogy a szemnek legyen ideje ellazulni. Ilyenkor ugyanis a szemlencse olyan megfeszített állapotba van, ami egy idő után kellemetlenné válik.

A tv képernyő előtt töltött mese nézegetés esetén pedig azt szoktuk javasolni, hogy a képernyő átmérőnek az ötszörös távolságára üljön a gyermek. Ha jó a szeme, akkor onnan tökéletesen látja a képernyőt. Ha meg nem lát jól a gyermek, akkor legalább kiderül, hogy el kell menni szemorvoshoz, hogy megnézze, mi lehet a probléma.

A laptopot körülbelül 60 centire ajánlatos tenni, vagyis kétszeres olvasótávolságra, mert a szem számára ez a legpihentetőbb állapot a körülményekhez képet.

Okos telefonnál, mivel azt nem tudja messzebb tenni a szemétől, mint a könyvet, füzetet, a körülbelül 30 centis távolság lenne az ideális, ha tudja messzebb, akkor az a legjobb. Kevésbé fárad el a szem – mondja határozottan Dr. Szekeres Márta.

 

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet OptoKid Gyermek és Felnőtt Szemészeti Centrum 

Dr. Szekeres Márta , 2016. december 26.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó