Öt dolog, amit nem tudtál az újszülöttek alvásáról

Az újdonsült szülőség egyik legnehezebb része a baba alvási idejéhez való alkalmazkodás. Miért nem alszik a babám? Miért alszik ilyen sokat? Elárulunk 5 dolgot, amit nem tudtál az újszülött alvásáról.

 


Ahogy sokan megtanulják a zord éjszakákon és zombi-szerű napokon keresztül, a babák egyszerűen nem úgy szundikálnak, mint mi. De miért?

Néhány újszülött egész éjjel bulizik, és egész nap alszik

Sok csecsemő úgy érkezik a világra, hogy a nappalok és az éjszakák teljesen felcserélődnek, mondja Charles Shubin, a baltimore-i Mercy Family Care gyermekgyógyászati igazgatója. Ezek a kis éjszakai baglyok hosszabb ideig alszanak nappal, és a holdfényes órákra tartogatják éberebb időszakukat.

Egy baba, aki éjjel minden órában felébred, hogy egyen, és követelje a felnőtt szerető gondoskodását, egyre kimerültebbé teszi a szülőket. “Ez nagy kihívás lehet a felnőttek számára, mert a testünk fiziológiailag nem arra van beállítva, hogy egész éjjel fent legyen” – mondja Shubin. “Ezért olyan nehéz a váltott műszakos munka.”

Próbálj meg szunyókálni a baba hosszabb alvási szakaszai alatt, és ne feledd, hogy a nappal/éjszaka váltás csak átmeneti. Ahogy a baba agya és központi idegrendszere érik, úgy lesznek hosszabbak az alvási ciklusai, és egyre több alvásra kerül sor éjszaka. A legtöbb baba körülbelül egy hónap alatt alkalmazkodik a családi időbeosztáshoz.

Ezt a folyamatot azzal segítheted, ha éjszaka nyugodt, sötét környezetet teremtesz, nappal pedig hagyod, hogy besüssön a nap. “A nappali etetések során sokat beszélek a babámhoz, míg az éjszakai etetések nagyon csendesek, a lehető legkevesebb fény mellett” – mondja egy anyuka. “Ez segít neki abban, hogy rájöjjön, mikor van nappal, mikor éjjel.”  

Az újszülött alvása rendszertelen és kiszámíthatatlan

A legtöbb csecsemő az első hetekben nem alszik 2-4 óránál többet egyhuzamban, sem nappal, sem éjszaka. Az újszülöttek az első héten jellemzően napi 14-18 órát alszanak, egy hónapos korukra pedig 12-16 órát (mivel minden baba egyéniség, egyesek az átlagosnál jóval kevesebbet vagy jóval többet alszanak).

Az energiahiányt a baba alvásának kiszámíthatatlanságára foghatod. “A 9 hetes kisbabám alvása annyira szórványos!” – mondja egy anyuka. “Néha egy négy órán keresztül alszik, míg máskor egy órán belül felkel”.

Ezzel szemben egyes szülőket megdöbbenti, sőt megrémíti, hogy mennyit alszik az új baba. “Az én 9 napos babám egész nap alszik, és csak itt-ott van öt perc ébrenlét” – mondja egy anyuka. “Aggódnom kellene?”

Egyáltalán nem, mondja Scott Cohen, gyermekorvos. Szerinte normális, hogy egyes újszülöttek akár napi 20 órát is alszanak.

Az újszülötteknek nincs szükségük nyugalomra és csendre az alváshoz

Ne érezd úgy, hogy suttognod kell vagy halkan lábujjhegyen kell járkálnod az alvó újszülött körül. “A legtöbb kisbaba a legzajosabb, legvilágosabb helyeken is tud aludni” – mondja Shubin. “Nekik nincs szükségük olyan alvási környezetre, mint nekünk”.

Ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a baba éppen kilenc hónapot töltött a méhben – ami nem az a nyugodt hely, amire gondolnánk. Az anya szívverésének, emésztőrendszerének és egyéb testi funkcióinak hangjai valójában elég hangosak.

Sok újszülött jobban alszik, ha valamilyen ismétlődő hang, például ventilátor vagy bármilyen fehér zaj veszi körül. “A lányom mózeskosarát a zajos mosogatógépünk mellé tettem, amíg az ment, és úgy aludt, mint egy álom” – mondja egy anyuka.

Az újszülöttek egyszerűen akkor alszanak, amikor szükségük van rá. Így legalábbis eleinte valószínűleg nem kell majd csitítgatni a látogatókat, és nyugodtan kiviheted majd a babát anélkül, hogy aggódnod kellene, hogy szabotálod a pihenését.

Az égzengés átbóbiskolásának kísérteties képessége egyes csecsemőknél olyan erős, hogy a szülők azon tűnődnek, vajon rendben van-e a baba hallása. Ha aggódsz, mindenképpen keresd fel gyermeked orvosát.

Élvezd ezt, amíg tart. Ahogy a baba maga mögött hagyja az újszülöttkori fázist, és egyre jobban észleli a környezetét, kezd kinőni ebből a “bármikor alszik” szakaszból. Ekkor a zaj és más zavaró tényezők már számítanak, és előfordulhat, hogy lábujjhegyen fogsz járkálni otthon.

A babáknak saját alvási személyiségük van

A babáknak saját alvási temperamentumuk van. “Egyértelműen vannak egyéni különbségek abban, ahogyan a csecsemők alszanak, ahogyan a felnőttek között is vannak könnyű és nehéz alvók” – mondja a gyermekorvos.

A több gyermeket nevelő szülők gyakran már nagyon korán észreveszik ezeket a különbségeket. Ahogy egy kétgyermekes anyuka mondja: “Az első babám jó alvó volt, de a második sokat forgolódott, és rövid időszakok után felébredt”.

Cohen szerint a személyiség is szerepet játszik az alvásban. Egyes babák elszántabbak, és addig küzdenek az alvás ellen, ameddig csak tudnak. Mások lazábbak.

A babáknak spártai alvóhelyre van szükségük

Egy generációval ezelőtt egy jól felszerelt kiságyhoz tartozott egy szép puha rácsvédő, néhány kényelmes takaró és egy-két párna. De a dolgok megváltoztak. Kiderült, hogy a babák számára sokkal biztonságosabb, ha áramvonalasabb környezetben alszanak. A babák számára a legbiztonságosabb alvási pozíció és tér a háton fekvés egy kemény, lapos matracon, szorosan illeszkedő lepedővel és semmi mással.

Egy ágy takaró és párna nélkül? Egy felnőtt számára hűvösnek és kényelmetlennek hangzik, de a megfelelő ruházattal éppen tökéletes egy baba számára.

 

 

Forrás: babycenter.com

 
B.Edina , 2022. július 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár