Pelenkakiütés: mi ez, és mit tehetek ellene?

A pelenkakiütés az egyik leggyakoribb probléma a babák körében. Bár ez nem komoly probléma, mégis zavaró lehet a baba számára. Az enyhe pelenkakiütést a kipirosodott bőrről lehet felismerni, míg a komolyabb már gyulladt bőr sajnos hólyagokat, sebesedést és hámlást okozhat.

A pelenkakiütés kellemetlen, de szerencsére ártalmatlan. Néhány egyszerű lépéssel napok alatt orvosolható.

Hogyan lehet megelőzni, és ha szükséges, kezelni?

A pelenkakiütést nem lehet minden esetben megelőzni, de van néhány dolog, amivel csökkenteni lehet az esélyét.

 • Cseréld a baba pelenkáját rendszeresen és használj olyan pelenkát, aminek jó a nedvszívó képessége. A nedvesség a pelenkakiütés egyik fő okozója.
   
 • A baba popsiját gyengéden, de alaposan tisztítsd minden pelenkacserénél. • Kenj egy vékony réteg cink–oxid és panthenol tartalmú popsikrémet a bőrre minden pelenkacserénél. Ez a kenőcs puhítja a kicsi bőrét, távol tartja az irritáló vizeletet és székeletet, és ha már esetleg baj van, enyhíti a pirosodást. A cink-oxid antibakteriális hatású, segít csökkenteni a pelenkakiütést és a popsit is óvja.
   
 • Legyen a kicsi popsija teljesen száraz, mielőtt tiszta pelenkát adsz rá.
   
 • Rendszeresen próbáld meg pár órára pelenka nélkül hagyni a babát. Így a bőre lélegezhet, ha napfény is éri, az különösen hatásos. A pelenka nélküli mozgás emellett elősegíti a motoros képességek kialakulását is.

Ha a pelenkakiütés háromnapi kezelés után sem csökken láthatóan, lehet, hogy gombás fertőzés lépett fel. A gombás fertőzés piros vagy fehér „szigetekkel” rendelkező, piros nedves kiütésről ismerhető fel és alapos ápolás ellenére sem múlik el könnyen.

Ha úgy gondolod, gombás fertőzése van a babádnak, fordulj orvoshoz! Az orvos felír majd egy speciális kenőcsöt, ami rendbe hozza a gombás fertőzést a babád popsiján. De a krém használata mellett különösen fontos, hogy gombás fertőzés esetén minden pelenkacserénél mosd le tiszta vízzel, szappannal a baba altestét, majd alaposan szárítsd le, és levegőztesd-napoztasd, amennyit csak lehet.

2013. július 16.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2013 07 24. 13:03
Mi nem használunk se popsikrémet, se testápolót csak olívaolajjal kenem/masszírozom az egész testét. Eddig (4 hónapos) elkerült a kiütés minket.
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó