Praktikák húgyúti fertőzés esetére

A betegségeket teljesen nem lehet elkerülni, bármennyire is aggódjunk szülőként a gyerekért. Akadnak viszont olyan makacs fertőzések, amelyek időről-időre visszatérnek, szó szerint pokollá téve a mindennapokat. A húgyúti fertőzések egy kisgyerek vagy baba esetében pontosan ebbe a kategóriába tartoznak. Olvasónk a saját tapasztalatait gyűjtötte össze, hogy segítségére legyen azoknak, akik hasonló problémával küzdenek, hátha sikerül elkerülni a fertőzés kiújulását.

A mi kislányunk most kétéves, de már négyszer igazolódott nála húgyúti fertőzés (orvosi nyelven ez recidiváló pyelonephritis, illetve UTI – urine tract infection), emiatt és kapcsolt problémák miatt hatszor voltunk már kórházban. Kislányom kilencnapos kora óta áll nefrológiai (veseorvosi) gondozás alatt, most végre remélhetőleg „lezárják”. Sok átvirrasztott éjszaka tanított meg rá, mennyire szörnyű érzés a bizonytalanság - ugyanis, azt hiszem, ebben egyetérthetünk, az orvosok rendszerint nem mondanak semmit -, ezért szeretném Veletek megosztani tapasztalataimat és tanácsaimat.

Mindjárt itt leszögeznem, hogy nem vagyok orvos, csak mint anya, tanácsot szeretnék adni, hogy másnak könnyebb legyen, mert nincs semmi rosszabb annál, ha a gyermekedért aggódsz. Ugyanakkor az alább következők természetesen nem helyettesítik az orvos szakértelmét, diagnózisát és terápiáját.

Mitől lehet a gyereknek húgyúti fertőzése? Először nem is tudtuk, hogy a kicsinek – aki, mint fentebb említettem, kilencnapos volt ekkor - húgyúti fertőzése van. Nem emiatt, hanem elhúzódó újszülöttkori sárgasággal kerültünk kórházba, a gyerek szerencsére láztalan volt, csak rutinvizsgálatként vettek vizeletet, de amúgy a láz lenne az a tünet, aminél már gyanakodni kell húgyúti fertőzésre csecsemőkorban - illetve újszülötteknél sajnos a legkevésbé specifikusak a tünetek, lehet akár hányás is láz nélkül. Mi csak azt tudtuk, hogy baktérium tenyészett a vizeletéből, de azt hittük, a testben máshol lévő fertőzés kórokozói jelennek meg a vizeletben is. Nem világosított fel senki, de később rá kellett jönnünk, hogy nem így van!

Ha a gyerek vizeletében mikroszkóppal genny (pyuria - gennyvizelés) látható, illetve a tenyésztés - ez néhány napot vesz igénybe - baktérium jelenlétét igazolja, az húgyúti fertőzés, amit elméletileg csak kórházban, intravénás antibiotikumokkal kezelnek. Kicsi korban egyenlőségjelet tesznek a húgyúti fertőzés és a vesemedence-gyulladás (pyelonephritis) közé, akkor is, ha a veséket nem éri el a fertőzés, sőt, akkor is, ha a gyerek vérképében a gyulladásos értékek normálisak.

Kedves Anyukák! A gyerek ilyenkor nem felfázás, tehát nem a Ti gondatlanságotok áldozata! Ennek hátterében hajlam lehet - az én kicsim esetében erről volt szó -, ami abból állhat, hogy például:

 1. a húgyutak rövidsége miatt a pelenkában (nedves, meleg környezet) elszaporodó bacilusok a húgycsövön feljutva okoznak fertőzést,
   
 2. vagy lehet, hogy a szervezetben lévő más (pl. felső légúti) fertőzés hematogén úton, tehát vér által átterjed a húgyutakra,
   
 3. valahol lehet, hogy van egy tágulat, kő, vagy ne adj’ Isten, daganat a húgyutakban. Esetleg a vizelet visszafelé áramlik (reflux, VUR - Vesico-Ureteralis Reflux), ezt először ultrahanggal vizsgálták, de teljességgel kizárni csak retrográd cisztográfiával lehetett (kis katétert vezetnek fel, amin keresztül valami folyadékot csöpögtetnek a húgyutakba, eközben több röntgenfelvételt is készítenek, nem olyan vészes, mint ahogy hangzik, és ott lehet maradni a kicsivel, ambulánsan végzik anesztézia nélkül),
   
 4. vagy lehet egy bizonyos antitest a vérben (P1 antigén), ami E. coli-fertőződére hajlamosít, ezt vérvétellel tudják kizárni.
   
 5. lehet, hogy a nemi szervek nyálkahártyájáról hiányzik valamiféle immunanyag, erről nem tudok közelebbit.

Végeredményben, amennyiben az anatómiai eltérés nem áll fenn, minden esetben ugyanaz a terápia: antibiotikum… Tudom, hogy ma nagy divat nem szeretni az antibiotikumot, de szerintem sokkal jobb, mint a dialízis. Szóval ebben a betegségben szerintem nagy felelőtlenség lenne nem beadni a gyereknek az antibiotikumot. Írom ezt azért, mert tudom, hogy sok szülő az orvos rendelvénye ellenére nem adja be. Lelkük rajta. Lásd még alább.

A diagnózis felállításának módjával kapcsolatban a következő érdekességeket tapasztaltuk. A vizeletminta vétele piciknél - mivel nem tud még pohárba pisilni - úgy zajlik, hogy zacsit ragasztanak rá és megvárják, míg belepisil. Könnyen belátható, hogy az így nyert minta kitenyésztése nem lehet egy egzakt tudomány - elhangzott a mi esetünkben pl. egy ilyen mondat: citrobakter tenyészett, de a doktornő NEM HISZ BENNE -, mivel még alkoholos vagy betadinos letörléssel sem garantálhatjuk 100%-ig, hogy a gyerek bőrén lévő mikroszkopikus kakimaradványok és egyebek teljesen kimúlnak.

Jobb helyeken ezért két mintát vesznek le és tenyésztenek ki, javaslom, hogy ezt szükség esetén kérjétek Ti is, hátha van rá mód és lehetőség. Ugyanakkor a gennysejtek a mikroszkóp alatt vagy láthatók, vagy nem, tehát ilyen módon a fertőzés ténye egyértelműsíthető, csak a kórokozó megtalálása esetleges kissé, az én tapasztalatom szerint. Ebben annyi a gáz, hogy amint megvan a tenyésztés eredménye, elhagyják a széles spektrumú antibiotikum adását és célzottan a kitenyészett baci ellen kezelik a gyereket. Előfordul, hogy nemcsak mikroszkóp alatt, hanem lámpa elé tartva az átlátszó zacsit vagy üveget, szabad szemmel is látható, hogy opálos, zavaros a pisi.

Szerettem volna, ha az ikszedik fertőzés után valaki végre már elmondta volna, hogy mi ez az egész, mégis mitől van és mik a perspektívái. Hogyan ápoljam, gondozzam a gyereket, mit tehetek érte, hogy ne újuljon ki megint a betegsége. Nagy nehezen a következő tanácsokra és tapasztalatokra tettem szert.

 • A betegséget rendszerint „kinövik” a gyerekek. Ez valójában annyit jelent, hogy vagy a szobatisztaság, vagy – főleg, ugye a kislányoknál – kamaszkorban a vulvatáji ph-érték megváltozása ellehetetleníti a bacik életkörülményeit, de felfelé irányuló fertőzés esetén fontos tényező a húgyutak folyamatos hosszabbodása is, lásd a fenti 1. pontot. Amennyiben a gyerek nefrológiai gondozását nem hanyagolják el, nem kell félni attól, hogy tönkremegy a gyerek veséje - ugyanis ellenkező esetben a vese, ha eléri a gyulladás, hegesen gyógyul, és a hegesedett szövet nem működik többé normálisan, ezért is annyira fontos az antibiotikum pontos adagolása, és a gyerek állandó behurcolása a nefrológiai kontrollokra.
   
 • Az ilyen betegségen átesett gyerekeknél minden lázas állapot esetén, még ha meg is találták a láz okát (pl. torokgyulladás), meg kell nézetni a gyerek vizeletét, mert történhetett átfertőződés a vér útján (lásd a fenti 2. pont), illetve lehet, hogy gyulladt a gyerek torka, de közben a veséje is, és a lázat ez utóbbi okozta. Vizeletet kell nézetni oltások előtt is, hogy biztosak lehessünk benne, hogy az oltás után fellépő lázat nem húgyúti fertőzés okozza, illetve beteg gyerek ugye nem is oltható.
   
 • El kell felejteni az illatosított popsitörlőkendőt, esetleg kéz- és szájtörlésre használható. Én a karomra fektetve, a vízcsap alatt mosom le a gyerek szeméremestét, elölről hátrafelé csorgatva a vizet. Kisméretű, olcsó törölközőket vettem a kínaiban, ezeket mindennap (kaki után) cserélem, és 95 fokon mosom. Másra ezeket a törölközőket nem használom. A fürdőlepedőjét, bugyijait is 95 fokon mosom, természetesen a felnőtt ruháktól külön tárolom még a szennyest is. Szappannal csak a fenekéről mosom le a kakit, a szeméremajkak közé csak víz kerülhet.
   
 • Alapvetően vigyázni kell a szeméremtest higiéniájára: ha szoknya van rajta, akkor az alá és a bugyi/pelenka fölé mindig adok harisnyát vagy buggyos, gumival zárt szárú rövidnadrágfélét vagy leggings-et, ez a csúszdázáshoz és homokozóban nélkülözhetetlen. Széles ülepű bugyit érdemes venni, ami jól fedi a szeméremtestet, és mindig csak pamutot, mert a műszáltól befülledt bőrön sokkal jobban érzik magukat a bacik, mint szárazon.
   
 • Pelenkacsere maximum négyóránként - kivétel persze az éjszaka. Pelenkacsere előtt és utána is, az alapos kézmosás magától értetődő. Itthon sem ül a gyerek sehova, saját székére sem pucér fenékkel, vagy egy szál bugyiban. Csecsemőkorban és később sem szabad a gyereket kakis pelenkában hagyni, lehetőleg egy percre sem.
   
 • Minél előbb szobatiszta lesz, annál jobb - nem pácolódik a pisis pelusban -, de ezt erőltetni úgysem lehet. Nekünk nagyon flottul működött az a módszer, hogy mindig megvolt a lehetősége, hogy bilire üljön, néha felhívtam rá a figyelmét, hogy pisilhet bilibe is, ha akar. De sosem erőltettem, hogy maradjon még a bilin, játékkal, egyébbel sem csalogattam a bilire. Szerintem ebben a folyamatban csak a jutalmazás, a siker miatti közös öröm lehet az ösztönző - rettentő büszke volt a gyerek, mikor este újságoltam édesapának, hogy milyen ügyes volt a kislánya -, a büntetés csak ártani tud. Inkább szedjük fel a többmilliós perzsát a padlóról, ha nem bírjuk idegekkel.
   
 • Popsikenőcsöt csak akkor használjunk, ha muszáj – pl. piros a popsi -, de csak nagyon vékonyan, és sohase kenjük a krémet a szeméremajkak alá! A zsíros krémet ugyanis nehéz később eltávolítani és abban szépen éldegélhetnek a bacik.
   
 • Bili fertőtlenítés naponta, de minden használat után tanácsos a forró vizes öblítés. Természetesen csak saját, külön bejáratú bilit használunk, nyilvános wc teljességgel kizárt, óvodától emiatt kissé rettegek.
   
 • Popsitörlés mindig elölről hátrafelé, ezt a kicsinek is meg kell tanítani! Ahogy a gyerek önállósodik, oviba megy, mindig legyen a zsebében tiszta papír zsebkendő vagy wc-papír, mert a kiadagolt papír átázik, és így a gyerek a saját, kétes tisztaságú kezével törli meg magát. Ennek veszélye miatt, még megfelelő mennyiségű papír rendelkezésre állása esetén is mindig kezet kell mosni wc-használat előtt IS! Hatéves korig, úgy tudom, amúgy is segíteni kell a gyerekeknek a popsitörlésben, mert túl rövid a karjuk.
   
 • Gyakran pisiltetem - itthon, ébren szobatiszta már -, a pisit nem szabad sokáig visszatartani, mert a pangó vizeletben a bacik vígan lubickolnak.
   
 • Az én kislányom a mai napig saját kiskádjában fürdik, ennek a fertőtlenítésére is odafigyelek. Nem teszem a gyereket a kádba homokozó-kosszal a lábán, a kádba bevitt játékokat is előzőleg lemosom. Egészen kevés kis fürdetőt teszek a vízbe, hogy a természetes flóra ne bomoljon meg. Ugyanez az oka annak, hogy a nemi szerveket nem szabad túlzottan tisztogatni.
   
 • A gyerek nem fürdik másokkal közösen. Medencébe sem tanácsos vinni, az ovis úszást sem javasolják. Akkor már jobb az elővíz, bár mi még abba sem vittük! A vizes bugyit azonnal le kell cserélni minden esetben. Termálvíz, meleg vizes medence szigorúan felejtős - ezekben sokszor a vizet nem tisztítják, csak időnként lecserélik, el lehet képzelni, mi minden van benne: a meleg víz és benne oldott „szerves anyagok” jó kis táptalajt biztosítanak a baktériumoknak!
   
 • Állítólag tanácsos sok folyadékot itatni a gyerekkel, de nem érdemes emiatt cukros löttyökre szoktatni, már csak a fogak romlása és az étkezési zavarok, úgy is mint elhízás vagy étvágytalanság kialakulása miatt sem. Szerintem viszont egy gyerek annyit iszik, amennyit akar, lehetetlen erőltetni, bár én aztán mindennel próbálkoztam a kiskanáltól a leveseken keresztül, a fecskendőig bezárólag (ott már azért éreztem, hogy ezt nem kéne), és ma is gyakran kínálom vízzel. Egyetlen hasznos tanácsom e téren, hogy vegyünk neki mindenféle érdekes poharat - kiskutyás, micimackós és a többi -, színes szívószálat, ugyanis tapasztalatom szerint sokkal fontosabb egy gyereknek, hogy miből iszik, mint az, hogy mit.
   
 • Székrekedés elkerülése érdekében fontos a rostokban dús táplálék, illetve megint csak a sok folyadék. Figyeljünk is oda, hogy a gyerek rendszeresen kakil-e, mert a végbélben dekkoló kaki által is átfertőződhetnek a húgyutak. Úgy tudom, hogy a 48 óránkéntinál ritkább kaki már székrekedésnek számít - ez esetben beszéljük meg az orvossal a teendőket: kúp, hashajtó, szélcső vagy beöntés – tessék választani! Már csak a rendszeres széklet és a bélbaktériumok pótlása miatt is mindig szedni kell az antibiotikum mellé, és utána egy darabig lehetőleg többféle, jótékony baktériumtörzset tartalmazó probiotikumot.

Még egyszer hangsúlyozom: azért szedtem mindezt így össze, hogy másnak ne a saját bőrén – és a kisgyerekéjén - kelljen megtapasztalni a fentieket. Nyilván mindenkinek azt tanácsolom, hogy elsősorban a kezelőorvossal konzultáljon: nekünk ez röpke másfél évi szenvedés és egy, a házi gyerekorvosnál produkált – de nem tervezett - idegösszeomlás után sikerült is! Azt hiszem, a fenti tanácsok semmiképp sem ártalmasak, ezért bátorkodtam nagy nyilvánosság számára elérhetővé tenni őket, sokadszor is aláhúzva az orvosi tanácsok elsődlegességét!

Jobbulást kívánok minden érintettnek, és fel a fejjel!

kisgigi

kisgigi , 2011. március 19.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(21 hozzászólás) 

2011 08 27. 07:09
Köszi a cikket, nagyon sokat segitett. Mi is hasonló cipőben jártunk már többször is, és nagyon megnyugtató, hogy nem én vagyok a hibás, bár a mi nefrológusunk erőlteti, hogy rossz higiénia, pedig én is már mindent kifertőtlenitek, meg alapból azért van higiéniánk, és mégis visszatért már háromszor. Lányom most 3 éves, 14 hónaposan levettük róla a pelust, hogy elmúljon, mert antibogyó mellet is visszatért a baci, úgyhogy volt nehézség rendesen. Megszenvedtük a korai leszoktatást, még mindig szenvedjük az utóhatását, de akkor féltettük a veséjét, mivel azt mondták akkor, hogy csak a pelus lehet hibás, aztán érdekes, nem volt pelus, és visszatért, akkor levettük éjjelre is a pelust, aztán meg már mivel nem tudtak mit mondani, ráfogták a mi rossz higiéniánkra. Ezen nagyon kiakadtam, hogy mit gondol, hülye vagyok?! Csak sajnos erre mi felénk ez az egyetlen drnő van, aki gyermeknefrológus, és ráadásul magán is.
Úgyhogy még egyszer köszönöm az irást!
→ válasz erre
2013 11 09. 06:30
Szuper az összefoglalás, gratula! :)
Lányomnál 8 hónapos korban volt először,ezután 4 hónap alatt 4x,a 3. gyógyszer mellett is, a 4. a katéteres vizsgálat után rögtön... és VUR III. kategóriába kerültünk. :(
Ekkor, januárban Nitrofurantoint kezdtünk el szedni, egészen most okt.végéig nem volt, semmi, de most mehettünk megint. És most egy torokgyulladással kezdődött,amúgy ő sosem beteg,taknyos, most is csak a torka volt piros és jött a láz. Itthonról küldtem azonnal pisit tenyésztésre, kórházból másfél nappal később. Az itthoniból tenyészett ki egy ritka baci, a kórháziból nem ,pedig addig semmilyen gyógyszert nem kapott. A vérvétel és a gyors teszt alapján minden érték húgyútit mutatott,a tünetek meg pláne, mert 3 napig folyamatosan lázmenetek voltak, ahogy szokott lenni. Na én erre várom hétfőn a választ a nefrológustól, hogy akkor hogy is van ez??? Ha én nem küldök itthonról,akkor a benti eredmény alapján nem is tudják milyen baci ellen kell kezelni. Ilyen még nem volt, hogy lehet ez az egész???
Szóval vannak érdekes dolgok, mikor már azt hiszem nem tudnak újat mutatni, hát mégis. :/
Mi János Kórházba járunk, rendben van egyébként. Sajna már név szerint ismernek...
Amúgy az elmúlt évben sokat javult a helyzet uh alapján, veséje is megfelelő, szépen működik, de hát még nincs vége...a pelus lerakást mondják nekünk is.
Jó egészséget mindenkinek!
A homeós cuccot én is bevetem, köszi!

→ válasz erre
2016 05 05. 15:02
@eva22: Szia! Ha netán még olvasod a válaszom, meg tudnád mondani, hogy az állandó bacijelenlét miatt folyamatosan kaptátok-e az antibiót? És érdekelne, kisgigi további tapasztalata is a kislányával, ill. hogy nem tapasztalod-e azóta, hogy a gyerek betegesebb, van-e allergiája v. netán valami gyomor-bélrendszeri panasza a kicsi lánynak... Kérlek, válaszoljatok. Ok, ha muszáj az antibiotikum, de akkor is, az immunsejtjeink 80%-a a belekben van, azokat is irtják a jó bacikkal együtt. Én látom a kislányom székletén, hogy nincs rendben, és rengeteget őrlődöm, mert nálunk is 2 hós korában volt egyszer kórház, azóta pedig már a 3. antibió kúra, mert egy pici baci mindig marad. Szerintem igenis a gyógyszer erősítette meg annyira a rosszakat, a jókat meg kiölte... próbálkozom mindenféle természetes módszerrel, de még mindig csak 7 hósak vagyunk... nagyon aggódom...Köszi, ha válaszoltok! Minden jót! Nóra
→ válasz erre
Összes hozzászólás (21) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó