RÁNGATÓZIK VAGY NARANCSSÁRGA LESZ: 7 IJESZTŐ TÜNET, AMI TELJESEN NORMÁLIS A KISBABÁKNÁL

Nappal azon aggódunk, vajon miért sír, amikor pedig alszik, azon, vesz-e levegőt. Mindezt a kisbaba megspékeli nagyon különleges hanghatásokkal és mozdulatokkal, furcsa tünetekkel, amiktől a tapasztalatlan szülőt kirázza a hideg.

Dr. Wendy Hunter sürgősségi gyerekorvos hét olyan tünetet mutat, amelyek ugyan elsőre nagyon ijesztőek lehetnek, ám általában nem jelentenek komoly problémát a csecsemőknél. Azaz nem kell rögtön a mentőket hívni, vagy telefonon zaklatni az ilyenkor mindig elérhetetlennek tűnő gyerekorvost. A babák nem csak alszanak és esznek, a fizikai éretlenség és a gyorsan változó hormonszint miatt számos olyan testi tünetet produkálhatnak, amelyek felnőtt esetén valóban problémára utalnak, gyerekeknél azonban nem feltétlenül.

QP | Quality Placement

#1 Rángatózik alvás közben

Megtörtént, hogy a szülők pánikban vitték a gyerekorvoshoz egyhetes babájukat, aki álmában rángatózott, mintha rohama lenne. Miután az orvos látta a görcsökről készült videót, azonnal továbbküldte őket a kórházba. A sürgősségi ambulancián intenzív osztályra helyezték a kicsit, akiről az alapos vizsgálatok kimutatták, hogy teljesen egészséges, csak az alvási myoclonus tüneteit produkálta, azaz önkéntelen meg-megrándult alvás közben, ami egészséges embernél nem veszélyesebb, mint a csuklás. Dr. Michael Zimbric gyerekneurológus megállapítása szerint a csecsemők éretlen idegrendszere és koordinálatlan mozgása gyakoribbá teszi ezt az állapotot. Egészen addig nem kell a kórházba rohanni vele, amíg ezekhez a mozgásokhoz nem társul ébrenlét, kóros szem- és testmozgás, esetleg légzési nehézségek, kékülés. Ez esetben első utunk a sürgősségire vezessen.

Sok szülő aggódik, amikor a csecsemő ijesztő, furcsa tüneteket produkál GettyImages 

#2 Eldugult orr és furcsa légzés

Az őszi időszakban a babák egészen hamar benáthásodhatnak. Ám időnként vírusfertőzés nélkül is szokatlanul vehetik a levegőt, apró orruk pedig mintha nem szelelne rendesen. Légzésük alvás közben hangos, főleg lányok esetében. Ezt akár az ösztrogén is okozhatja, ami egyfajta orrjáratzáró stimulánsként működik. A hormonkoktél terhesség alatt és szoptatás közben érkezik a kis testbe, de jellemzően csak két hónapig okoz tüneteket. Hat hónapos korban pedig, amikor az orrjáratok már tágabbak, szinte teljesen eltűnik. Ez persze nem jelenti azt, hogy az eldugult orrocskát ne nézessük meg gyerekorvossal, és ne zárjuk ki a fertőzés lehetőségét. Amennyiben légzési nehézségeket tapasztalunk, a kis mellkas és has jobban behúzódik, a gyerek küzd a levegővételért, akkor hívjunk mentőt.

#3 Jól látható mellek fiú csecsemőn

Az ösztrogén nem csak a lányokra hat: a fiúk szervezete még különösebben reagálhat rá. Megduzzadhatnak, olykor ki is vörösödhetnek  a mellbimbó körüli területek. A különös állapotot az anyai ösztrogén fokozatosan csökkenő hatása adja, ami a prolaktin nevű hormon átmeneti emelkedését okozza. Emiatt alakul ki az átmeneti mellnövekedés. A jelenség olyan gyakori, hogy az egészséges kisfiúk és kislányok ötven százalékánál megfigyelhető, gyakran aszimmetrikusan. A fiúk öt százalékánál még tejszerű anyag termelése is megfigyelhető, de szerencsére három hónapos kor után ezek a furcsaságok már elmúlnak. Ha láz, fájdalom, túlzott vörösség társul hozzá, az már kórházi ellátást igényelhet, addig azonban fő a türelem. 

#4 Vér a szájban

A cikk folytatása a divany.hu oldalán olvasható. 

2021. szeptember 24.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?