Székrekedés – babáknál néha az előzetes rossz élmény is kiválthatja

A székrekedés gyermekkorban főleg a kis óvodások körében jellemző. Kiváltó okok, megoldások Dr. Kovács Tibor a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő-és gyermekgyógyászának cikkében.

A megszokásos székrekedés okai között, ha a gyermeknek eleve nagyon kemény a széklete keresünk kell az esetleges diáta hibát egy–egy betegség után, amikor  kevés rostot fogyaszt, illetve olyan zöldségeket, gyümölcsöket eszik, amelyek székrekedésre hajlamosíthatnak.  Oka lehet továbbá az elégtelen folyadékbevitel, illetve fokozott folyadékvesztés (hányás, erős izzadás esetén). Ha a gyermek új környezetbe kerül (például bölcsőde, óvodai közösség), illetve, ha a kemény székletürítés miatt fájdalom, kellemetlen élmény társul hozzá, okot adhat a gyermek számára az akaratlagos visszatartáshoz, amellyel egyben rossz irányba tereli a székletürítés vegetatív szabályozását.  

Fontos, hogy lássuk, a mozgásszegény életmód, különösen későbbi életkorban a túlsúlyos gyermekeknél szintén székrekedéshez vezethet. A túlzott tévénézés, számítógépezés a mozgástól is elveszi az időt, rá kell vezetni a gyermeket a korosztályuktól elvárható fizikális aktivitásra.

Mit tehetünk szülőként a kisgyermekkel?

A problémát mindenképpen orvosolni kell. Az étrendbe rostdús, széklet elősegítő ételekkel ( lekvárok, müzli, gyümölcslevek) változatossá tehetjük az étkezést, illetve a megfelelő folyadékbevitelről is gondoskodni kell. Ha a megváltozott táplálékok és a fokozott mozgás bevezetése után sem változik a helyzet, akkor gyógyszeres segítséget kell választani. Gyermeknél a Laevolac szirup alkalmazása segíthet. 10-14 napig adhatjuk a szirupot a gyermeknek, amely nem szívódik fel, hanem a bélrendszerben fejti ki a jótékony hatását. Ha beáll az “ideális” napi székletürítést, két hét elteltével megpróbálhatjuk a Laevolac szirupot elhagyni.

Előfordul, hogy erős nyugtalanság, hasi fájdalom kíséri a székrekedést. Ebben az esetben csecsemőkorban érdemes szélcső segítségével a székelési ingert kiváltani. Időnként az egyszeri glicerines kúp is megengedett, a siker érdekében. Ha sem a szélcsővel,sem a glicerines kúppal nem rendeződik a probléma, orvoshoz kell fordulni (aki nagy valószínűséggel beöntéssel segít a “besült” széklet eltávolításán). Ebben az esetben ugyanis a székrekedés kiváltó okát kell megszűntetni és rendezni a baba székeltürtésének ritmusát.

 

http://svabhegy.eu/

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet 

2018. március 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó