Szemük fénye: Gyermekszemészeti vizsgálatok: miért fontos minél kisebb korban?

A külvilág ingereinek 85%-át a szemünkön keresztül kapjuk. Így a jó látásteljesítményhez nagyon fontos, hogy tökéletes legyen a látóélesség a mélységlátás és sok minden egyéb is. Az úgynevezett fénytörési hibák, illetve azoknak egy része vele született látási problémák, ezért már csecsemőkorban megállapíthatóak. Ezért nem mindegy hogy megfelelő időben eljut-e a kisgyermek gyermekszemészhez. Ha lehet, az első szűrést érdemes minél korábban, akár 4 hónapos korban elvégezni, különösen, ha a gyermeknek egyik vagy akár mindkét szülője szemüveges. Dr. Szekeres Mártát, , a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet OptoKid Szemészeti Centrumának szemész főorvosát kérdeztük arról, milyen korban, milyen vizsgálat lehet különösen fontos a gyermekek számára. 

  • Hogyan derülhet ki, hogy a gyermek nem lát jól?
  • Amikor a kisgyermek a járókájából kidobálja a játékot akkor azt nem a szülő ugráltatása miatt teszi, hanem azért, mert akkor tanulja meg a mélységet érzékelni. Tehát a tökéletes látás és térlátás képessége egy dinamikus tanulási folyamatban fejlődik ki. Ezért nagyon fontos, hogy segítsük ebben folyamatban az agy és a szem megfelelő fejlődését, ha az valamilyen akadályba ütközik. Ennek egyetlen módja, hogy gyerekszemészeti vizsgálatra visszük a gyermeket – hangsúlyozza Dr. Szekeres Márta főorvos. Az esetlegesen megállapított fénytörési vagy egyéb problémák korrigálása egészen kicsi korban elkezdve gyakorlatilag elébe megy a későbbi életkorban biztosan észrevehető, esetleg maradandó problémáknak, mint pl. a tompalátás.

A gyermekek 6 éves korában az iskola előtti, kötelező látásvizsgálat során a gyermekszemész általában minden vizsgálatot elvégez. Ahol azonban nincs mód alapos gyermekszemészeti vizsgálatra – mert előfordul, hogy a gyermek látását az óvodában csak a védőnő, vagy a gyermekorvos vizsgálja – amely nem egyenértékű a gyermekszemész specialista által végzett vizsgálattal – ott mindenképpen fontos a gyermek iskolai teljesítménye szempontjából, hogy a szülő időben elvigye a megfelelő, gyermekkel foglalkozó szemész szakorvoshoz. A veleszületett fénytörési hibák tulajdonságai miatt a gyerek nem is érzékeli, hogy jól lát, vagy nem. A szülő, vagy a pedagógus csak az iskolai eredményekben vagy a menet közben megjelenő különböző panaszok kapcsán gyaníthatja, hogy, a gyermeknek szemészeti problémája lehet. Ilyen jelek lehetnek, ha a gyermek nem tud a vonal közé beírni, 5 perc után elfárad, ha közeli szemmunkát végez, fáradékonyabb lesz mint az átlag, elmosódnak a betűk, fáj a feje a szeme körül és homloktájon. Gyakran gond az is, hogy a gyerek nem panaszkodik arra, hogy nem lát jól, a pedagógus vagy a szülő csak egy nyugtalan, állandóan nyüzsgő - mozgó gyereket lát, aki egyszerűen nem találja a helyét.  Sokszor rejlenek ennek a hátterében is fénytörési hibák – hangsúlyozza Dr. Szekeres Márta.

Az alapgond ebben az esetben az, hogy nem is mindig derül ki a gyermek pici korában - csecsemőkorban vagy 2-3 éves kora között -, hogy probléma lehet az éleslátással. Egészen kicsi vagy akár óvodás korban ugyanis még nem feltétlen használja koncentráltan közeli munkára egy gyermek a szemét, vagyis igen ritkán erőlteti túl. Ugyanakkor a gyerekeknek nincs összehasonlítási alapjuk, hogy hogyan is kellene látni. A gyerekeknek nagyon rugalmas szemük, így a fénytörési hibájuknak egy részét képesek kompenzálni, így a gond  rejtve marad – mondja nyomatékosan a szemész főorvosnő.  Ezért szükséges a speciálisan, gyakorlott gyermekszemész által végzett vizsgálat, ami minden fénytörési hibát felderít. Ekkor a megfelelő időben felírt szemüveg gyógyítja a hibát azzal, hogy a szemnek erőlködés nélküli jó látást biztosít. Így a tanulás és minden egyéb szemmunka egyszerűbb és panaszmentes lesz.

  • Jelentheti ez azt, hogy ha a gyerek már egészen kicsinek, akár óvodáskora előtt nem tud megülni egy helyben, kezdjünk keresni először egy gyermekszemészt?
  • Gyakori gond, hogy a pedagógus a bölcsődében, óvodában és később az iskolában a tanító néni úgy véli, hogy a gyermek egyszerűen rossz képességű, mert csúnyán ír, nem halad a többivel az olvasásban, esetleg nehezen tanul.  Ilyenkor gyakran derül ki, hogy nagyobb fokú, 6-8 dioptriás, úgynevezett túllátása  van a szemének, amely miatt a közeli dolgokat egyszerűen nem látja. Ezekben az esetekben, ha a gyermek megkapja a megfelelő szemüveget, akkor megtáltosodik, és két hónap alatt behozza a fél évnyi hátrányát. Tehát nagyon fontos, hogy ahol nincs, vagy nincs alapos szűrő vizsgálat ott a szülő gondoljon rá, hogy a gyermeket legalább iskola előtt speciálisan gyermek szemészhez kellene vinni – mondja határozottan Dr. Szekeres Márta főorvos.
  • Milyen látásproblémák vehetőek észre már kicsi korban?
  • Elsőként a kancsalságot említeném, amely általában korai életszakaszban kezdődik, 2 és 4 éves kor között, amikor a gyerek már nagyon apró dolgokat akar meglátni, a hangya lábát is meg szeretné számolni. Ekkor azonban már annyira erőlteti a szemét, hogy a szemizom erőlködik, és a szemgolyó elhúzódik. Ezek a plusz távollátó hibák ugyanis a szemlencse erőltetésével kompenzálhatóak, de ha egy bizonyos erőltetésnél többet kénytelen a szem erőlködni, akkor ez elhúzza a szemizmokat és bekövetkezik a kancsalság. Ez a jelenség kezdetben csak időnként, lázas betegségnél, nagy fáradtságnál jön elő, aztán később állandóvá válhat. Ezért nagyon fontos, hogy a szülő, aki a nap 24 óráját a gyermekével tölti, mindent megfigyeljen a gyermekkel kapcsolatban. Az időben felírt gyógyító szemüveg ugyanis az esetek közel 100 százalékában kulcsszerepet játszik abban, hogy a kancsalság is megoldódjon. Ha ugyanis nagyon sokáig volt kancsal helyzetben a szem, akkor az agy az egyik szemet kikapcsolja, hogy megszűntesse az erőlködést, vagyis már csak egy szemmel lát a gyermek. Ebben az esetben takarással kell a másik szem látását feljavítani és egyben remélni, hogy kialakul még a két szemes együttműködés, a térlátás. Az egészséges fejlődés szerint a térlátás 2-3 éves korig gyorsan és jól kialakul.  Ezért fontos, hogy például egy szemüveggel megfelelő fejlődést biztosítsuk az agy számára a kétszemes látás kialakításához.

 

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, OptoKid Szemészeti Centrum 

Dr. Szekeres Márta , 2016. október 28.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó