Szemüveg vagy kontaktlencse? A színtévesztés nehézségei…

A szemüvegkeretek lassan még a kisebb gyermekek számára is divatcikké válnak. 2-3 évente más típusú keretek a divatosak. Ma már egészen kicsi kortól lehet szép kereteket választani, amelyeket a gyermekek szívesen hordanak. A kamaszkor az igazi választóvonal, amikor hiúsági okokból – legalábbis a lányok esetén – a gyermekszemész gyakran találkozik azzal a kéréssel, hogy „cseréljük le a szemüveget”. Mikor milyen szemüveget és meddig viseljen a gyermek? Dr. Szekeres Márta szemész főorvos  praktikus tanácsai szülőknek. 

Mikortól hordjon a gyerek kontaktlencsét?

16 éves kortól már biztonsággal, de legkorábban 13-14 éves kortól kontaktlencsével lehet javítani a fénytörési hibákat – mondja Dr. Szekeres Márta. Ennél korábban nem szoktuk javasolni, mert a kontaktlencse egy idegen anyag a szem felszínén, ami elzárja az oxigéntől a szem szaruhártyáját. Akkor is, ha a mai kontaktlencsék már jó légáteresztő képességgel rendelkeznek, annyira nem tökéletes a viselésük, mintha semmi sem lenne a szaruhártyán. Ezen kívül nagyon felelősségteljesen kell vele bánni, teljesen tiszta kézzel lehet csak hozzányúlni, nagyon betartani minden utasítást, nem szabad túlhordani, mert akkor az oxigénhiánynak maradandó károsodása lehet. Ezért szoktuk megvárni azt az életkort, amikor a gyermek már felelősségteljesen tudja kezelni a kontaktlencse viselésével járó feladatokat.

Ha a gyermek sportol és nem szerencsés, hogy szemüveget hord, akkor már 14 éves kortól biztonsággal, bizonyos esetekben akár 11-12 éves kortól is lehet viselni, de kifejezetten csak arra a heti 2-3 alkalomra, vagyis pár óra viseléssel járó időszakra. Például versenytáncosoknak, ahol nem előnyös a szemüveg viselése.

A fiúk egyébként kevésbé próbálkoznak a kontaktlencsével, mert azt a macerát ők nemigen viselik el, annyira nem fontos számukra, mint a lányoknak – teszi hozzá a főorvosnő.

A kamaszoknál is akadhatnak problémák

A kamaszoknál a pályaválasztást befolyásolja, hogy a színlátásuk tökéletes-e vagy sem. Például nem lehet erdész, aki a zöld színt barnásnak látja és nem tudja a falombok színét megkülönböztetni. A színek a nevét általában tanulják a gyermekek.  Elvileg bármit nevezhetnénk pirosnak, vagy kéknek. Ha a szülő szeretne meggyőződni arról, hogy a gyermekénél előfordul - e színtévesztés, már 3- 4- 5 éves korban ki lehet próbálni házilag, hogy sok különböző színű fonalat lerak a gyermek elé, fontos, hogy egy színből 5- öt 6-ot, és ő maga is felemel egy színt. Mivel a színtévesztés a vörös és a zöld szín között fordul elő, ezért jobb, ha ezekből a fonalakból több változat van a gyermek előtt. Ha a gyermek a ugyan azt a színt választja és felmutatja, akkor nyilván minden rendben van.

14 éveseknél, 8. osztályban, a pályaválasztás miatt mindenképpen kell egy szabályos színlátás vizsgálatot is végezni, főleg a fiúknál, mert ez a gond esetükben gyakoribb. Lányoknak a színtévesztése nagyon-nagyon ritka, ehhez ugyanis mind az apai, mind az anyai ágon hordoznia kell a leánygyermeknek színtévesztésért felelős gént.

Az optimális látáshoz szükséges a térlátás kialakulása is, mert például aki nyomtatatott áramköröket szerel, amely áramkörök alig emelkednek ki az alaplemezekből, vagy esetleg semennyire sem, ott gond, ha a gyerek nem veszi észre a milliméteres különbségeket.

Ahhoz tehát, hogy az optimális látásteljesítmény felnőtt korra meglegyen, gyermekkorba kell mindent megtenni!

Elsősorban a szülő az, aki a gyerekét látja, az orvos csak egyszer, vagy nem sokszor, tehát az orvosnak is nagyon oda kell figyelni, hogy mit mondd a szülő, mi az ő megfigyelése, mert ez nagy segítség a vizsgálatnál.

  • A színtévesztéssel csak együtt lehet élni, vagy abból ki lehet valahogyan gyógyulni?

A színtévesztéssel együtt lehet élni, jogosítványt is kaphat a színtévesztő, autót vezethet, csak hivatásos sofőr nem lehet még a mai szabályok szerint, mert az soha nem volt probléma, hogy a piros és a zöld lámpát összetévessze, hiszen az jól megfigyelhető, hogy egymás alatt-felett világítanak. Inkább néhány foglalkozás esetén számít, például a szobafestő, vagy ahogy említettem az erdész esetén, ahol színtévesztéssel nem igazán lehet boldogulni.

 

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet OptoKid Gyermek és Felnőtt Szemészeti Centrum 

Dr. Szekeres Márta , 2017. január 01.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó