Te is lenyalod a földre esett cumit? Soha többé ne tedd!

Szinte ösztönből jön az a mozdulat, hogy a földre esett cumit felkapjuk és lenyaljuk, mielőtt visszatesszük a baba szájába. Ám ez komoly fogászati problémákat okozhat a kicsinél. Megkérdeztünk egy dentálhigiénikust, miért veszélyes a cumi vagy a kiskanál lenyalása.

Gál Beatrix, az Uniklinik fogászat dentálhigiénikusa senkinek nem ajánlja, hogy a kisbaba szájába olyan tárgy kerüljön, amit előzőleg az anyuka (vagy más) megnyalt, és ugyanez vonatkozik a közösen használt fogkefékre is.

Te is lenyalod a földre esett cumit? Soha többé ne tedd!

„A nyállal átvihetjük a szánkban megtelepedett és elszaporodott kórokozókat a kisbaba szájába. Ezek egy része ártalmatlan, és nem okoz gondot, ám vannak köztük olyanok, amelyek fogászati vagy egyéb problémákat okozhatnak. Sajnos nem jelent garanciát az sem, ha pár napon, héten belül nem látunk változást a kicsinél, mert vannak olyan baktériumok, amelyek szép csendesen meglapulnak, és évekkel később fejtik ki áldatlan hatásukat.”

Fogszuvasodás

A cariogén streptococcus mutans baktérium például a fogszuvasodásért felelős. A cukros vagy egyéb szénhidrátban gazdag élelmiszereket kedveli, mert neki is ez a kedvenc tápláléka. A fogakon visszamaradt cukros-szénhidrátos lepedékben villámgyorsan elszaporodik, és közben savat termel. Ez a sav roncsolja szét a fogzománcot, majd a fog belsejét is: így jön létre a szuvasodás. A nyállal bizonyítottan át tudjuk vinni gyermekünk szájába, és a tejfogak, amelyek még kevésbé ellenállóak az ártó hatásokkal szemben, mint a maradó fogak, áldozatául eshetnek a szuvasodásnak.

Fogínysorvadás

A fogágybetegségről, népszerű kifejezéssel a fogínysorvadásról szintén úgy tartják a szakemberek, hogy már gyerekkorban megfertőzhetjük vele a gyerekünket. A gyulladásért felelős mikrobák ugyanis már gyerekkorban megtelepedhetnek a kicsik szájában, és később okozhatnak zűrt. Ez azonban megosztja a fogorvosokat: van, aki szerint még nem teljesen bizonyított, hogy már a kicsiknek is átadhatjuk a fertőzést okozó baktériumokat. Mindenesetre jobb félni, mint megijedni, és tartózkodni a cumi és a kiskanalak lenyalásától.

Helicobacter pylori

Ez a baktérium nagyon elterjedt a népességben, hazánkban már minden második ember szervezetéből kimutatható. Nagyon sokszor az anyukák adják át gyereküknek a szájukban levő nyállal. Gyerekkorban rendszerint nem okoz tüneteket (bár vannak, akik azt gyanítják, hogy sok hirtelen csecsemőhalál hátterében pont a Helicobacter pylori áll), később azonban olyan kellemetlen tüneteket okozhat, mint a krónikus gyomortájéki fájdalom vagy a hasmenés. Felnőttkorban pedig akár gyomor- és nyombélfekélyt, illetve gyomorrákot okozhat.

Mi a tanulság?

Felejtsd el a cumi lenyalását! Szerezz be jó pár tartalék cumit, hogy ha sétálni mentek, ne legyen gond a földre kerülő cumi. Otthon pedig a gyermeked korától vagy egészségi állapotától függően inkább fertőtlenítsd vagy szappannal alaposan mosd le a cumit, mielőtt a szájába adod.

2019. október 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó