Tej nyáron is

Beköszöntött a kánikula – a hőmérő higanyszála gyakran 30 fok fölé emelkedik. Ilyenkor egy anyának nagyon nehéz dolga van: hiszen a nagy melegben is gondoskodnia kell gyermeke megfelelő, tejalapú folyadékbeviteléről, táplálásáról. 

Amennyiben elegendő az anyatej mennyisége a baba számára, csak a helyszínt kell gondosan megválasztani. A játszótereken, parkokban, nem minden esetben van lehetőség arra, hogy zárt helyre elvonulva szoptassuk meg a babát.  A bátrabb anyukák megetethetik a csöppséget a padon is, de a szégyenlősebbeknek keresniük kell egy erre alkalmas helyszínt: bevásárlóközpont mosdója, vagy egy játszóház erre alkalmas szobája.

Azoknak sem egyszerű a helyzetük, akik tápszerrel vagy egyéves kor felett gyerekitallal biztosítják kisgyermekük napi tejalapú folyadékszükségletét. Az otthon elkészített tápszert ugyanis nem ajánlott hosszabb ideig magunknál tartani, hiszen a meleg hatására az értékes vitaminok, ásványi anyagok bomlásnak indulhatnak.

Ha otthon készítjük el a tápszert, akkor indulás előtt a következő tanácsokat érdemes megfogadni:

  • A felforralt vizet ne hűtsük le, mert a játszótérre vezető úton pont olyan hőmérsékletűre hűl vissza, ami ideális lesz kisgyermekünknek. Külön vigyük magunkkal a port és a vizet, és csak közvetlenül fogyasztás előtt keverjük össze őket.
     
  • Ha van otthon kisméretű cumisüveg-termoszunk, tegyük abba a tápszert-gyerekitalt. Így hosszabb ideig tarthatjuk megfelelő hőmérsékleten a kisbabánknak szánt tápláló italt. A termoszból viszont szerencsés, ha minél rövidebb idő alatt kisbabánk pocakjába kerül a folyadék, hiszen a tápszerek leírásán is rajta van, hogy lehetőleg frissen adjuk babánknak.
     
  • Ha kisgyermekünk már magától megteszi az első lépéseket, sőt, futkározik a többiekkel, akkor ne csak a védőruháról - napellenzős sapka, fejkendő - gondoskodjunk, hanem mindezek mellett nagyon fontos a folyadékpótlás is. A napi ajánlott fél liter tejalapú folyadék mellé kínáljuk vízzel, vagy cukrozatlan gyümölcsteával, még akkor is, ha a játék vagy szaladgálás hevében ő nem jön oda inni. Egy kisgyereknek testsúly kilogrammonként 150 ml folyadékra van szüksége naponta, tehát egy 12 kg-os, 1,5 éves kisgyereknek a napi fél liter tejalapú folyadék mellett 1300 ml egyéb italt-folyadékot kellene meginnia.

A tejalapú táplálás évszaktól függetlenül nagyon fontos a babák optimális fejlődése érdekében. Három éves korig az anyatej, annak hiányában tápszer, egyéves kor felett a gyerekitalok, a különböző savanyított tejtermékek meghatározók a gyermek napi étrendjében. Kis odafigyeléssel ez a nyári hónapokban is könnyen kivitelezhető a tejalapú táplálék biztosításával.

Babanet , 2012. június 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó