Tejallergia: lehet a tejet helyettesíteni?

A tej által kiváltott allergia vagy túlérzékenység szerencsére a lakosság csupán kis részét érinti. Akik viszont a tejet helyettesítő élelmiszereket igyekeznek megtalálni a napi étkezésükhöz, azok most sokkal jobb helyzetben vannak, mint 10 évvel ezelőtt. Azonban tény, hogy a tünetek után a legfontosabb tisztázni, hogy valódi tehéntej allergiáról vagy valójában emésztési zavarról van-e szó. Dr. Csáki Csilla, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermekgyógyász - allergológus szakorvosának tanácsai.

Mi a különbség?

Valódi tehéntej allergia  alatt a tehéntej fehérje összetevőire kialakuló túlérzékenységi reakciót értjük, mely leginkább az 1-2 éves gyerekeket érinti. Ezzel szemben a tejcukor érzékenység nem allergia, hanem a tejcukor lebontásának emésztési zavara. A tejcukorbontó (laktáz) enzim működése 3 éves kor körül éri el a csúcspontját, majd ezt követően genetikailag meghatározott mértékben csökkenni kezd. Míg a tejallergiát vérvétellel, a kóros, allergiás típusú ellenanyag (IgE) jelenlétének kimutatásával diagnosztizálják, addig a tejcukor érzékenységet legmegbízhatóbban a hidrogén kilégzési teszttel mutatják ki. A módszer lényege, hogy a cukor nem tökéletes emésztése (erjedése) miatt a kilélegzett levegőben a hidrogén mennyisége megemelkedik. 
Olasz kutatások szerint a tejcukor érzékenység összefügg a stresszes életmóddal, a depresszióval is. Ha hihetünk is ezeknek az eredményeknek, akkor se feledkezzünk meg róla, hogy légből kapott ötletek alapján nem szabad megvonni a táplálékból a tejtermékeket. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a tej mely összetevőjére érzékenyek, és megalapozatlanul vágnak bele diétákba, bármiféle allergiavizsgálat vagy gasztroenterológiai eredmény nélkül.

A tehéntejallergia tünetei:

  • a tej elfogyasztását követően 1-2 órán belül hasi görcsök, hasmenés, hányinger, hányás jelentkezhet, vashiányos vérszegénység, tartós étvágytalanság és haspuffadás, de makacs székrekedés is jellemző
  •  ekcéma 
  • asztmatikus köhögés, rekedtség, makacs fülkürthurut.
  • 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél véres széklet vagy gyakori bukás (reflux) szoptatás mellett, mely az anya tehéntejfogyasztása végett alakulhat ki
  • egyes vizsgálatok a krónikus fejfájást, migrént illetve gyermekkori hyperaktivitást is összefüggésbe hozzák a tejallergiával

Laktózintolerancia tünetei: 

  • laktózt tartalmazó élelmiszer fogyasztását követően rövid időn (általában 1-2 órán) belül jelentkező haspuffadás, hasi görcsök, esetleg vizes hasmenés
  • gyerekeknél gyakori tünet a krónikus, köldök körüli görcsös hasfájás, lesápadás, kellemetlen szájszag
  • az érintett a savanyított tejtermékek fogyasztását bírja, panaszai csak tehéntej ivását követően jelentkeznek

Laktóz intolerancia esetén szigorú, tejmentes diéta nem szükséges, a tünetek mennyiségfüggően jelentkeznek, illetve a gyermek korban is bizonyos életkor felett laktáz tartalmú gyógyszeres kezeléssel ki is védhetők a kellemetlen tünetek. 

Diéta tejfehérje nélkül

A csecsemőkori tehéntej allergia kezelése a tejfehérje teljes kiiktatását jelenti az étrendből, ezt hívják eliminációs diétának, melynek lényege a tej és az összes tejtermék kiküszöbölése legalább 9-12 hónapig. 4-5 éves korra ez a diéta a legtöbb érintett gyermeknél az allergia megszűnését, tolerancia kialakulását eredményezi.

Tejmentes diéta esetén azonban az ásványi anyagokat a gyermek és felnőtt szervezetben egyaránt pótolni kell. A kalcium pótlására nem elég kizárólag hüvelyeseket fogyasztani. Együnk sok petrezselymet, sóskát, spenótot, banánt, szedjünk kalciummal dúsított tejpótlót, a gyerekeknél a tejmentes diétát kalciumtablettával és D-vitaminnal egészítsük ki. A tehéntej magas B12 vitaminját húsokból és májból, az omega zsírsavakat szintén vitaminkészítményekből pótolhatjuk. 
A laktóz megfelelő lebontása elősegíti a bélcsatornában a tejsavbaktériumok elszaporodását, melyek immunerősítők hatásúak. Ezért laktóz érzékenység, illetve laktózmentes diéta esetén érdemes probiotikum készítményeket is szedni. 

Tejhelyettesítők a babáknak

6 éves korig a tehéntej helyettesítésére a speciális gyógytápszerek javasoltak, melyek a fejlődő szervezet fehérje, vitamin, kalciumigényét megfelelően tudják pótolni. Fontos, hogy 6 éves kor alatt ezekből a tápszerekből készüljön a gyerekek reggeli itala és a főtt ételekbe is ebből tegyünk tej helyett, így például tészta, palacsinta, rántás is tápszerporral készítendő. 
Azonban minden szülőnek érdemes figyelembe venni azt a tényt, hogy orvosilag nem megalapozott allergia esetén a tejmentes diéta később helyrehozhatatlan csontfejlődési zavart, D-vitamin, kalcium, fehérje, B12 vitamin hiányállapotot eredményezhet a gyermekeknél. A hipermarketekben és bioboltokban kapható tejpótló italok, mint a szójaital, zabtej, rizstej, kölestej, 1-3 éves kor között kiegészítésképpen adhatók a tejpótló tápszer mellett. A magtejeket (dió, mandula, szezám, kesu) 3 éves kor alatt nem javasolják a szakemberek, mert allergizálhatnak.

A gabonatejekről

Ezek az italok a gabonaféle turmixolásával, víz, cukorféleség, só, vitaminok és ásványi anyagok, valamint esetenként növényi olaj hozzáadásával készülnek. Általában 6 éves kortól ajánlják. A szójatej magas fehérjetartalma miatt az egyik legalkalmasabb tejpótló, vasban is gazdag, továbbá laktózmentes. A kölesital szintén laktózmentes, jól használható shake-ekhez, desszertekhez, főzhetünk is vele. A tönkölyital tönkölybúzából, vízből és sóból készül, jó E- és B-vitaminforrás, magas a kovasavtartalma. A rizs-, zab-, és más gabonatejek előnye a magas rosttartalom, mely támogatja az emésztést, tisztítja a bélrendszert, csökkenti a koleszterinszintet. Hátrányuk viszont, hogy kalciumtartalmuk alacsony, ezért érdemes azzal dúsított változatot vásárolnunk. Az is előnyös, ha ezek nádcukor, nyírfacukor, fruktóz, maltodextrin hozzáadásával készülnek. Azonban kerülendő a szacharóz, és a mesterséges édesítőszerek (szacharin, aszpartám) használata.

A magtejek jobbak

A tejhelyettesítő italok másik kedvelt változata a magtej, mely olajos magvak őrleményéből, víz és édesítőszer hozzáadásával készül. A dió-, szezám-, kesu-, mandula- és napraforgómagtej kalcium- és D-vitamin tartalma magasabb, mint a gabonatejeké, sőt, zsírösszetételük is kedvezőbb. Ezeket házilag is elkészíthetjük, egy nagy teljesítményű turmixgép segítségével bármely magfélét apróra törhetünk, és saját ízlésvilágunknak megfelelően ízesíthetjük.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
http://svabhegy.eu/dr-csaki-csilla/

Dr. Csáki Csilla , 2016. október 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?