Ti is bölcsibe készültök? Beszéljünk őszintén!

Általában a gyereknek, hároméves koráig, a legjobb otthon. Persze vannak kivételek és vannak élethelyzetek, amikor ez nem megvalósítható, s a kicsinek intézménybe (bölcsibe, családi napközibe kell mennie). Mindez milyen nehézségekkel jár a kisgyereknek, az anyának és az egész családnak, hogyan próbáljunk ezen a nehéz időszakon könnyíteni? Beszéljünk erről őszintén!

Bölcsődébe (de még óvodába is) leginkább azért járnak a gyerekek, mert muszáj nekik, de vannak olyanok is, akiknek szükségük van rá. Akárhogy is, az úgynevezett beszoktatás (hozzászoktatás, befogadás) időszaka nem sokunknak megy zökkenőmentesen: se a gyereknek, se a családnak.

MIKOR „IDEÁLIS” BÖLCSIBE VINNI A KICSIT?

Erre nincs recept! A pszichológiai kutatások a 1,5 – 2 éves kor alatti időszakot nem javasolják, de ez csakis az adott kisgyerek személyiségétől és érettségétől, érzelmi berendezkedésétől függ. Jó, ha tehát a külső körülményeken túl (vagy azok előtt) ezt vesszük figyelembe a döntés előtt.

KÉSZÜLJETEK FEL…

1. … őszinte átgondolással

A sikeres bölcsődéhez való szoktatás alapja, amit nem érdemes kihagyni, az az anya (apa, család) őszinte szembenézése a kicsitől való el/leválással. Valóban készen álltok rá? Rá mered bízni a gyerekedet a kisgyermeknevelőkre? Bízol benne, hogy a gyerekednek menni fog a leszakadás? Fontos ezeket a kérdéseket tisztázni, hiszen „ingatagon” nehéz a kicsiket támogatni az úgynevezett adaptációs folyamatban, vagyis a beszoktatás időszakában!

2. … a megfelelő intézmény és gondozó kiválasztásával

Kulcsfontosságú, hogy olyan intézményt, azon belül olyan gondozónőt találjatok gyereketeknek, amiben és akiben megbíztok! A kisgyerekek elsősorban a gondozóban keresik a biztonságot, ami elemi szükségletük, ezért egyáltalán nem mindegy, ki viseli majd gondjukat (akkor is, ha csak néhány órára viszed).

Fontos, hogy ismerjétek az intézmény pedagógiai programját és bízzatok bennük. Beszélgessetek sokat a leendő gondozókkal, ismerjétek meg a pedagógiai attitűdjüket!

Jó helyen akkor van a gyereketek, ha „hasonló” környezetbe kerül, mint az otthoni. Vagyis, ha az intézmény és a gondozó elképzelései a kisgyermekgondozásról és nevelésről összhangba hozhatók a családotokéval. Ha biztosítják az egyéni bánásmódot a gyerekednek. Ha érdeklődnek a kicsi és a család iránt: nem sajnálják az időt a beszélgetésre, a családlátogatásra, az ismerkedésre. Ha a folyamatos és rugalmas befogadás hívei, stb.

A cikk teljes egészében a felelosszulokiskolaja.hu oldalán olvasható.

Nyitókép: freepik.com

2020. július 28.
 
 
 
Címkék:  

gondozás

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó