Túl sokat alszik az újszülöttem?

A legtöbb újszülött több időt tölt alvással, mint ébren, de alvásuk kis szakaszokban vagy rendszertelenül történhet. Mikor kezdjünk el aggódni amiatt, hogy mennyit alszik a baba?

 


Az újszülött alvásának kezelése az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat az újszülöttek gondozásával kapcsolatban. Az újszülöttek nem szoktak hozzá a napirendhez vagy a tipikus nappali és éjszakai ritmushoz. Emiatt előfordulhat, hogy nem a sokak által megfelelőnek tartott időpontokban alszanak. Egyesek aggódhatnak amiatt, hogy a baba túl keveset vagy túl sokat alszik. Bárki, aki aggódik a baba alvási szokásai miatt, megpróbálhat alvás naplót vezetni.

Mennyi ideig alszanak általában az újszülöttek?

A legtöbb újszülött körülbelül 8-9 órát alszik nappal és 8 órát éjszaka és a legtöbbjük legalább 3 óránként felébred, hogy egyen. Ez az időzítés azonban nagyon eltérő. Egyes újszülöttek csak 11 órát alszanak naponta, míg mások akár 19 órát is. Emellett az újszülöttek a szokásosnál többet vagy kevesebbet alhatnak, ha betegek, vagy ha a szokásos rutinjukat megzavarják.

A legtöbb újszülött nem alszik egyhuzamban. Általában csak 1-2 órát alszanak egyfolytában, bár egyesek ennél valamivel többet vagy kevesebbet is alhatnak. Az első néhány hétben normális, hogy az újszülött felébred, hogy egyen, majd rögtön vissza is alszik.

Ahogy az újszülöttek növekednek, elkezdenek kialakítani egy menetrendet. Végül hosszabb ideig alszanak éjszaka, bár még mindig előfordulhat, hogy többször felébrednek enni. 6 hónapos korukra a csecsemők 90%-a átalussza az éjszakát. Azonban még ekkor is jelentős eltérések tapasztalhatók babánként.

Hogyan állapíthatom meg, hogy az újszülöttem túl sokat alszik-e?

Ha a baba időnként a szokásosnál hosszabb ideig alszik, az nem ad okot aggodalomra, hacsak nincsenek egyéb tünetek. Általánosságban elmondható, hogy az újszülöttek nem szokták folyamatosan átaludni az etetést vagy napi 19 óránál hosszabb ideig aludni, kivéve, ha betegek vagy táplálkozási nehézségekkel küzdenek.

A leggyakoribb okok, amiért az egészséges csecsemők a szokásosnál tovább alszanak, a következők:

 • Lehet, hogy növekedési vagy fejlődési ugrásban vannak.
 • Lehet, hogy kisebb betegségük van, például megfázás.
 • Lehet, hogy súlyos fertőzésük van. Ez ritka, de előfordulhat. Egy újszülöttnek nem biztos, hogy láza vagy más betegség tünetei vannak, mint egy idősebb csecsemőnek.
 • Nagyon ritka esetekben előfordulhat, hogy a csecsemőnek más olyan betegsége van, amely miatt túl sokat alszik. A légzési és szívbetegségek befolyásolhatják az alvást, és a koraszülött csecsemők alvási szokásai gyakran eltérnek az időben született babákétól.
 • Egyes csecsemők túl sokat alszanak, mert sárgaságuk van. A sárgaságban szenvedő újszülöttek bőre és szeme fehérje sárga színű. A súlyosabb sárgaság egyéb tünetei közé tartozik a letargia, az étkezési nehézségek, a nyűgösség és az ingerlékenység.
 • Előfordulhat, hogy a csecsemők túl sokat alszanak, mert nem kapnak eleget enni. Kiszáradhatnak, túlságosan lefogyhatnak, és akár a gyarapodás elmaradását is tapasztalhatják.

Ez utóbbi akkor fordulhat elő, ha probléma van a szoptatással, mert egy szoptató  vagy lefejt tejjel tápláló személy nem mindig tudja egész pontosan mérni, hogy mennyit eszik a gyermeke, szemben egy olyan személlyel, aki tápszerrel etet. Ők (hanem áll rendelkezésre babamérleg) külső jelekre hagyatkoznak, például a baba súlygyarapodására és pelenka “mennyiségi” tartalmára.

A kezdeti szakaszban azonban – különösen az első alkalommal szoptató szülők esetében – a lehetséges probléma jelei könnyen elkerülhetik a figyelmet. A jó hír az, hogy a gyermekorvos és a szoptatási tanácsadó korai beavatkozása biztosíthatja, hogy a baba elegendő táplálékhoz jusson, és megnyugtathatja az embereket, hogy a szoptatás vagy a mellszívás lehetséges.

Egy baba, akár szopik, akár lefejt tejjel, akár tápszerrel táplálkozik, nem kaphat elegendő táplálékot, ha az alábbiak igazak:

 • Nagyon letargikusnak és érzéketlennek tűnnek.
 • 14 naposak, és nem tartották meg születési súlyukat.
 • Több mint 6 hetesek, és folyamatosan kevesebb mint 140-170 grammot híznak hetente.
 • Naponta kevesebb mint négy nagyon nedves pelenkát gyártanak.
 • Evés után sem tűnnek nyugodtabbnak.

Mikor kell felébreszteni a babát etetéshez?

Az újszülöttek gyakran sorozatban esznek, ami azt jelenti, hogy 1-2 óra alatt többször is esznek, vagy hosszabb ideig szopnak. A legtöbb újszülöttnek 2-3 óránként (vagy 24 óránként 8-12 alkalommal) vagy ennél többször kell ennie, ha a gyermekorvos ezt javasolja, vagy ha a baba nem hízik eleget.

Az újszülött etetése, amikor éhségérzetet mutat – például kidugja a nyelvét – a legjobb módja annak, hogy elegendő táplálékhoz jusson.

A legtöbb idősebb újszülöttet nem szükséges felébreszteni, hogy egyen. A körülbelül 1 hónaposnál fiatalabbak azonban nem biztos, hogy felébrednek, amikor éhesnek érzik magukat. A 4 hetesnél fiatalabb csecsemőknek nem szabad 4-5 óránál tovább étkezés nélkül maradniuk.

Ha fel akarod ébreszteni a babát az evésre, próbáld meg az arca oldalát megsimogatni. Ez kiválthatja a kereső reflexet. A legtöbb csecsemő nem szereti, ha megsimogatják a lábát. Ha tehát az arc simogatása nem működik, próbáld meg finoman megmozgatni a baba lábujjait, vagy finoman megsimogatni a talpát.

A táplálékigény babánként változik. A szülőknek és a gondozóknak konzultálniuk kell a gyermekorvossal vagy a védőnővel, aki a baba igényei és fejlődése alapján egyéni tanácsokat tud adni.

Mit tegyünk, ha az újszülött túl sokat alszik?

Általában a túl sokat alvó újszülöttek csak szabálytalanul alszanak. Mindazonáltal az olyan egészségügyi problémák, mint például a légúti fertőzések, amelyek az idősebb csecsemőknél kisebb bosszúságnak számítanak, sokkal veszélyesebbek lehetnek az újszülötteknél. Tehát, aki aggódik a baba alvási időbeosztása miatt, forduljon abgyermekorvoshoz.

Néhány stratégia, amelyet az orvoshoz fordulás előtt érdemes kipróbálni:

 • a baba etetése minden alkalommal, amikor éhségérzetet mutat.
 • 1-2 óránként a mell vagy a cumisüveg felkínálása a babának a megfelelő táplálékfelvétel biztosítása érdekében.
 • annak biztosítása, hogy a baba ne legyen túl hideg vagy túl meleg.
 • 1-2 napig naplót kell vezetni a baba alvási rendjéről.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha bármilyen kétséged merül fel, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz. Csak az orvos tudja pontosan megállapítani, hogy az újszülött miért alszik túl sokat. Sok esetben a gyermekorvos telefonon keresztül is fel tudja mérni a problémát.

Az újszülöttek túlzott alvása általában nem jelent vészhelyzetet, kivéve, ha légzési problémák jeleit is mutatják. Hívj orvost vagy menj azonnal sürgősségire, ha a következők állnak fenn:

 • A baba levegőért kapkod vagy zihál.
 • A baba légzése nagyon hangos.
 • A baba orrlyukai kitágulnak légzés közben.
 • A baba bordái körüli bőr beesik, amikor lélegzik.
 • A baba lázas.
 • A baba esetleg belélegezhetett, megérinthetett vagy megehetett valami mérgezőt.

Összegezve

Egy újszülött alvási ritmusának megtalálása állandó kihívást jelent. A legtöbb csecsemő előbb-utóbb belerázódik egy kényelmes rutinba. A szülőknek és a gondozóknak idővel meg kell érteniük, hogy mi a normális és mi nem az a baba számára.

Gyakori, hogy aggódunk a baba alvása miatt. Ez az aggodalom gyakran segít az embereknek abban, hogy a problémákat korán felismerjék, és arra ösztönzi őket, hogy szükség esetén szakértői tanácsot kérjenek.

Bárki, aki aggódik amiatt, hogy a baba túl sokat alszik, beszéljen gyermekorvossal.

 

Forrás: Medicalnewstoday.com 

B.Edina , 2022. január 31.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?