Úgy csuklik, mintha muszáj volna!

Egy újszülött szülőjének lenni egy vad utazás, nem kertelek. Kézbe kapod ezt a kis gömböcöt, és az a feladatod, hogy szeresd és megvédd őt. Azt gondolnád, hogy csak annyit kell tenned, hogy megeteted, kicseréled a pelenkáját és lefekteted, de ez nem ilyen egyszerű.

 


Mindig egy kérdéssel kezdődik…

Ha te is csecsemő szülője vagy, valószínűleg tudod, milyen stresszes lehet az egész, és milyen gyorsan megkérdőjelezhetsz minden apró dolgot az újszülött viselkedésével kapcsolatban. Miért ijedt meg így a kisbabám? A csecsemőknek ennyi furcsa hangot kell kiadniuk? Ez csak egy szipogás... vagy valami más?

És mi a helyzet a csuklással? Szerencsére a legtöbb csecsemőcsuklásnak elég ártatlan okai vannak, és még a gyakori csuklás sem ad okot aggodalomra. Mégis, ha a baba állandóan csuklik, válaszokra és megnyugtatásra lehet szüksége

Nem tudjuk, mi az, csak van!

Egyszerűen fogalmazva, a csuklás a test rekeszizmainak akaratlan összehúzódása. Minden alkalommal, amikor a rekeszizom összehúzódik, a hangszalagok körüli izmok is összezáródnak, és ez okozza a csuklás jellegzetes "csuklás" hangját. A legtöbb emlős csuklik, beleértve a kutyákat, macskákat, lovakat és nyulakat is. Az emberi csecsemők gyakrabban csuklanak, mint az idősebb gyermekek és felnőttek. A csecsemők nagyon gyakran csuklanak, így igen, még a pocakunkban is csuklanak. Lehet, hogy már az anyaméhben is érezted, hogy csuklik a babád, csak nem tudatosult benned.

A csecsemők csuklásának okai

A csuklás a köhögéshez vagy a tüsszentéshez hasonló reflex, amit a tested gondolkodás nélkül csinál. A csecsemők számos reflexszel születnek, köztük a szopóreflexszel, a gyökérreflexszel és az ijedtségi reflexszel. A csecsemők csuklásának hasonló okai vannak, mint a felnőtteknél, gondolunk itt például a gyors ivásra, vagy a túl sok evésre.

Túl gyors evés

Ez akkor fordulhat elő, ha túl gyors lefolyású a tej és sokat nyel egyszerre a pici, szilárd tápláléknál pedig, ha egyszerre túl sokat etetik őket, vagy olyan ételeket kapnak, amelyek túl nagyok az emésztőrendszerük számára.

Szükség van a böfögésre

Az orvosok azzal a párhuzammal vázolják a helyzetet, hogy a csuklás a babáknál annyit jelent, hogy a felesleges levegő kiürül a gyomrából - vagy lényegében büfizteti magát. Nyilvánvaló, hogy néha a csuklás nem működik, és a babának szüksége lehet egy kis segítségre, hogy a felesleges levegő távozzon.

A levegő lenyelése

A felesleges levegő lenyelése is előidézheti a csuklást! Ez történhet etetés közben, például akkor, ha a baba olyan cumisüvegbimbót szopik, amelyben nincs tej, vagy ha a szoptatás során nem elég mélyen vagy nem elég biztonságosan kapaszkodik.

Túltáplálás

Ha egyszerre túl sokat eszik, az csukláshoz vezethet. Az AAP azt javasolja, hogy egyszerre csak néhány uncia tápszert adsz a babádnak, tarts szünetet, tartsd felegyenesedve, hogy emésszen, büfiztesd fel, majd etesd meg vele a cumisüvegből a maradékot.  Egy szoptatott csecsemőt általában kevésbé lehet túltáplálni, mivel a szoptatott csecsemők jobban kontrollálják az elfogyasztott mennyiséget. De ez is előfordulhat, különösen akkor, ha az anyatej túlkínálatról van szó. 

Gastrooesophagealis reflux

Néha a csuklás a büfiztetéssel együtt a gastrooesophagealis reflux jele lehet, amely egy nagyon gyakori és általában kezelhető szindróma, amely a csecsemőknél fordul elő. Alapvetően a csecsemők emésztőrendszere kezdetben kevésbé fejlett, ami a gyomorsav felböfögését okozhatja. Ez csuklást, böfögést és általános kellemetlenségeket okozhat. Ha azt gyanítod, hogy babád gastrooesophagealis refluxszal küzd, beszélj az orvosoddal a diagnózisról és a kezelésről.

Hogyan állítsuk le a baba csuklását?

Egyszerűen fogalmazva, ha a baba "boldogan csuklik", és nem tűnik kellemetlennek vagy szorongónak, akkor valójában nincs mit tenni a csuklás ellen. A csuklás nagyon is normális a csecsemőknél, és általában csökken a gyakorisága az első néhány hónap vagy az első életév után. Ha azonban a baba közérzete kellemetlennek tűnik, a csuklást túlzott sírás, köpködés vagy böfögés kíséri - vagy ha a csuklás zavarja az alvást vagy az etetést -, akkor van néhány dolog, amivel megpróbálhatjuk megállítani a csuklást. Ezeket a tippeket az alábbiakban soroljuk fel.

Böfögtessük meg a babát

A baba büfiztetése meglehetősen egyszerű, de nem árt, ha jól csinálod. A büfiztetés során gyengéd nyomást kell gyakorolni a baba hasára, és segíthet a hátának gyengéd dörzsölése is. Úgy is büfiztetheted a babát, hogy a válladra helyezed, a hasát magadhoz szorítva. Ezután gyengéden megveregetheted a hátát, hogy a büfi kijöjjön. Azt is megteheted, hogy a babát a lábadhoz szorítod, hasával lefelé; miközben megveregeted a hátát. Ha a picidet a hátára fekteted, és a lábát biciklizteted, akkor a gázok is távozhatnak, és még a csukláson is segíthet.

Legyünk figyelmesek, miközben etetjük a babát

Ha túlzásba viszed a táplálást, ha túl gyorsan eteted a babát, vagy ha hagyod, hogy a kisbabád felesleges levegőt nyeljen, az fokozott csukláshoz vezethet. Hasznos lehet, ha odafigyelsz arra, hogyan eteted a babát.

- Ha cumisüvegből etetsz: Ügyelj arra, hogy szüneteket tarts, miután a picid lenyelt néhány unciát. Böfögtesd meg, és tartsd egyenesen egy-két percig. Ne etesd túl; ha elégedettnek tűnik, akkor inkább etesd később többet. Ha úgy tűnik, hogy a kicsi levegőt nyel, próbálj ki más cumisüvegbimbót, és győződj meg róla, hogy a baba nem üres cumisüvegbimbón szopik-e.

- Abban az esetben, ha pedig szoptatsz: Két szoptatás között böfögtesd fel a babát. Ha úgy tűnik, hogy a babád fuldoklik a tejedtől, akkor lehet, hogy túlságosan aktív lefolyással vagy túl sok tejjel van dolga. Ezt úgy orvosolhatod a legegyszerűbben, ha hagyod, hogy a pici befejezze az egyik mellet, mielőtt áttér a másik mellre. Szoptatás közben egy kicsit hátradőlhetsz, hogy csökkentsd az áramlást, és a tej "lefolyjon".

Ültessük fel a babát egyenesen a szoptatás után

Akár szoptatsz, akár cumisüvegből etetsz, ha etetés után felegyenesedve tartod a babát, az segíthet megemészteni a tejet, és csökkentheti a csuklást, a böfögést és más emésztési panaszokat. Azt is megfontolhatod, hogy etetés közben is függőleges helyzetben tartsd a babádat, mivel ez segítheti a tej lefelé áramlását.

Kínálj a babának cumit

Néha a nem tápláló szoptatás, például, ha hagyod, hogy a baba cumit szopjon, ellazíthatja a rekeszizmát, és csökkentheti vagy megszüntetheti a csuklást. Hasonló hatása lehet annak is, ha hagyod, hogy a baba "kényelemmel szophasson".

Kezeld a baba gastrooesophagealis refluxát

Ha kicsinél refluxot diagnosztizáltak, vagy reflux gyanúja merül fel, az orvosod ajánlhat olyan vény nélkül kapható gyógyszert vagy vényköteles gyógyszert, amely segíthet a refluxon és a csuklás csökkentésében is.

Hogyan nyugtassuk meg a nyűgös koraszülöttet?

Komoly a csuklás a csecsemőknél?

Úgy tűnik, a legtöbb csuklás a szülőket jobban zavarja, mint a babákat. Ismétlem, a csuklás nagyon is normális, és a legtöbb csecsemő csinálja. Ezt általában néhány hónapon belül kinövik. Mindazonáltal időnként zavaró lehet a baba számára is, és ritka esetekben összetettebb orvosi problémát is jelezhet.

Amikor a csuklás zavarja a babát

Néha a csuklás valóban zavarhatja a babát. Általában a csuklást más tünetek is kísérik, mint például böfögés, köpködés, hányás vagy gázosodás. Előfordul, hogy a baba annyira csuklik, hogy nem tud táplálkozni, vagy nem tudja átaludni az éjszakát (bár sok esetben a babák átalusszák a csuklást – csak mi nem).

Bár a legtöbb esetben a baba csuklása nem ad okot aggodalomra, te ismered a babádat a legjobban, ezért ha úgy látod, hogy kellemetlenül érzi magát, vedd őt komolyan, és keresd meg a csuklás leállításának módját, vagy próbáld megelőzni azt.

Mikor kell orvoshoz fordulni a baba csuklása miatt?

A baba csuklásával kapcsolatos aggodalmaidat mindig felhozhatod az orvosodnak - ezért vannak ott. Az orvos képes lehet pontosan meghatározni, hogy mi okozza a baba csuklását, és olyan megoldásokat kínálni, amelyek az okokat kezelik. Előfordulhat az is, hogy az orvos úgy találja, hogy a baba csuklása egy nagyobb problémára utal, mint például a gastrooesophagealis reflux vagy az ételekre, tápszerekre vagy az anyatejben lévő valamire való allergia.

A gastrooesophagealis refluxot az orvos egyszerűen a baba tüneteinek hallatán vagy diagnosztikai vizsgálatok, például ultrahangvizsgálat, vér- vagy vizeletvizsgálat elvégzése után diagnosztizálhatja. Általában az életmód és a táplálkozás megváltoztatása segít. Ha azonban a baba nagyon kényelmetlenül érzi magát, vagy nem táplálkozik jól, gyógyszeres kezelést javasolhatnak.

Az is előfordulhat, hogy a baba allergia miatt csuklik túlzottan. A leggyakoribb az úgynevezett tej-szója fehérje intolerancia (MSPI), amikor a tápszerben lévő tejtermék vagy szója olyan tüneteket okoz, mint a csuklás, köpködés vagy gázképződés. Ha ez komoly, a baba átállhat hipoallergén tápszerre.

Nagyon ritkán a csecsemő csuklása zavarhatja a légzését, különösen, ha orvosilag veszélyeztetett csecsemőről van szó. Ha a babának légzési nehézségei vannak, azonnal hívja orvosát, vagy hívja a 112-t.

 

 

Forrás: Verywellfamily.com

D. Dominika , 2022. május 24.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?