Karanténra játék és program ötletek - második rész Unatkozik a gyerek, Nézz körül otthon!

Amikor beszorulunk a lakásba a kellemetlen időjárás vagy egy jó kis karantén miatt, magunknak kell kitalálni, hogy mivel szórakoztassuk gyermekeinket. A félreértések elkerülése végett, ha fittyet hányunk utódaink eme ősi, ösztönös és teljesen jogos igényére, akkor is mi húzzuk majd a rövidebbet…!

Unatkozik a gyerek, Nézz körül otthon!

Folyamatosan gyűjtjük az ötleteket anyukáktól és szakemberektől a szerkeszto@babanet.hu e-mail címen, hogy megoszthassuk veletek, és segíthessünk kicsit könnyebbé tenni az időszakot, amíg saját otthonainkba szorulunk. Ha van ötleted és szívesen megosztanád, írd meg nekünk!

Korábban már írtunk pár mozgásos játék ötletet, amivel le lehet szívni a kicsik energiáit, de ahogy már sokszor említettük, fontos, hogy ne csak a testüket, de az agyukat is megmozgassuk.

Egy kis sikerélmény sokáig tartó vidámságot hoz a házba!

Szerencsére 6 éves kor alatt egészen sok olyan tevékenység van, amely a szülőnek nem okoz nagy fejtörést, nem is túl fárasztó, még csak nem is kellenek hozzá drága alapanyagok, a manókat mégis elvarázsolja az élmény, miközben a fejlesztésük sem marad el.

Valójában az egész lakás egy játszótér, ha kicsit szemfülesek vagyunk, de kezdjük először azokkal a programokkal, ami valóban hamar előkapható:

  1. Kézműveskedés

A festés és a gyurmázás szinte bármikor izgalmas lehetőség egy kisgyereknek. Tudom, megriadunk, hogy összekennek mindent, de lehet ezt ügyesen is csinálni. Keress egy olyan helyet, ahol kevés bútor vagy tárgy veszi körül a kicsit! Lehetőleg valami asztalféleségre tegyél egy terítőt - jobb, ha viaszosvászon-, de mindenképp olyan textíliát használj, amit nem sajnálsz, és legközelebb is be lehet majd vetni. Tegyél a terítőre újságpapírokat és már kezdődhet is a móka. Ha gyurmáztok, ügyelj arra, hogy ne kerüljön a gyermek szájába, mert nem biztos, hogy ehető. Jobb a sóliszt gyurma, mert attól biztosan senkinek sem lesz baja. Festésre a legjobb a vízfesték, mert hamar le lehet mosni szappanos vízzel. Ne várd, hogy Picasso-t megszégyenítő alkotások szülessenek, nem is az a cél, hanem az, hogy a kicsi ismerkedjen a színekkel, és fejlessze a kreativitását. Lehet kapni vagy kartonpapírból kivágni olyan sablonokat, amivel könnyen tudnak az egészen picik is ábrákat rajzolni, színezni, festeni. Egy kis sikerélmény sokáig tartó vidámságot hoz a házba!

  1. Diavetítőzés

Bizony, keressük csak meg nagyanyáink diavetítőjét! Manapság újra divatba jött a diavetítős mesélés, és természetesen a mai kor gyermekeit sem hagyja hidegen a falra vetített meserészletek varázslata. Apu és anyu is nosztalgiázhat egy kicsit, és megvillanthatja szinkronhang tehetségét.

  1. Mini csocsóasztal

Egészen elérhető áron, 10 ezer Ft alatt kapható kis méretű csocsóasztal, amivel már a két évesek is szívesen játszanak. Ez a játék egyszerre mozgatja a testet és az agyat is, és még a felnőtteknek is izgalmas lehet. Ha nem tudunk ilyet beszerezni, akkor egy nagy kartondobozból és hurkapálcikákból mi magunk is elkészíthetjük otthon. https://sporolok.blog.hu/2016/12/21/hazi_keszitesu_csocso

  1. Házimunka

Sokan nem gondolnak arra, hogy a gyerekeket a házimunka szórakoztatja. Pedig igen! A kicsiknek a világ még annyira új, hogy minden érdekes számukra, amit még nem láttak, nem szagoltak vagy nem fogtak meg. Őket nem terhelik még kiírthatatlan emlékekből származó rossz érzések vagy a lustaság a házimunkával szemben. Ha mókát csinálsz belőle, illetve, ha számításba veszed egy 3-6 éves képességeit és annak megfelelően alakítod ki a közös munkát, még segítségedre is lehet a kötelességek elvégzésében. Az együtt töltött időért és a figyelmedért pedig garantáltan hálás lesz gyermeked, mert tulajdonképpen ő leginkább erre vágyik.

  1. Virtuális programok

Ha nem mehetünk sehova, akkor csak a világhálón utazgathatunk, ott viszont szélsebesen. Gyakorlatilag kinyílik a teljes világ egy virtuális szemüvegen keresztül, valódi és átvitt értelmében is. A technika manapság már alig szab határokat annak, hogy az otthonunkban, a kanapénkon ülve nézegessük a Nemzeti Múzeum kiállítását. Az internet segítségével számtalan játékot, filmet, mesét és interaktív szórakoztatási lehetőséget érhetünk el, amelyet a kisgyerekeknek is ajánlunk. Legyünk viszont óvatosak, hogy kiszűrjük a rossz tartalmakat, mert sajnos ha a gyerek kezébe kerül az internet, onnantól elég sok veszély leselkedik rá.

 

 

PK , 2020. március 20.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó