Veszély a fürdőben: vigyázzatok a mosógélkapszulákkal!

Egyre többen próbálják ki a mosó- és tisztítószer gélkapszulákat, hiszen praktikusak, könnyen adagolhatók. Ám elterjedésüknek van egy olyan vetülete, amivel minden családanyának számolnia kell! Ugyanis az ÁNTSZ közleménye szerint egyre több az ezekkel összefüggő gyermekbalesetek száma.

A gélkapszulák előre kiadagolt, folyékony mosószert, illetve tisztítószert tartalmaznak. A feloldódott kapszulák tömény, intenzív tisztító hatású gélt bocsátanak ki, melyben például folteltávolító, vízlágyító hatóanyagok és enzimek is vannak. Egyszerű és kényelmes a használatuk, emellett alkalmazásukkal környezetünket is óvjuk, mivel így elkerülhető a mosószer felesleges túladagolása. A kapszulák külseje olyan anyagból - műanyag film - készül, ami vízzel érintkezve azonnal feloldódik, így a benne lévő koncentrátum teljes egészében hasznosul. Az utóbbi időben különböző tisztítószerek is kerülnek ilyen formátumban a boltokba.

A gélkapszulákat tartalmazó csomagolásnál cél, hogy nehezen nyitható és jól visszazárható legyen. A különböző gélkapszulák általában színesek - pirosak, zöldek, kékek -, és ha könnyen hozzáférhetők, felkelthetik a gyerekek kíváncsiságát.

Ezért nagyon fontos a tisztítószerek használati utasítás szerinti kezelése és gyermekektől elzárva történő tárolása. Ez a gélkapszulák esetén fokozottan igaz, mert bár úgy tűnhet, hogy a mosó- vagy tisztítószer koncentrátum a kapszulába be van csomagolva, de a külső filmréteg nedvesség hatására azonnal oldódni kezd! Ezért veszélyes, ha a gyermek a szájába veszi, hiszen a tömény mosószer pillanatok alatt kiszabadul.

A kapszulák koncentráltan tartalmaznak vegyi anyagot, így a mérgezési tünetek is súlyosabbak lehetnek. A koncentrált gél bőr- és nyálkahártya irritáló hatású, lenyelve hányingert, jellemzően ismétlődő hányást idézhet elő, ami sürgős kórházi kezelést igényel. Ha mégis megtörténik a baj, a súlyos egészségkárosodás megelőzése érdekében cselekedjünk azonnal, és eközben hívjunk mentőt! Mossuk ki a gyermek száját, itassunk vele vizet, de ne hánytassuk! Ha a termék szembe kerül, bő vízzel azonnal mossuk ki.

Mivel a mosó- és tisztítószer gélkapszulákat egyre több háztartásban használják, 2013-ra az előző évekhez képest, megháromszorozódott a kórházak által ellátott, gélkapszula miatt mérgezést szenvedett gyermekek száma. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatának (ETTSZ) bárki által éjjel-nappal ingyenesen hívható számán (06-80-20-11-99) is egyre több a gélkapszulák miatti megkeresés. Tavaly összesen 62 mérgezési esetet jelentettek gélkapszulával, míg idén június végéig már 35 ilyen esetről szerzett tudomást az ETTSZ. Ráadásul a mérgezések csaknem felét az egyéves, harmadát a kétéves korosztály szenvedi el.

Babanet / ÁNTSZ , 2014. július 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?