Gyerekhám pro és kontra

Ti használtok gyerekhámot a forgalmas helyeken? Egyesek jó ötletnek találják a forgalmas utcán történő használatát, míg mások ellenzik, testi-lelki gyerekbántalmazásnak tartják. A téma parázs viták kereszttüzében áll. Cikkünkben összegyűjtöttük az érveket és az ellenérveket. 


Gyerekhám, babapóráz, gyerekpóráz

Az izgő-mozgó gyerekek fel szeretnék fedezni a világot, minden érdekli őket, miközben veszélyérzetük nem igazán van. Emiatt a szülőknek folyamatosan figyelniük kell. A balesetek elkerülése érdekében találták ki a gyerekhámot, amit sokan babapórázként vagy gyerekpórázként emlegetnek. 

A gyerekhám már évtizedek óta létezik külföldön, hazánkban pedig most kezd elterjedni. Sok szülő örömmel használja, miközben mások megalázónak gondolják a használatát. Nézzük meg az előnyeit és hátrányait!

A gyerekhám használatának előnyei

A forgalmas helyen történő séták során igazán hasznos lehet a gyerekhám, hiszen a segítségével elkerülhető, hogy kiszaladjon a gyermek az úttestre. Továbbá a különféle rendezvényeken is jól jöhet, hiszen ezzel az eszközzel megelőzhető, hogy túl messzire menjen a gyerkőc. Abban az esetben is kifejezetten hasznos, ha olyan felnőtt vigyáz a picire, aki nehezen tud lépést tartani vele.

A speciális igényű gyermekek esetében rendkívül hasznos a gyerekhám, hiszen a használatával elkerülhető, hogy egy váratlan pillanatban elszaladjon a pici, például akkor, ha megijed valamitől. Természetesen látás- és hallássérült gyermekeknél is hasznos a használata.

Bevásárlóközpontokban is jól jöhet a gyerekhám, hiszen a segítségével megakadályozható, hogy elszaladjon a csöppség, amikor a szülő például fizet vagy pakol. Ráadásul ezzel az eszközzel a csetlő-botló kisgyerekeknél megelőzhetőek a nagyobb esések. Szóval a gyerekhám használata minden esetben biztonságérzetet nyújt a szülő és a gyermek számára egyaránt.

A gyerekhám használatának hátrányai

Ahogy már említettük, a gyerekhám biztonságérzetet nyújt a gyermek és a szülő számára egyaránt. Emiatt sokan úgy vélik, hogy ebben az esetben kevésbé kell odafigyelni a gyermekre. További hátránya, hogy a gyerkőc nehezebben fogja megtanulni, hogy hol vannak a saját határai és melyek a veszélyes szituációk. Szóval, ha csak gyerekhámmal közlekedik a pici, akkor valószínűleg kevésbé lesz figyelmes a környezetére.

További hátránya a gyerekhámnak, hogy nehéz meghatározni, pontosan meddig érdemes használni. Ha a túlféltés miatt akkor is használatban van, amikor már valójában nincs is rá szükség, akkor akadályozhatja a gyermek fejlődését. Mindemellett a használata megnehezíti a gyerkőc biztonságos közlekedésre való tanítását.

Az előnyök és a hátrányok részletezése után érdemes megemlíteni, hogy a gyerekhám szükségessége attól is függ, hogy milyen a gyerkőc. Ha nyugodtan sétál a szülő mellett, akkor kevésbé van rá szükség, mint abban az esetben, ha nehéz féken tartani a kíváncsisága miatt. Minden szülő jól ismeri a saját gyermekét, így el tudja dönteni, hogy az esetében szükség van-e a gyerekhám használatára. Azonban egyik biztonsági eszköz sem tudja helyettesíteni a tudatos szülői hozzáállást és figyelmet. Az, ami az egyik gyereknél működik, a másiknál nem feltétlenül.

S. Dóra , 2022. augusztus 22.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?