Hogyan kezeljük a szeparációs szorongást csecsemőknél?

Normális, hogy a babád sír, amikor elmész – de ez mindig tagadhatatlanul fájdalmas. Tanulj meg megbirkózni a csecsemők szeparációs szorongásával, az alábbi tippek segítségével!


Sosem könnyű otthonhagyni a babát, de különösen nehéz, ha a kisbaba sír és kapaszkodik, amikor csak elindulsz kifelé. A szeparációs szorongás azonban a fejlődés normális része. “Ez annak a jele, hogy a gyermek kötődik a szüleihez” – mondja Ross A. Thompson, a kaliforniai Davisben található UC Davis Egyetem pszichológia professzora. Végső soron ez az erős biztonságérzet segít a babának megtanulni, hogy önálló kisgyermek legyen. 

Mikor kezdődik a szeparációs szorongás a csecsemőknél?

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint a szeparációs szorongás időzítése és intenzitása babánként igen eltérő. Már 4-5 hónapos korban is kezdődhet. Azonban jellemzőbb, hogy 9 hónapos kor körül jelentkezik.

Körülbelül 8 hónapos korára a csecsemő elkezd könnyen különbséget tenni az emberek között, és erős érzelmi kötődést alakít ki a gondozójához. Emellett megtanulja a tárgyállandóság fogalmát is: A dolgok és az emberek (beleértve a szüleiket is) akkor is léteznek, ha már nem látja őket. “Ha ezeket a fejlődési előrelépéseket összeadjuk, akkor megvan a tökéletes egyenlet a szeparációs szorongás kialakulásához” – mondja a doktor.

Tippek a szeparációs szorongás kezelésére

Bár a baba sírása arra csábíthat, hogy lemond a terveidet, de ha engedsz, azzal csak rontasz a helyzeten, amikor legközelebb el kell menned. A babák nagyon gyorsan megnyugszanak,  miután elmész. Addig is, íme néhány tipp, amit tehetsz gyermeked megnyugtatása érdekében. 

Gyakorold az elválasztást!
Ahhoz, hogy az elválás kevésbé legyen sokkoló, játssz kukucskálósdit a babával, hogy megerősítsd azt az elképzelést, hogy mindig vissza fogsz térni. Plüssállatokat vagy babákat is küldhetsz kis “utazásokra”, majd újra egyesítheted őket gyermekeddel. Végül pedig próbáld meg, hogy néhányszor rövid időre – fél órára, órára – magára hagyod a babát valakivel, akit ismer és akiben megbízik. Így látni fogja, hogy mindig visszatérsz (és hogy a többi felnőtt is szórakoztató és szeretetteljes).

Alakíts ki egy búcsúrituálét!
A rutin különösen fontos a kisebb babák számára, jegyzi meg Donna Holloran, a kaliforniai Santa Monicában működő Babygroup tulajdonosa. Próbálj meg létrehozni egy búcsúrituálét, amely mindkettőtöket megnyugtat, és felkészíti a babát az elválásra. Énekelj egy dalt, öleld meg és adj puszit, vagy integess a kicsinek közvetlenül az ajtón való kilépés előtt. Találd meg azt, ami neked beválik, és ragaszkodj hozzá – még akkor is, ha a baba sír.

Kerüld a kiosonást!
Nagy hiba, ha akkor próbálsz elmenni, amikor a babád nem figyel, vagy akkor osonsz el, amikor a baba éppen egy tevékenységet végez, anélkül, hogy elköszönnél tőle. “A gyermek hirtelen szorongani kezdhet vagy feldúlt lehet, hogy nem volt lehetősége elköszönni vagy búcsúpuszit adni”.

Ne késleltesd az indulást!
Normális és egészséges, ha a baba sír, amikor elmész, ezért ne bátortalanítsd el. “Az a képesség, hogy az ember tudatában legyen az érzelmeinek, és ki tudja fejezni azokat, fontos érzelmi alapot jelent”.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy késleltetni kellene a távozást – vagy hogy bűntudatot kellene érezned a távozás miatt. Ha ott maradsz, és megpróbálod megvigasztalni őt, azzal csak meghosszabbíthatod a gyötrelmet. Ehelyett inkább öled meg és adj egy puszit a babádnak, mondd meg neki, hogy szereted, és add át a gondozónak. Hamarosan abba fogja hagyni a sírást.

A cél, hogy nyugodt maradj!
Tegyél meg mindent, hogy kordában tartsd az érzelmeidet. Bármilyen nehéz is, tartsd vissza a könnyeidet – legalábbis addig, amíg az autóhoz érsz. Ha a gyermeked látja, hogy feldúlt vagy, az csak fokozza a szorongását. Ha nyugodt vagy, ő is nagyobb biztonságban érzi magát, és végül megtanulja majd ezt az érzést is modellezni.

Tervezz egy boldog viszontlátást!
“Szülőként gyakran figyelmen kívül hagyjuk a szétválási folyamat egy fontos részét: az újraegyesülést” – mondja Dr. Thompson. “A boldog újraegyesülés rituáléi elengedhetetlenek a szülő-gyermek kötelék megerősítéséhez és a szeparációs szorongás kordában tartásához.”

Dr. Thompson azt javasolja, hogy kövesd gyermeked jeleit. Ha megérkezésedkor feléd nyúl, öleld meg, és maradj vele egy kicsit, mielőtt visszamész a házba. Ha játékkal integet, menj le, és játssz vele néhány percig. “Ezek a fajta boldog visszatérések arra emlékeztetik a gyereket, hogy nem számít, milyen szomorú, amikor anyu és apu elmennek” – mondja Dr. Thompson – “mindig csodálatos, amikor visszajönnek”.

Alakíts ki egy nyugtató lefekvés előtti rutint!
Éjszakai szeparációs szorongással küzdesz? Próbálj ki egy nyugtató rutint, amelyet lefekvéskor követsz: fürdés, könyvek, jóéjtpuszi. Ez a következetes rutin felkészíti a babát a közelgő elválásra.

Felveheted magadat is, amint mesét olvasol vagy altatódalt énekelsz, és bekapcsolhatod, amikor a baba egyedül érzi magát vagy fél. Ugyanazok a javaslatok, amelyek szerint következetes rutint kell biztosítanod, ragaszkodnod kell a tervedhez, nyugodtnak kell maradnod, és nem szabad elhúznod a távozásodat (ebben az esetben a szobájukból), a sikeres éjszakai búcsúzkodásra is igazak.

Összegezve

Szívszorító lehet elhagyni a babát, amikor érted kiált. De ne riadj vissza ettől az élménytől. Igen, szuper nehéz, de mindkettőtöknek jót tesz. Az elválással való megbirkózás és a bizalom abban, hogy visszatérsz, létfontosságú része a baba fejlődésének, és szükséged van a saját idődre, akár munka, ügyintézés, szórakozás vagy pihenés céljából. A könnyei csak azt jelentik, hogy feldolgozza az érzelmeit – és ez jó dolog! Amikor pedig újra együtt vagytok, megmutatod neki, hogy mindig számíthat rád, ami még erősebbé teszi a kapcsolatotokat.

Forrás: Parents.com

B.Edina , 2022. augusztus 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?