Hogyan neveljünk kétnyelvű babát?

Szeretnéd, hogy gyermeked több nyelvet beszéljen, de nem tudod hogyan kezd el a második nyelv tanítását? Íme néhány tipp, amely segíthet egy kétnyelvű baba nevelésében.


A kizárólag egy nyelven beszélő szülők hajlamosabbak arra, hogy csecsemőiket és gyermekeiket kétnyelvű óvodák, iskolák, játszócsoportok és tanfolyamok révén egy második nyelvvel ismertessék meg. A kétnyelvű baba nevelése időt, erőfeszítést és struktúrát igényel – még akkor is, ha a család több nyelven beszél. 

A  babák szivacsok, ha a nyelvről van szó, és bármely kisgyermek, aki már korán két vagy több nyelvvel találkozik, folyékonyan beszélhet.

A második nyelv megismertetése a gyermekkel ismétlést és – ami a legfontosabb – következetességet igényel, akár a mindennapi beszélgetés, akár a hivatalos oktatás révén.

A cél az, hogy a babák és a gyerekek értelmes és érdekes módon, a valós élethez kapcsolódva ismerkedjenek meg a nyelvtanulással. Ahhoz, hogy folyékonyan beszéljen egy nyelvet, gyermekednek erőteljesen kell foglalkoznia vele, és rendszeresen kapcsolatba kell lépnie olyan személlyel vagy emberekkel, akik beszélik az adott nyelvet.

Hogyan neveljünk kétnyelvű babát?

Többféle megközelítés létezik annak érdekében, hogy a babáknak több nyelvet tanítsunk. Általában az első két módszer a legnépszerűbb, de bármelyik módszerrel sikerrel járhatsz:

Örökség/kisebbségi nyelv otthon
A gyermek otthon a családjával egy nyelvet beszél, míg a családon kívül, az óvodában vagy az iskolában egy másik nyelvet. Ez a módszer akkor működik jól, ha mindkét szülő beszéli az otthon használt nyelvet.

Egy szülő, egy nyelv
Az egyik szülő mindig az egyik nyelven beszél a gyermekkel, a másik szülő pedig mindig a másik nyelven. Ez olyan családok számára jó megoldás, ahol a két szülő más-más nyelvet beszél folyékonyan, vagy csak az egyik szülő beszél folyékonyan egy második nyelvet. Hasznos azonban, ha a másik szülő valamennyire ismeri a második nyelvet – így követni tudja a beszélgetéseket.

Kihívást jelenthet azonban, ha a gyerekek az egyik nyelvet csak az egyik szülőtől hallják, a másik nyelvet pedig sok más forrásból. A gyerekek természetesen elkezdenek kevésbé figyelni a kevésbé használt nyelvre. Ha ez történik, találj más módot arra, hogy gyermeked megismerje ezt a nyelvet, vagy teremtsd meg az igényt arra, hogy használja azt.

Idő és hely
Ennél a módszernél a szülők kiválasztják az időt és a helyet, amikor egy bizonyos nyelven beszélnek a gyermekükhöz. Például beszélhetnek angolul délelőtt és olaszul délután, vagy a nyelveket hetente, naponta vagy akár tevékenységenként is lecserélhetik. Azt is meghatározhatják, hogy a különböző helyeken melyik nyelven beszéljenek – egy nyelvet otthon, egy másikat ha nincsenek otthon, és így tovább.

Vegyes nyelvi politika
A szülők általában mindkét nyelvet használják a gyermekkel, és egy beszélgetés során (akár egy mondatban is) váltogatják a két nyelvet.

Vegyes rendszer
Az egyik szülő egy nyelven beszél a gyermekkel, a másik szülő pedig ezen a nyelven és egy másik nyelven is.

A családok általában azt a megközelítést választják, amelyik a legjobban megfelel az egyéni körülményeiknek. De függetlenül attól, hogy milyen módszert alkalmaztok, vannak módok arra, hogy kiegészítsétek a kétnyelvű gyermeketek nyelvtanulását:

  • Kétnyelvű játszócsoportok: A szakértők és a szülők egyetértenek abban, hogy a játszócsoport az egyik legfontosabb és leghasznosabb tevékenység, amelyben részt vehetünk, ha kétnyelvű gyermeket nevelünk. Ráadásul ingyenesek (mivel egy játszótéren vagy valakinek a házában is találkozhattok) és szórakoztatóak a gyermekek és a szülők számára. A játszócsoportban a gyermeked más, általában hasonló korú gyermekekkel találkozik, akik szintén kétnyelvűen nőnek fel. Miközben a gyerekek játszanak, lehetőséged nyílik arra, hogy találkozz és ötleteket ossz meg más, kétnyelvű gyermekeket nevelő szülőkkel.
  • Kétnyelvű meseóra: A hangos olvasás egy másik csodálatos módja annak, hogy a gyerekek megismerkedjenek egy másik nyelvvel. A könyvek egy új világot nyitnak meg a gyerekek előtt, és szinte erőfeszítés nélkül bővítik a szókincsüket.
  • Kétnyelvű dalok: A zene egy másik bevált módja annak, hogy gyermeked szókincsét gazdagítsd a második nyelven. A könyvekhez hasonlóan a zenét is szinte bárhová magaddal viheted. A legtöbb gyermek szereti a zenét, és könnyen megtanulja a dalszövegeket, különösen azért, mert ugyanazt a dalt újra és újra meghallgathatják. 
  • Kétnyelvű játékok: Köztudott, hogy a gyerekek játszva tanulnak. A második nyelv használatára rávenni őket néha nehéz lehet, de a játékokkal ez még szórakoztatóbbá válik. A kétnyelvű tanulás hatékony eszközei a bábok és bábelőadások. Bátorítsd a gyermekedet, hogy készítsen saját bábokat, és adjatok nekik neveket a második nyelven. A bábelőadás lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy kreatív módon, a mesélésen keresztül gyakorolják a szókincsüket.

Hogyan nevelj kétnyelvű babát, ha nem beszélsz második nyelvet?

Nagyobb kihívás kétnyelvű gyermeket nevelni, ha te és partnered vagy családtagjaid nem beszéltek egy másik nyelvet, de lehetséges. Minden apró dolog segít.

Keressetek nyelvtanfolyamokat, szerezzetek be minél több zenét és filmet az adott nyelven, amennyit csak lehet, járjatok kétnyelvű mesedélutánra, és legyetek tagjai egy kétnyelvű játszócsoportnak. Ha vannak olyan rokonaid, akik beszélik a megcélzott nyelvet, kérd meg őket, hogy használják azt, amikor találkoznak a gyermekeddel.

Ezek a tevékenységek nem biztosítják, hogy gyermeked kétnyelvű lesz, de megismertetik vele a nyelvet, és előnyt biztosítanak számára a későbbi nyelvtanuláshoz, amikor új lehetőségek adódnak. További tippek:

Vegyél fel olyan bébiszittert, aki beszéli a nyelvet!
A kétnyelvűséghez vezető legjobb út az, ha gyermekedet születésétől kezdve a lehető legnagyobb mértékben kiteszed mindkét nyelvnek. Még ha nem is engedhetsz meg magadnak egy teljes munkaidős gondozót, a nyelvvel való rendszeres foglalkozás – például minden második nap néhány óra – már óriási különbséget jelenthet. Csak győződj meg róla, hogy a bébiszitter megérti, hogy azt szeretnéd, ha kizárólag a második nyelven beszélne a gyermekeddel.

Keresd a kétnyelvű oktatási lehetőségeket!
Gyermeked életkorától függően keress olyan bölcsődét, óvodát vagy iskolát, amelyik kétnyelvű, vagy olyat ahol vannak idegen nyelvű foglalkozások. A kétnyelvű oktatás egyik fő előnye, hogy gyermeked képes lesz olvasni és írni egy másik nyelven. Ez felnőttkorában sokkal több ajtót nyithat meg gyermeked előtt szakmailag.

Használd ki a nyelvórák előnyeit!
Ha hetente egyszer vagy kétszer részt veszel egy nyelviskola óráin, a tanulás egy másik szintre lép. Gyermeked korától függően a választási lehetőségek eltérőek lesznek. Ne feledd, hogy a fiatalabb gyermekek esetében a játékra épülő órák valószínűleg jobban működnek, mint a nagyon strukturált programok.

Vegyél fel magántanárt!
Több előnye is van annak, ha magántanárt fogadsz kétnyelvű gyermeked számára, leginkább az, hogy egyszemélyes oktatást biztosít. A magántanár fel tudja mérni a gyermek nyelvtudását, és személyre szabott programot tud összeállítani. 

Ne feledd: soha nem késő – vagy túl korai –, hogy gyermekedet egy második nyelvvel ismertesd meg.

Forrás: babycenter.com

B.Edina , 2022. szeptember 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?