Hogyan válik a baba függetlenné?

A baba körülbelül 6-7 hónapos koráig nem fogja felismerni, hogy önálló személyiség. Bár ez izgalmas számára, ugyanakkor szorongani is fog, ha el kell válnia tőled. Ha sok szeretetet és támogatást adsz gyermekednek, segít neki megtanulni az önállóságot.


Újszülöttként a csecsemők nem érzik magukat egyénnek. A baba azt hiszi, hogy ti ketten egyek vagytok, és nem veszi észre, hogy az előtte integető apró kezek és lábak a sajátjai. Idővel azonban, ahogy a növekvő baba fizikailag és szellemileg fejlődik, fokozatosan rájön, hogy saját kis személyiség, saját testtel, gondolatokkal és érzésekkel. Természetesen a babád is a saját módján akarja majd csinálni a dolgokat.

Mikor veszik észre a babák önmagukat?

A baba egyéniség érzékének kialakulása évekbe telik. Körülbelül 6-7 hónapos korában a baba kezdi felismerni, hogy különálló tőled – ekkor szokott kialakulni a szeparációs szorongás.

Amint gyermeked szociálisabbá válik, és jobban bízik abban, hogy valóban visszajössz, amikor a bölcsődében vagy bébiszitterrel hagyod, képes lesz továbblépni és kialakítani a saját identitását.

A kisgyermekkorra gyermeked növekvő önállósága eléggé kivirágozhatott ahhoz, hogy problémákat okozzon: Sok dühkitörés hátterében az áll, hogy a gyerek azt akarja, hogy minden úgy történjen, ahogyan ő akarja. Ez a fejlődés elvárt része, és nem olyasmi, amit korrigálni vagy büntetni kell. Próbálj meg választási lehetőségeket kínálni a kisgyermekednek, hogy nagyobb kontrollt adj neki.

Hogyan fejlődik a baba önállósága?

1-6 hónapos korban
Eleinte a baba teljesen azonosulni fog a gondozójával. Azon dolgozik, hogy elsajátítsa az alapvető mozgások és reflexek feletti kontrollt, és még nem áll készen arra, hogy elkezdje saját identitásának kialakítását. A csecsemő elsődleges szempontja az étel, a szeretet és a figyelem iránti közvetlen szükségleteinek kielégítése.

A bimbózó önállóság első jeleit körülbelül 4 hónapos korában kezdheted észrevenni, amikor a baba rájön, hogy sírva hívja fel magára a figyelmedet. Ez az egyik első lépése annak, hogy megtanulja, hogy önálló akarattal rendelkezik. A csecsemők rájönnek, hogy viselkedésük hatással lehet másokra – nevezetesen rád.

7-12 hónapos korban
Körülbelül 7 hónapos korában a baba rájön, hogy független tőled. Bár ez egy izgalmas kognitív mérföldkő, az elkülönültség új megértése nyugtalanná teheti a babát. A baba tudja, hogy elhagyhatod őt, de nem tudja, hogy mindig vissza fogsz jönni, ezért valószínű, hogy sírva fakad, amikor akár csak egy percre is elmész.

Állj ellen a késztetésnek, hogy elosonj, amikor a baba hátat fordít – például amikor az óvodában hagyod. Ez nem fog segíteni a babának megbirkózni vele, és lehet, hogy csak még jobban félni fog attól, hogy nem jössz vissza. Hozz létre egy következetes rituálét, amelyben szeretettel, de gyorsan elköszönsz tőle, majd távozol.

13-24 hónapos korban
A kisgyermek fejlődik a körülötted és a körülötte lévő világ megkülönböztetésében. A 2 éves gyermeked még mindig ideges lehet, ha az óvodában vagy bébiszitterrel hagyod, de valószínűleg hamarabb helyrejön. A tapasztalat és a memória megtanította őt arra, hogy egy időre való távollét után is visszajössz. Azzal, hogy folyamatosan megmutattad neki, hogy szereted és törődsz vele, kiépítetted gyermeked bizalmát.

Ez a bizalom adja meg gyermekednek azt a magabiztosságot is, hogy érvényesülni tudjon. Az, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy ötödik napja egymás után felvegye azt a zöld pizsamát, hogy csak bizonyos ételeket egyen, és hogy egyedül másszon be az autósülésbe, mind a növekvő önállóság jelei.

25-36 hónapos korban
2 és 3 éves kora között gyermeked továbbra is küzdeni fog a függetlenségért. A felfedező útjain egyre távolabb kerül tőled, és továbbra is próbára teszi a határokat (például a falakra firkál, még akkor is, ha azt mondod neki, hogy ne tegye). Ahelyett, hogy büntetnéd a nem kívánt viselkedést, értsd meg, hogy gyermeked önkontrollja még fejlődés alatt áll. Próbáld meg az átirányítást használni, és szabj határokat, például tedd el a zsírkrétákat, és kínálj választási lehetőséget két másik tevékenység között.

Hogyan neveljek önálló babát?

Gyermekednek szüksége van egy biztonságos kötődésre hozzád, mielőtt lépéseket tehetne, és felfedezhetné a világát. Ha következetesen szeretettel és támogatással reagálsz a baba sírására és interakciós kísérleteire, akkor a baba meg fogja szerezni a szükséges önbizalmat ahhoz, hogy önállóan elinduljon.

Már csecsemőkorától kezdve gyorsan reagálj a baba sírására! Építsd ki ezt a létfontosságú kötődést azzal, hogy eteted a babát, amikor éhes, kicseréled a pelenkáját, amikor koszos, és beszélgetsz a babával, amikor éber.

A függetlenség kialakulásához gyermekednek ki kell próbálnia a határokat és fel kell fedeznie a környezetét, ezért biztosíts számára biztonságos, bababiztos otthont. Ahelyett, hogy minden alkalommal “nem”-et mondanál, amikor a baba megérint valamit, ami árthat neki, tartsd a veszélyes tárgyakat elérhetetlen távolságban.

Amint a baba kisgyermek lesz, bátorítsd a függetlenségét és a növekvő önérzetét azzal, hogy választási lehetőségeket és olyan dolgokat adsz neki, amelyeket egyedül is megtehet. A két ruhadarab, az uzsonna vagy a délutáni tevékenységek közötti választás lehetővé teszi gyermeked számára, hogy önállóan gondolkodjon.

Ne feledd, hogy csak azért, mert gyermeked kezd önálló lenni, még nem jelenti azt, hogy kevesebb kényelmet és szeretetet igényel majd. Bátorítsd gyermekedet minden alkalommal, amikor egyedül próbálkozik valamivel, de ne lökd el, amikor visszaszalad hozzád támogatásért. Még sokáig szüksége lesz a megnyugtatásodra.

Forrás: Babycenter.com

B.Edina , 2022. augusztus 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?