Így lesz gyerekkel (is) pihentető a nyaralás

Gyerekkel a nyaralás nem lesz olyan, mint korábban, hiszen hozzá kell igazodni a program- és a helyszínválasztás tekintetében egyaránt. Ugyanakkor így is lehet pihentető és élvezetes, csupán néhány szempontra kell kiemelt figyelmet fordítani. 


Érdemes összefogni az ismerősökkel és közös nyaralást szervezni 

Célszerű úgy szervezni a nyaralást, hogy a szülőknek jusson énidő, mialatt a saját kedvteléseikkel foglalkozhatnak. Érdemes beosztani, hogy a közös családi programokon kívül, mikor, ki vigyáz a gyerekekre. Amíg az egyik szülő figyel a kicsikre, addig a másik például olvashat vagy sportolhat. Így a szülők is ki tudják magukat pihenni a nyaralás ideje alatt.

Érdemes összefogni az ismerősökkel és közös nyaralást szervezni. Ez a lehetőség mindenki számára nagy könnyebbséget jelent. A legjobb, ha az ismerősöknek is vannak gyerekeik, így felváltva lehet vigyázni a gyerkőcökre, és több szabadidő jut a szülőknek.

A nappali pihenést is biztosítani kell a kicsik számára

Nem szabad megfeledkezni a baba biztonságáról. Jól meg kell nézni, hogy a kiválasztott szállás bababiztonság szempontjából ideális-e. Érdemes olyan szállás mellett dönteni, mely kifejezetten a kisgyerekesek kiszolgálására készült. Ugyanis ezeken a helyeken a gyerkőcök szabadon szaladgálhatnak, nem lesz bajuk. Továbbá hasznos, ha az étteremben van játszósarok, így a gyerkőc le tudja magát foglalni, ameddig várni kell az ételre. Ha nincs játszósarok, akkor érdemes vinni mesekönyvet vagy egy kisebb játékot.

Jellemző, hogy a gyerekek a nyaralás ideje alatt jobban alszanak, hiszen napközben a sok új inger miatt elfáradnak. Természetesen a nappali pihenést is biztosítani kell a kicsik számára. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni a programszervezés során. Ez nem azt jelenti, hogy vissza kell vinni a kicsit a szállásra az alvás idejére. Elegendő találni egy nyugodt helyet, ahol kényelmesen kipihenheti magát a gyermek.

A nyaralás alatt érdemes felfedezni új tevékenységeket

Többnyire a gyerekbarát szállodák biztosítanak néhány órára gyerekfelügyeletet is, ami alatt programokat szerveznek a kicsiknek. Ezeken a helyeken időt kell hagyni az ismerkedésre, különösen akkor, ha gyermek korábban nem volt még ilyen helyzetben. Továbbá a programszervezéskor is tekintettel kell lenni a gyerkőcökre, hiszen velük a hosszabb túra és a folyamatos múzeumlátogatás nem biztos, hogy jó döntésnek bizonyul. Az egyensúlyra kell törekedni.

Továbbá érdemes a kötött után kötetlen programot szervezni, így biztosan jut idő a feltöltődésre is. A nyaralás alatt érdemes felfedezni olyan új tevékenységeket, amelyeket korábban még nem próbáltak a családtagok, például új sportokat vagy játékokat. El kell szakadni a megszokottól a nyaralás ideje alatt, hiszen ez is közelebb hozhatja egymáshoz a családtagokat. Törekedni kell az emlékezetes élmények átélésére, amiket később örömmel idéz majd fel a család!

 

S. Dóra , 2022. július 29.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?