3 tipp, hogy elkerüld az étkezés közbeni küzdelmeket a válogatósoddal

Vannak olyan gyerekek, akik mindent megesznek és vannak olyanok, akik nagyon válogatósak. De mégis mit tegyek, hogyan vegyem rá a válogatósomat az evésre?


Mindannyian találkoztunk már olyan dolgokkal, amelyekkel kapcsolatban a gyerekeink az étkezések során sajátosak – a tányéron lévő ételektől kezdve, amelyekhez nem nyúlnak hozzá, az új ételektől való idegenkedésig, vagy akár a zöldségektől, amelyek kiakasztják őket. Íme 3 tipp arra, hogy rávedd a válogatós kisgyermekedet az evésre.

Tedd szórakoztatóvá az étkezést!

Rengeteg mindent megtehetsz, hogy a gyerekedet is bevond az étkezési folyamatba, ahelyett, hogy leteszed elé a tányért, és elvárod, hogy megegye, amit felszolgálsz. Íme, néhány kipróbált és bevált módszer, amellyel szórakoztatóvá teheted az étkezést.

  • Válasszátok ki együtt a menüt!
  • Használj sütikiszúróformákat a szendvicshez, zöldségekhez! 
  • Tálald az ételeket kreatívan – például csinálj arcot az omlettnek!
  • Hagyd, hogy a gyermeked saját maga állítsa össze szendvicsét!

Mindezek az ötletek szórakoztatóvá teszik az étkezést, így a gyerekek izgatottan várják, mi kerül a tányérra.

Adj választási lehetőséget!

A gyerekek is emberek, és nekik kell eldönteniük, hogy jóllaktak-e, vagy szeretnének-e még enni. Adj önbizalmat gyermekednek, hogy meghozhassa saját döntését! Ha vacsorát teszel az asztalra, és hagyod, hogy úgy érezze, ő döntheti el, mi kerüljön a tányérjára, az segíteni fog abban, hogy valóban meg is egye, ami a tányéron van. 

Ez a vacsora!

Bár hiszek abban, hogy a gyermekeknek választási lehetőséget kell adni, a nap végén te vagy a szülő, és te vagy a főnök. Tudasd a gyerekeiddel, hogy ami az asztalra kerül, az lesz a vacsora. Ha tudják, hogy más lehetőség nem áll rendelkezésre, talán nyitottabbak lesznek az általad készített vacsora elfogyasztására. Mutasd meg nekik, milyen szórakoztató módokon alakíthatják át az ételt, hogy a saját ízlésük szerint állítsák össze, ami bizalmat ébreszthet bennük és elősegítheti a kreativitást. Úgy fogják érezni, hogy ők döntenek, holott valójában te választottad ki a vacsorát, és ők csak azt választják ki, hogyan eszik meg!

Forrás: mother.ly

B.Edina , 2022. november 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár