5 dolog, amiért jó, hogy elkezdődött az óvoda

Hétfőn kezdődött az óvoda, sok kis csemete első alkalommal lépett félénken a csoportszobákba, kapaszkodva anya kezébe-lábába. Most még időnként el-el sírja magát valamelyik gyerek anyát-apát hiányolva – és néhány anya is azon felbuzdulva, hogy megnőtt a gyerek és vajon mostantól is ugyanúgy szükség van-e az anyjára, mint eddig.

De amellett, hogy a leszakadás-elszakadás nyilván eleinte érzelmileg és lelkileg is nehéz lehet, mégiscsak vannak olyan dolgok, amelyek miatt jó, hogy elkezdődött az óvoda. Lássuk, melyek is lehetnek ezek.

1. Fejleszti a gyerek türelmét! Ha eddig nem járt a pici közösségbe – és esetleg testvérei sincsenek -, bizony ez komoly változást jelenthet a család életében. Az óvodában minden kiskölök megtanulja, hogy olykor muszáj egy picit várnia, hogy megkapja a kiszemelt játékot, hogy csak rá figyeljen az óvónéni. Ez természetesen az otthoni dolgokra is hatni fog előbb-utóbb, így talán kevesebb dackorszakos nyűgöt kell majd megoldani.

2. Önállóságra nevel! Már ha a kedves szülők hagyják. Az óvodában bizony a gyereknek fel kell tudni öltözni, meg kell mosni a fogát egyedül, a vécére is egyedül fog kimenni – maximum a végén segítenek –, fel kell húznia a cipőjét. Meg kell terítenie az asztalt, el kell pakolni a játékot. Mindezt a gyerekek között nem fogja kötelességnek érezni, nagyon is természetes lesz számára, ami szintén jól jöhet otthon is.

3. Szocializáció! Bizony, anyatársaim, ez is egy remek dolog! A gyerek az óvodában új barátokra és ismeretségekre fog szert tenni, lesz köztük olyan is, ami akár egész életre kitart – és persze olyan is számtalan, ami hetente változik. Megtörténnek az első konfliktusok, az első kibékülések, az első szerelmek, csak győzd követni az eseményeket! Arról nem is beszélve, hogy nemcsak a gyerek szerezhet új kapcsolatokat, hanem mi magunk is – hiszen ha jó a közösség, a szülők is meg fogják ismerni egymást. És hogy milyen a közösség, az rajtunk is múlik.

4. Pár órányi nyugalom! Ha még nem dolgozol, akkor azért – feltéve, hogy otthon nincs egy kisebb utód, ám ha van, akkor is nyugisabb -, de ha dolgozol, akkor is! Mert ha megtörtént a beszoktatás, akkor az nagy megnyugvást ad, hogy a gyerek jó helyen van. Ahogy az is remek érzés, ha néhány órát valami mással kell töltenie egy anyának, más agytekervényeket kell megdolgoztatni, munkára fogni.

5. Kifáradás! Azt hiszem, ez a legjobb járuléka az óvodának! Ha addig örökmozgó is volt a gyerek, és lehetetlen küldetésnek tűnt az egy napra megszabott energiakészletének kimerítése, most ne lepődj meg, ha este fél nyolckor magától dől el a padlón mély álomba merülve egy kockaház építése vagy rajzolás közben. Igen, te lehet, hogy egymagadban képtelen voltál teljesíteni ezt a célt, de az óvodának sikerül! A sok inger, a többi gyerekkel közös játék, az udvaron rohangálás és a rengeteg újdonság mind azt eredményezi, hogy kevesebb lesz az esti lefekvés körüli hiszti és veszekedés, és – bár ezt azért nem merném elkiabálni, de talán – mélyebb is lesz az éjszakai alvás. Mert az ovi igénybe vesz.

Ti milyen más indokot láttok még annak alátámasztására, hogy hurrá, elkezdődött az óvoda?

Szilágyi Diána , 2013. szeptember 04.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X