A játékok és a beszédfejlődés

Tudósok megállapították, hogy azok a kisgyerekek, akik különböző formájú játékokkal játszanak, kétszer gyorsabban tanulják meg az új szavakat, mint azok, akiknek ugyanolyan formájú játékaik vannak. Ez pedig azt jelenti, hogy az ártalmatlannak tartott gyermekjátékok nagy mértékben segíthetik a nyelvi fejlődést.

Az iowai egyetem munkatársai a kísérletek 18 hónapos kisgyerekekkel végezték el voltak, akik a vizsgálatok kezdetekor 17 tárgy nevét tudták - írja az Orientpress. Míg az egyik csoportnak hasonló formájú játékok nevét próbálták megtanítani, addig a másik csapat teljesen különböző tárgyak elnevezését memorizálta.

A kísérlet végén kiderült, hogy a különböző formájú játékok hatására a kicsik hetente átlagosan 10 új szót tanultak, a másik csoport tagjai azonban csak négyet - ez általában a jellemző mennyiség azoknak a gyerekeknek az esetében, akik nem kapnak semmiféle speciális képzést.

A kutatók elmondták: egyelőre nem tudják, hogy a különböző formájú tárgyak miért serkentik a nyelvi fejlődést, így a témában további kutatásokra lesz szükség.

2010. december 16.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2010 12 17. 16:10
Szerintem, nem csak a játékok, hanem a mesék, a könyvek, minden hatással van erre. Nem is értem azokat a szülőket, akik azért, hogy ne kelljen a gyerekkel foglalkozni, inkább tesznek egy tévét a gyerekszobába.
Nem gondolják, hogy ezzel ártanak a gyereknek? Szerintem, határozottan hátráltatja a fejlődésben, pláne, ha azokat a borzalmakat nézi, amiket mostanság mese címén adnak. Köze nincs azokhoz, amiket mi néztünk 10-15 évvel ezelőtt.
Én tuti, hogy nem fogom engedni a gyerekeimnek ( ha lesznek:-) ), hogy ezeket nézzék.
Ha valaki gyereket szül, akkor azt ne tehernek élje meg, ne akarja lepasszolni. Ma már alig látni a játszótéren játszó szülőket a gyerekeikkel...
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?