A világ legrosszabb játszóterei

Mióta sok gyerek a városokban nő fel, abszolút létjogosultsága lett a játszótereknek. Azoknak a tereknek, ahol a gyerekek a saját kortársaikkal – és szülői felügyelettel – úgy élhetik ki felesleges energiáikat, hogy nemcsak jól érzik közben magukat, de biztonságban is vannak. De legalábbis kicsi az esélye, hogy bajuk történjen.

Mindezek mellett talán nem túlzott az az elvárás, hogy a játszóterek olyan környezetet is jelentsenek, mely más szempontból is a gyerekek épülését szolgálhatják. Például ízlés és gondolkodásmódbeli dolgokban.

Ám meglepően sok olyan játszótér van a világban, mely a fentiek egyikének sem képes megfelelni. Ezekből szemezgettünk most egy csokorra valót – a teljesség igénye nélkül.

Alapvető elvárás – szigorúan szerintem -, hogy a játszótereket tartsák karban. Mert ha támad az enyészet - és a közöny -, abból hasonló megoldások születhetnek.

Ezen a játszótéren ismét csak az enyészet és az idő kőkemény vasfoga uralkodik.

Persze, az is előfordul, hogy a játszótér felújítása nem elég átgondolt

De nemcsak ezek jelenthetnek gondot. Ez a csúszda például egész biztosan nem EU-konform.

A biztonság és a karbantartás mellett fontos a játékszerek átgondolt elhelyezése is.

Ahogy maga a játszótér elhelyezkedése is. Ez esetben ez nem annyira sikerült, ez a New york-i játszótér egy temetőre épült.

Nagyon fontos, hogy ha tematikus játszóteret építenek, mi a koncepció. Ez a játszótér például igazán haláli. Még szerencse, hogy csak photoshop!

A játszótereket gyakran díszítik különféle szobrokkal és egyéb művészeti alkotásokkal. Nos, ezek kötött is találni csodás darabokat. Például Korea egyik játszóterén látható ez a szoborcsoport.

Ez az alkotás pedig az Emberi Százlábú című filmre emlékeztet - néhány állattal kiegészítve. Na de mit keres a játszótéren?

A leggyakoribb hiba viszont az, mikor nem gondolják át igazán magukat a játszószereket. Az alábbi esetben is csak ez történhetett a tervezőkkel. Vagy gondoljátok, hogy direkt terveznek egyes játékszereket ilyen kétértelműre?

Nos, itt még el tudom képzelni, hogy a kétértelműség talán valóban csak véletlen

Ám a következő példák alapján a fenti kérdésre a válasz egy szilárd és egyértelmű igen. Nézzétek csak meg ezt a játszóteret és igyekezzünk együtt megérteni a művészi koncepciót…

Érthetetlen, de komolyan. Még ha csak ideiglenes is ez a játszótér, akkor is.

Ehhez a darabhoz nem is fűznék sokat, maximum annyit, hogy két legyet egy csapásra: meglesz a szórakoztatás és a felvilágosítás is.

És a végére hagytam a legjobbat: íme a világ legkevésbé gyerekbarát játszótere!

Nektek volt már szerencsétek igazán rossz játszótérhez? Meséljetek!

Szilágyi Diána , 2013. augusztus 07.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó