Babák vs. kutyák

Sokszor mondják, ha szeretnél egy kisbabát, akkor előbb egy kölyökkutyát vegyél magadhoz és általa megtapasztalod a legtöbb dolgot, amire szükséged lehet egy baba neveléséhez. Egy kölyökkutya sokat nyüglődik éjszaka, pár hétig megy a hasa, bepisil, nyüszít vagy sokat ugat ha nem vagy a közelében, elvárja, hogy játssz vele és még sorolhatnám. Szinte állandó törődést és odafigyelést igényel és nem csak addig míg kölyök, hanem utána is. Az biztos, hogy általa sok mindent megtapasztalhatsz. Ha már van egy kutyád, akkor mindig nehéz, hogy vajon egy új családtaghoz, hogyan fog viszonyulni. Van egy pár dolog, amire jobb, ha odafigyelsz.

Az első és legfontosabb, hogy egy kisbaba imád mindent megérinteni vagy a szájába venni. A kutyánk játékait lehetőleg ne hagyjuk a pici közelében és arra is próbáljuk megtanítani a kutyánkat, hogy ő se nyúljon gyermekünk játékaihoz. Bizonyított tény, hogy egy ápolt és gondozott kutya kevésbé ad át baktériumokat a babánknak, és óvodában vagy iskolában a fertőzések összeszedésének nagyobb esélye van.  

Hűséges társunkat nem árt, ha még az előtt elkezdjük gyerekekhez szoktatni mielőtt a kisbabánk megszületne, hogy így is könnyebb legyen számára az elfogadás, amikor az új családtag megérkezik. Fontos, bár nehéz, de amikor megszületik a pici, akkor próbáljunk meg a kutyánkkal is foglalkozni, rá is fordítani némi időt, ne érezze elhanyagolva magát vagy ami még rosszabb és a kutyáknál kialakulhat az a féltékenység. Jó ötlet tud lenni, ha gyermekünk ruhácskáját előbb megszagoltatjuk a kutyánkkal és ha jól reagál rá, akkor azt jutalmazzuk, ezáltal kellemes dolgot fog kapcsolni ahhoz, ha a babát érzékeli a közelben. Fontos dolog lehet, hogy gyermekünket megtanítsuk arra, hogy a kutyus nem egy játékszer. amit kénye kedvére lehet piszkálni és nyúzni. Vannak kutyák, akik a gyermekekhez védelmezően és teljesen nyugodtan fordulnak, de vannak akik picit hevesebbek és az ilyen játékokat nem igazán tűrik meg. 


Többek között az is bizonyított tény, ha kutya van a háznál, akkor gyermekünk sokkal barátságosabb lesz felnőtt korábban, kevésbé jön elő az agresszió és könnyebben fog barátkozni is, megtanulja a másokról való gondoskodás fontosságát. Lelkileg is rengeteget segíthet egy kutya. 
A legfontosabb, hogy ha lehet, akkor ne váljunk meg az addig hűséges és szeretetreméltó társunktól, ha jön egy új családtag, illetve ha kicsit agresszív vagy nehéz vele, akkor inkább kérjünk segítséget egy kutyaoktató személyében. Mindenképp próbáljunk meg mindent mielőtt arra jutnánk, hogy a kutya nem maradhat. 

 

Kovács Alexandra , 2016. július 06.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó