Bölcsõdével az asztma ellen

Azoknál az ötéves gyerekeknél, akik bölcsődébe jártak, egy friss kutatás szerint ritkábbanjelentkeznek az asztma tünetei. Ez a jelenség is igazolja azt a megfigyelést, hogy a kisebb korban elszenvedett fertőzések védelmet jelentenek az allergiás betegségek és az asztma kialakulása ellen.
 
A vizsgálatban részt vevő gyermekek egy része 6-12 hónapos koruktól járt bölcsődébe, más részük csak 1 éves kortól, míg a kontrollcsoportba tartozó gyerekek egyáltalán nem jártak bölcsődébe. Az első csoportnál, akik fél éves koruktól közösségbe jártak, 75 %-kal csökkent az orrfolyás gyakorisága, ami az asztma egyik korai tünete is lehet. Az egy éves kortól bölcsődébe járóknál 35 %-kal csökkent az asztma kialakulásának kockázata azokhoz viszonyítva, akik egyáltalán nem jártak bölcsibe.
 
A kutatók szerint „ezek az eredmények azt mutatják, hogy a 6-12 hónapos korban elkezdett bölcsőde kifejezetten védő hatású, de ezt még további vizsgálatokkal is igazolni kell”. A higiénia hipotézis képviselői szerint az allergiás és asztmás betegségek gyakorisága azért növekedett sokszorosára az iparilag fejlett országokban az elmúlt években, mert az egyre tisztább otthonok és nyilvános helyek miatt a gyermekek egyre kevesebb olyan kórokozóval találkoznak, amelyek segítenék az immunrendszer fejlődését, érését.
 
A kutatás a bölcsőde és más környezeti hatások szerepét vizsgálta az asztmás tünetek kialakulásában. Kilencszáz gyermek esetét követték figyelemmel a születéstől öt éves korig. Az eredmények szerint a kisfiúknak, pozitív allergiás teszteredménnyel, illetve asztmás, vagy a terhesség alatt dohányzó anyával rendelkező gyerekeknek nagyobb esélyük van arra, hogy ötéves korukra megjelennek az asztma első tünetei.
Bár a bölcsőde védő hatásúnak tűnt a vizsgálat során, az idősebb testvérek nem csökkentették a kockázatot. A vizsgálatot végző kutatók szerint a vizsgálati eredmények természetesen nem jelentik azt, hogy a bölcsőde megvéd minden gyermeket az asztmától. A higiénia hipotézist a fenti adatok csupán alátámasztják, de nem igazolják.
 
Jelenleg az asztma a leggyakoribb krónikus betegség gyermekkorban, az Egyesült Államokban 6,2 millió gyermeket érint. Már eddig is számos olyan vizsgálat született, ami a bölcsődék szerepét kutatta a higiénia elmélet vizsgálata során, hiszen a nappal közösségben tartózkodó gyermekek jelentősen több kortársukkal, így pedig jóval több baktériummal és egyéb kórokozóval találkoznak.
 
Forrás: WEB MD
 
 
 
Címkék:  

gyerek

hűsítő tippek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?