Egy ötéves autista kislány csodálatos képei

Az autizmus egy olyan neurológiai zavar, amiről még ma sem tudunk túl sokat, de azt igen, hogy az autisták szociális készségeik legtöbbször korlátozottak. Ám az autisták sokszor egy más területen egészen kivételes képességekről tesznek bizonyságot.

Így van ez az ötéves Iris Grace-szel is, aki az Egyesült Királyságban él, és különösen erős fókusszal bír a részletek iránt. Talán ennek köszönhető, hogy olyan csodálatos képeket fest ötévesen, melyet rajongói és eladott képeinek boldog tulajdonosai egyenesen Monet festményeihez hasonlítanak.

A kis Iris leginkább a beszéd területén van elmaradva kortársaitól. Míg a legtöbb gyerek legalább pár szót beszél már kétévesen, Iris csak mostanában kezdte el. A beszédterápia mellett szülei próbálták a festés felé is terelni, és milyen jól tették. Mert bizony, hamar kiderül, hogy Irisnak egészen különleges adottsága van a dologhoz.

Melyek az autizmusra utaló jelek egy kisgyereknél?

Erről is megtudhatsz többet, ha körbenézel a Babanet Rendelőjében. Ide kattintva például egyik szakértőnk elég sok konkrétumot árul el, és azt is, hová érdemes fordulni, ha a szülőkben felmerül a gyanú.

Édesanyja, Arabella Carter-Johnson így írt erről a saját weboldalán: "Azért bátorítottuk Irist a festésre, hogy jobban haladjon a beszédterápiában, segítsen a figyelem összpontosításban és fenntartásban. Aztán rájöttünk, hogy Iris valójában elképesztően tehetséges, és ha fest, elképesztő, akár kétórás koncentrációra is képes. Az autizmusa miatt egy olyan egészen különleges stílusban fest, amit én még ennyi idős gyereknél sosem láttam, úgy tűnik, tökéletes érzéke van a színekhez és ahhoz, hogy a színek hogyan viszonyulnak egymáshoz."

A többit inkább nézzétek meg a saját szemetekkel!

Tegye fel a kezét, aki az utolsó, cicás-pianínós képen látja a festményen a macskafejet is!

Szilágyi Diána , 2014. szeptember 29.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó