Ételallergiás gyerek a családon kívül

Az óvodába, iskolába kerülő ételallergiás gyerek étkeztetése külön figyelmet igényel. Mire ügyeljen a szülő, ha csemetéje speciális igényei miatt a menza nem jelent megoldást?

Egyre több gyermeket érint

Az ételallergiások száma gyermekek körében a legmagasabb, közel 6-7 százalék. A legismertebb allergén a tej, tojás, szója, hal, eper és mogyoró. Az ételallergia egyetlen kezelési módja a kizárásos diéta, vagyis a betegnek tartózkodnia kell az allergén összetevőket tartalmazó ételek fogyasztásától.

Az ételallergiás gyerekek ellátása speciális gondoskodást igényel a szülő részéről. Ez a három év alattiak esetében nem jelent problémát, hiszen otthon a mama többnyire külön főz az ételallergiás picinek, és odafigyel az ételek összetevőire is. Nehézséget az jelent, ha a gyerek közösségbe, óvodába kerül, ahol nem biztosított a speciális igényeknek megfelelő étkeztetés.

Közös gondoskodás

Az óvodák, iskolák többsége nincs felkészülve a speciális táplálkozási igényű gyermekek ellátására. A szülők ezért többségében a hét elején áttanulmányozzák a heti étlapot és szükség esetén külön készítik el az aznapi fogásokat. A gyermekek számára is az a legjobb megoldás, ha szülői segítséggel ők is az étlapon szereplő - például gluténmentes liszt, laktózmentes tej, vagy más allergénmentes összetevők felhasználásával készült - ételt fogyaszthatják, mint társaik.

Így sem állhatunk azonban a gyermek mellett a nap minden percében, ezért fontos, hogy a szülő azt a tudást, amit az évek alatt összegyűjtött a gyermek étkezéséről és ételallergiájáról, megossza környezetével, a gyermeket napközben gondozó óvónőkkel, tanítókkal. Életkorának megfelelően a gyereknek is megtanítható, melyek azok az ételek, amelyek fogyasztását kerülnie kell!

Jobb a bajt megelőzni!

A főzés során és az uzsonnára csomagolt ételeknél olyan termékeket válasszunk, amelyeket a gyermek biztonsággal fogyaszthat. Az Egyesült Államokban 2006 óta előírás, hogy az akár csak nyomokban fellelhető allergéneket is egyértelműen fel kell tüntetni a termékek csomagolásán. Az Európai Unió országaiban a 2003-ban kiadott, majd 2007-ben módosított Annex III./a írja elő, hogy mely allergén összetevőket köteles a gyártó a terméken feltüntetni – mondta el dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusa.

Vásárlás előtt tanulmányozzuk át az összetevők felsorolását, és ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a gyermek biztonsággal fogyaszthatja az adott készítményt, inkább ne vegyük meg. Előfordulhat, hogy bizonyos élelmiszerek összetevői időnként megújulnak, ezért érdemes a csomagoláson lévő címkét minden alkalommal elolvasni.

Ételallergia esetén az allergén összetevők egészen kis mennyiségben történő fogyasztása is súlyos mellékhatásokat okozhat. Kisebb gyerekeknél praktikus, ha az allergiára figyelmeztető karszalagot hordanak, vagy az uzsonnás dobozra ragasztunk figyelemfelhívó matricát. Akkor se essünk kétségbe, ha a gyermek a barátainál tölti a délutánt, esetleg egy barátja születésnapjára kap meghívót. Ilyen esetekben készítsük el otthon az allergénmentes süteményeket, vagy vásároljunk egy szelet glutén-, tej-, vagy laktózmentes tortát, amit aztán a többiekkel együtt elfogyaszthat.

Ismerjük fel a tüneteket!

A legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy a gyermek allergént tartalmazó ételt fogyaszt - az ilyen esetekre is fel kell készülni. Az első és legfontosabb, hogy ismerjük az allergiás reakció jeleit, melyek az étel fogyasztását követően néhány perccel, vagy órával később is jelentkezhetnek.

Ha a gyermeken kiütések, bőrpír jelentkezik, esetleg a szájában tapasztal égő, viszkető érzést, nyelve, ajkai megduzzadnak, hányinger, hányás, hasmenés, rossz közérzet alakul ki, azonnal hívjunk orvosi segítséget. A kezdetben enyhének látszó tünetek rövid időn belül súlyos, akár életveszélyes állapot kialakulásához is vezethetnek. Az enyhébb tünetek többnyire antihisztamin készítmények alkalmazásával jól enyhíthetők, a súlyos allergiás reakciók gyors kezeléséhez epinefrin szükséges. Ezek használatáról a kezelőorvos ad pontos tájékoztatást.

Az ételallergia átalakítja az egész család életét. Nemcsak a konyhában változnak a szokások, de más szervezést igényelnek a szabadidős programok is. Családi programok során keressünk olyan éttermeket, ahol allergénmentes fogások közül is biztonsággal válogathatunk. Itt sem árt azonban, ha a rendelés során rákérdezünk az összetevőkre.

A gyereknek meg kell tanulnia, melyek azok az ételek, amelyeket nem fogyaszthat. De ha lehet, anélkül, hogy betegségét a mindennapjaira nehezedő teherként élné meg. Az anyukák ebben fontos szerepet játszanak: például próbáljunk ki a gyerekkel új ízeket. Ne a lemondásra helyezzük a hangsúlyt, tegyük színessé, érdekessé a számára készített ételeket.

A statisztikák alapján a gyerekek közel 95 százalékánál az évek múlásával megszűnnek az ételallergiás tünetek, így minden változtatás csak rövidebb-hosszabb ideig szükséges.

Babanet , 2011. november 07.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(12 hozzászólás) 

2011 11 09. 12:37
Nálunk sem ott főznek, hanem elküldik a konyhának... iszonyat :-/
→ válasz erre
2011 11 09. 23:00
dia
Fű, nem gondoltam volna, hogy ebben a dologban ekkora a káosz az ovikban. Azt tudom, hogy vannak speckó ovik, ahol fel vannak készülve a diétás étrendre szoruló gyerekre, de ennek most már utána fogok járni. Egyébként a mi ovinkban is az volt, hogy a lisztérzékeny kissrác kajáját a mama hordta, és nálunk sem volt szabad saját sütésű tortát-sütit vinni. Kivéve a karácsonyt és egyéb olyan ünnepségeket, mikor a szülők is ott voltak (na, mondjuk, ezt sem értem, hogy akkor ez most miben is más, de már meg sem lepődöm).
→ válasz erre
2011 11 25. 15:22
lehet mi meg tejcukor érzékenyek vagyunk....nagyszerű....:((((((

→ válasz erre
Összes hozzászólás (12) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó