Fast food babák

Nem tartom különösebben előítéletesnek magam, és úgy gondolom, hogy nem nagyon van jogom beleszólni abba, ki hogyan neveli és gondozza a saját gyerekét. Mégis van egy-két olyan dolog, ami kiakaszt. Az egyik ilyen az, amikor egy gyorsétteremben a mama mellett ott látom a pici, másfél-két éves forma gyereket is, amint az alaposan megsózott sültkrumplit eszegeti némi szénsavas üdítővel leöblítve.

Ez nálunk még talán szórványos jelenség, de Nagy-Britanniában egyáltalán nem az: egyre több az olyan kisgyerek, aki már icipici korában gyorséttermi ételeket fogyaszt. Szinte kizárólag. A BBC egyik videó sorozata három család életét, étkezési szokásait és azok következményeit mutatja be.

Az egyik famíliában él a 19 hónapos Cuba, akinek anyukája heti két napot dolgozik, öt napban pedig a háztartást látja el. A család étrendje mégis hetente legalább ötször gyorséttermi ételekből – hamburger, csirkefalatkák, sült krumpli, pizza – áll, melyet a család naponta 6 üveg kólával öblít le. A kis Cuba is kap belőle, és mily meglepő, hogy komoly alvásproblémákkal küzd. Emellett természetesen még napi szinten fogyaszt a család apraja-nagyja chipset és egyéb nassokat is. Cuba így naponta 3200 kalóriát vesz magához, ami 700 kalóriával több, mint egy felnőtt férfi kalóriaszükséglete.

A 19 hónapos Michael családjában a mama mindennap friss alapanyagból főz a családnak egészséges vacsorát, ám a közös asztalnál minden este drámai harc alakul ki a szülők és a gyerek között. Michael semmiképp sem akarja megenni az ételt, inkább játszana vele, amit a szülők nem néznek jó szemmel. A harcot feladva végül Michael szinte minden este a sarki Fish&Chips-estől hozott menüvel lakik jól.

A bölcsiben sem jobb a helyzet: a csoportban a gyerekek vígan majszolják együtt az almát, banánt és egyéb gyümölcsöket, míg Michael a külön neki hozott csokoládés rudacskát eszegeti. Eszében sincs megkóstolni, amit a többiek esznek. A mamája azt mondja, mivel a gyerek nem hajlandó az egészséges ételeket megenni, így legalább eszik valamit. A történet azzal az infóval teljes, hogy Michael 6 hónapos korában egy súlyos betegségen esett át, így amíg más babák a szilárd ételekkel ismerkedtek, addig a kisfiú az életéért küzdött. Michael azonban így is napi 3000 kalóriát fogyaszt, az étkezése körüli viták pedig már szülei házasságára is hatással vannak.

Harley hároméves, de édesanyja még sosem főzött neki egészséges ételt. Egyszerűen azért, mert úgy gondolja, a házhoz rendelt ételekkel és a gyorséttermi menükkel sokkal könnyebb az élet. Az egyedülálló anya a pizza és egyéb finomságok mellett a nagybevásárlások alkalmával is a chipseket és gumicukrokat pakolja be a kosárba, az aggódó nagymama szeme láttára, akinek meggyőződése, hogy Harley étkezési szokásain még most kellene változtatni, mert később úgy fogja gondolni, ez a normális. Harley hetente több mint egy kiló cukrot vesz magához az ételekkel és a 24 pohárnyi üdítővel, édesanyja saját napi adagja mintegy fél kiló szénhidrát. Hogy mit művelhet a helytelen étkezés Harley egészségével, azt pontosan tudja, hiszen fiatal kora ellenére egy éve szívrohama volt.

Az Egyesült Királyságban egyébként minden ötödik gyermek 5 éves korára már túlsúlyosnak számít. A szakemberek által csak Fast Food Babies-nek vagy Junk Food Generation-nek nevezett nemzedék tagjaira sok egészségügyi probléma várhat: szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, rák. Hogy elszenvedik-e ezeket a szörnyűségeket, az a szülők felelőssége – akik közül a fenti három esetben szakemberek segítenek a helyes étrend kialakításában, de bárki fordulhat szakemberhez segítségért.

Ti ismertek olyan családot, ahol hasonló étkezési szokásokat vettek fel?

Szilágyi Diána , 2013. augusztus 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?