Gyerekek a neten

A szülők általában büszkék a gyerekükre, a modern szülőknek pedig már arra is lehetőségük van, hogy büszkeségüket a nagyvilággal is tudassák – akár az internet segítségével is. Ma már nem furcsa, hogy galériák tömkelege örökíti meg a gyerek fürdetését, játékát, fejlődését, első lépéseit, álmait és étkezési szokásait, a szoptatást is ideértve, és így nemcsak a család és a barátok nyerhetnek betekintést a baba életébe, de vadidegenek is.

Olyannyira nem, hogy az amerikai gyerekek közül – amint arról az MTI beszámolt - tízből kilenc kétéves korára az online világba kerül. Egy friss tanulmány szerint azonban egyre több gyereknek már a születését is megelőzi az internetre töltött "digitális lábnyoma".

Az AVG biztonsági szoftvereket fejlesztő vállalat tíz országban végzett felméréséből az is kiderült, hogy míg a harmincas korosztálynak legfeljebb 10-15 évre visszamenőleg van online története, a fejlett országokban a mai csecsemőknek már kétéves korukra lesz elektronikus levélcíme. Hogy minek, azt nem igazán értem, hisz egy kétéves gyerek még nem igazán fog levelezni a szomszéd Pistikével, és nemcsak azért, mert gőze sincs még írásról-olvasásról, hanem azért sem, mert ami nekik fontos, azt a homokozóban úgyis megtárgyalják.

A gyerekek 33 százalékának a "digitális születése" a magzati kor hatodik hónapjára tehető, amikor a szülők az internetre töltik az első ultrahangos felvételeket. Nagy-Britanniában a csecsemők 37 százalékának a születéssel együtt a digitális életük is elkezdődig, Ausztráliában és Új-Zélandon az újszülöttek 41 százaléka kerül fel az internetre. A csecsemők és kisgyermekek 7 százaléka rendelkezik szülőktől kapott e-mail címmel, és 5 százalékuk a közösségi portálokon is megjelenik.

Sajnos, arról még nem készült statisztika, hogy nálunk mit mutatna egy hasonló kutatás, de személy szerint rengeteg, óvodás- vagy annál fiatalabb korú gyerek profiloldalára bukkantam már az iwiw-en is. A Facebook-on sem jobb a helyzet, pedig ott még életkori limit is van a regisztrációnál, amit persze egy lelkes szülőnek két másodpercébe telik kikerülni azzal, hogy hamis születési dátumot ad meg a gyereknek.

A számomra legdurvább talán az volt, mikor az egyik közösségi portálon egy magzat minden pontjában kitöltött profiljára bukkantam, egyes szám első személyben megfogalmazva. Ehhez képest már meg sem rázott, mikor a Twitteren egy szintén még csak hasban fejlődő baba rúgásairól szóló tweeteket találtam.

Mi késztetheti a szülőket arra, hogy ilyen mélységben megosszák családjuk és gyermekük életének minden mozzanatát az internet közönségével? Vajon nem okoz-e majd a későbbiekben problémát a szülők és a gyerek között ez a teljes nyilvánosság, amely a gyerek beleegyezése nélkül jött létre? Meddig etikus a gyerekkel szemben ez a nagy nyilvánosság? Az fel sem merül a szülőkben, hogy esetenként csúnyán vissza is élhetnek az általuk közzétett információkkal? És végül, mit szólnak majd a szülők, ha mondjuk a magzatként is már felhasználóvá tett gyerek kamaszként a gyerek teljes mértékben internetfüggővé válik?

Szilágyi Diána , 2010. október 12.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2010 10 25. 11:06
Azt tenyleg nem ertem miert kell egy magzatnak vagy egy kisgyermeknek e-mail cim de azt hogy a szulok megosszak gyermekuk fejlodeset es fotoit az internetes kozosseggel azon nem csodalkozom hisz manapsag mar lassan nem a "valo vilagban" elunk tarsasagi eletet hanem itthonrol a neten keresztul mint pl. en aki kulfoldrol tartja igy a kapcsolatot a csaladdal es a baratokkal. Mar nem megyunk szomszedulni es eldicsekedni a gyermekunkkel mint anyaink hanem a gep ele ulunk es virtualis szomszedainkkal beszelgetunk. Hogy ez jo vagy rossz-e, nem tudom de ugy latszik ez a jovo es a gyermekeinknek valoszinu ez teljesen termeszetes lesz.

"A számomra legdurvább talán az volt, mikor az egyik közösségi portálon egy magzat minden pontjában kitöltött profiljára bukkantam, egyes szám első személyben megfogalmazva."

Nekem ez siman csak annyi jelent hogy azt a kicsi eletet akartak, varjak es szeretik tehat valoszinuleg csodallatos gyermekkora lesz szereto szulokkel. :)

"És végül, mit szólnak majd a szülők, ha mondjuk a magzatként is már felhasználóvá tett gyerek kamaszként a gyerek teljes mértékben internetfüggővé válik?"

Ez egyaltalan nem biztos vegyul peldanak az ocsemet aki elso szamitogepet mar majd felnottkoraban vette meg es azota total net es jatek fuggo.

Vegul en is felhivnak mindenki figyelmet hogy nyilvanos oldalra soha ne rakjanak meztelen fotot a gyermekeikrol mert tenyleg igencsak visszaelhetnek vele!
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó