Hogyan taníthatod meg kisgyermekednek a kanál és a villa használatát?

A legfontosabb, hogy jókedvvel és türelemmel segíts a kicsidnek, hogy megtanulja használni a kanalat és a villát. Hidd el, ez még jó móka is lehet!

 

Bár egy ideig egyszerűbb lehet az etetés, ha mindent pépesítünk, és csak kanalat használ a pici – ez esetben csupán a kanállal széthajigált ételpacákat kell takarítani, ha a gyermek bohóc hangulatban van -, de minden kisgyermek felnő egyszer, ezért előbb vagy utóbb meg kell tanulja használni a villát is, valamint jó lenne, ha több étel kerülne a pocakjába a kanálról, mint a falra. 

Minél korábban érdemes elkezdeni

A trükk az, hogy a kanalat (és érdemes kanállal kezdeni) át kell adni a kezedből az övébe. A legtöbbször ez körülbelül akkor kezdődhet el, amikor már rájött az ujjainak használatára. Mivel az evőeszköz-használat alapja, hogy az ételt az asztaltól a szájig el kell vinni, ehhez az ujjakkal fogást szükséges gyakorolni. Ez már 6 hónapos korban megtörténhet.

Válassza ki az eszközeit

Van néhány dolog, amire szükséged lesz ahhoz, hogy ez könnyebben megvalósuljon: néhány jó műanyag kanál és néhány csúszásmentes "tányér", hogy ne csúszkáljon az asztalon. Keress olyan edényeket, tányérokat, amelyeknek ragadós szilikon alja van.

A kanalaknak elég kicsiknek kell lenniük ahhoz, hogy beleférjenek a gyerek szájába. Elég könnyen megfoghatónak kell lenniük, és elég könnyűnek ahhoz, hogy nagy erőfeszítés nélkül meg lehessen emelni őket. Ha színes és jópofa kanalakat és tányérokat választasz, amiből ő maga válogathat, még inkább élvezni fogja ezt a tevékenységet.

Milyen ételekkel kezdjünk?

A kulcs itt az, hogy nem szabad túl folyós (levesek) vagy gurulós (borsó) ételeket választani. Olyan ételekkel érdemes gyakorolni, amelyek elég jól tapadnak a kanálhoz. Gondolj a puding és a püré állagú ételekre!

Kéz a kézben

A kezdeti kanalas gyakorlás eléggé kézzel fogható, szó szerint. Amikor a kezükbe kapják a kanalat, a tiédet az övékre kell helyezned. Ezután segíts neki felkapni az ételt a tálból, és vezesd a szájához. Lehet, hogy ezt néhányszor meg kell tenned, mire belejön a dologba.

Türelem és előrelátás

Amint a gyerekednek saját kanala és tálkája lesz, valószínűleg játszani is szeretne velük, ezért gyakran előfordulhat, hogy az ételt mindenhova máshova juttatja, csak a szájába nem. Ez teljesen normális. Tehát miközben azon dolgozik, hogy megbarátkozzon a kanállal, te időről időre be fogsz ugrani a saját tányérodból és kanaladból származó kajával. Így biztos lehetsz benne, hogy valóban kerül valami a kicsi gyomrába is. Ahogy egyre jobb lesz a kézügyessége és a szájába való betalálása, ez elhagyható.

Villára fel!

Ha a gyereked már mesterien forgatja a kanalat, itt az ideje, hogy a villával is megismerkedjen. A folyamat egy kicsit könnyebb lesz, de ehhez meg kell változtatni az ételeket. Itt már szúrható ételeket kell keresni. A csirkefalatkák jól működnek. A kerek dolgokkal, amelyek könnyen elszabadulhatnak, még mindig várjatok, mert csak frusztrációhoz vezetnek.

Utolsó tippek

Értsd meg, hogy a kanállal és villával való evés megtanulásának folyamata ijesztően rendetlen lesz. Ezt el kell fogadnod - és ha nem így teszel, az életetek egy ideig elég rossz hangulatú lesz. Ne feledd, hogy az ételek összenyomkodása és kilövöldözése mind része annak, hogy a kis zsenid rájöjjön, hogyan működnek ezek a dolgok. Tedd szórakoztatóvá! Játékos formában, nevetve sokkal kedvesebb és könnyebb lesz az út a magabiztos evőeszköz-használathoz. 

Ha idegesít, hogy koszos lesz a ruhája vagy az asztal vagy a fal, akkor légy előrelátó: nevezz ki 1-2 ruhadarabot „evős ruhának”, amit rá tudsz húzni könnyedén a ruhájára, majd lehúzni, ha véget ért az étkezés. Az asztalra tegyél viaszosvászon terítőt, ami könnyen letörölhető, és a falra is rakhatsz falvédő szőnyeget vagy akár csak egy lepedőt, amit leakaszthatsz és ki is tudsz mosni. Nagyon fontos, hogy ne okozz traumatikus élményeket az evés közben keletkező nehézségek miatti mérgelődéssel, mert ez a későbbiekben még étkezési zavarokhoz is vezethet. Ha nem görcsölsz rá, nagyon hamar végig fogtok menni ezen az úton.

Forrás: fatherly.com

Purkald Krisztina , 2022. december 19.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?