Kalandok tömegközlekedéssel

Egy napsütötte reggelen kalandvágyam sürgetésére ébredtem. „Mivel tehetném izgalmassá a kisfiam számára az együtt töltött napot?”-tanakodtam. Olyan időtöltést kerestem, ami csodák áradatával tölti el a gyerkőcöt.

A tuti befutó nála az utazás, és ha még különböző tömegközlekedési eszközöket is igénybe veszünk, akkor a boldogság borítékolható. Mindegy, hogy a közeli szupermarket saját helyi járatát, vagy a hévet, buszt, esetleg a vonatot választjuk - a lényeg, hogy „A”-pontból „B”-pontba kerüljünk.

Budapest agglomerációjában élünk, így – mikor elárultam a fiatalúrnak, hogy aznap a főváros felé vesszük utunkat, máris pajkos fény csillant a szemecskéiben, és sorolni kezdte, hogy milyen járművel is fogunk utazni. Rekord gyorsasággal készülődtünk össze, a pakolásnál igyekeztem nem a fél házat bepakolni. Egy ideje már babahordozó nélkül kalandozunk, de eddig autóval tettük ezt, így izgalmasnak ígérkezett az utazás.

Egy viszonylag könnyed súlyú pakkot sikerült összeállítanom a szokásos instant úti szettel: váltás ruha a prüntynek, pelenka, popsikrém, popsitörlő - egy ideje már szobatiszta, de jobb a békesség -, innivaló és gyorsan előszedhető müzliszeletet, ha hirtelen megéhezne. Fontos a két vállra vehető hátizsák, mert ha hirtelen le kell hajolni a pulyához, akkor nem omlik az egész táska - válogatás nélkül - testünk más tájaira, esetleg a gyerekre.

Amint felszálltunk a Volánbusz egyik járatára, gyermekem boldogan foglalt helyet az egyik ablak melletti ülésen, és kis kacajok kíséretében örvendezett minden érdekességen. A szokásos menetrend szerint tüzetesen szemügyre vette az utasüléseket, hogy pl. milyen mozdítható alkatrészeket lehet fel- és lecincálni róla, van-e függöny, kapaszkodó, stb… Ilyenkor hálát adok az égnek, hogy nálunk van a kézfertőtlenítő.

A következő izgalmas közlekedési eszköznek a hévet választottuk, mely majd’ egy órás menetidejével varázslatos perceket ígért kisfiam számára. A jegyet is boldogan érvényesíttette a kalauz néninél, ám mikor megunta a kifelé nézelődést, úgy gondolta, nem lehet baj belőle, ha sétálni indul, és közben szóba elegyedik az utasokkal. Mivel nem kenyere a kapaszkodás, Pókemberként mentem utána, és óvón tartottam elé-mögé a kezeimet, nehogy pont akkor fékezzen a hév, mikor őkelme megindul.

A városban továbbra is remekül szórakoztunk, beiktatva fagyizást, játékboltban nézelődést és egy finom ebédet a Nagymamánál. Gyermekem hazafelé már lanyhuló érdeklődéssel ugyan, de mosolyogva utazott, és majdnem elaludt, mire hazaérkeztünk.

Utazási kedvezmények gyerekeknek és a velük utazó felnőtteknek

Hogy milyen kedvezményekre jogosultak a gyerekek és a velük utazó felnőttek a BKV, a MÁV vagy a VOLÁNBUSZ járatain? Ezeket szedtük össze nektek egy csokorba ezen a linken.

Ha vonattal utazunk, jobban szabadjára lehet ereszteni a porontyot – persze megfelelő óvintézkedés mellett –, és egy esetleges fáradtságjelző hisztit is könnyebb kezelni, mint egy tömött buszon, a kíváncsi tekintetek kereszttüzében. Régebben is azt tapasztaltam, hogy az utasok kedvesen átengedik a helyet, és a babakocsival való fel- és leszállásban is segédkeznek, ha igénylem. Erre leginkább a régi típusú villamosokon, buszokon, valamint a vonaton van szüksége a kismamának.

Nektek mi erről a véleményetek?

Pallang Gabriella , 2013. június 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó