Mennyire szólhatnak bele a nagyszülők a gyereknevelésbe?

Fontos kérdés, hogy mennyire szólhatnak bele a nagyszülők a gyereknevelésbe. Az egészséges határok megtalálása nem egyszerű feladat, nem könnyű megúszni sértődés nélkül.


A nagyszülők kezdők az új szerepben

Azzal mindenképpen érdemes tisztában lenni, hogy az unoka megérkezése nemcsak a szülők számára jelent új szerepet, hanem a nagyszülőknek is. A nagyszülők ugyanannyira kezdők ebben az új szerepben, mint a gyerekeik a szülőiben. 

Bizonyos esetekben abból van probléma, hogy a nagyszülők beleszólnak a gyereknevelésbe, ki akarják venni a szülők kezéből a gyeplőt. Eközben más családoknál az okozza a konfliktust, hogy a nagyszülők nem akarnak az unokákkal foglalkozni. 

A saját kezébe akarja venni az unokái nevelését

Ha a nagyszülő beleszól az unokák nevelésébe, az annak az eredménye, hogy nem fogadja el, hogy a gyereke szülővé vált. Úgy érzi, hogy nem áll készen az új helyzetre, emiatt ő akarja a saját kezébe venni az unokái nevelését. Természetesen az is közrejátszhat abban, hogy beleszól a gyereknevelésbe, hogy azt érzékeli, hogy a szülők küzdenek, nehezen állják meg a helyüket az új helyzetben, emiatt szeretne segíteni nekik.

Ahogy már említettük, arra is van példa, hogy a nagyszülők nem szeretnének az unokákkal foglalkozni. Ennek hátterében többnyire az áll, hogy még nem érzik magukat készen a nagyszülői feladatokra, kizárólag magukkal szeretnének foglalkozni.

Mindenki a saját szüleivel egyeztessen

Mit lehet tenni, ha a nagyszülő beleszól a gyereknevelésbe? Szülőként érdemes már az unoka megszületése előtt jelezni a nagyszülők számára, hogy majd milyen feladatokban lesz szükség a segítségükre. Ezzel a lépéssel pontosan meg lehet határozni a nagyszülői feladatköröket. Továbbá az unoka születését követően érdemes hangsúlyozni számukra, hogy a kicsi alapvető napirendjét és szokásait semmiképp se változtassák meg, ha ők vigyáznak a picire. Például, ha a szülő nem engedi tévézni a gyermeket, akkor a nagyszülők se tegyék. Mindemellett már az unoka születésekor érdemes tisztázni a nagyszülőkkel, hogy a szülők minden tanácsot szívesen fogadnak, de ne adódjon probléma abból, ha mégis máshogy döntenek.

Fontos, hogy mindenki a saját szüleivel egyeztessen, tisztázza a feladatköröket, ugyanis ebben az esetben kisebb a lehetősége annak, hogy konfliktus alakul ki. Természetesen a házastársaknak kell előbb egyeztetnie, közös álláspontot kialakítania, ezt követően érdemes mindenkinek a saját szüleivel leülni beszélgetni. Ha már a legelején sikerül tisztázni a szabályokat, megbeszélni, hogy mibe szólhatnak bele a nagyszülők, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy bármelyik fél átlépi a meghúzott határvonalakat. Ha az említett tanácsok nem vezetnek megoldáshoz, és megnehezíti a család mindennapjait, hogy a nagyszülő beleszól a gyermekek nevelésébe, akkor érdemes szakemberhez fordulni, felkeresni egy családterapeutát.

S. Dóra , 2022. november 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?