Mikor kezdenek el beszélni a babák?

Izgatottan várod gyermeked első szavát? Tudd meg, mikor kezdenek el beszélni a babák, és azt is, hogy hogyan támogathatod a pici nyelvi fejlődését!


Eddig a babád fő kommunikációs módszere a sírás volt. Szerencsére azonban hatalmas ugrást tesz a nyelvi fejlődésben, és hamarosan képes lesz beszélni. De ahogyan a járás előtt kúszni kell, mielőtt járni kezdene; úgy a te csemetéd is elkezd gügyögni, mielőtt igazi szavakat mondana. A legtöbb baba valahol 4 hónapos kora körül kezd gügyögni, és 7 hónapos kora körül kezdi gyakorolni az ismétlődő hangokat, például a "da-da"-t. Sok csecsemő 12 hónapos kora körül mondja ki az első felismerhető szót.

A gügyögés fontos mérföldkő, mert ez jelenti a valódi kommunikáció kezdetét, amikor a baba elkezd kísérletezni a hangokkal, reakciókra vár, válaszol, és szociális kapcsolatokat épít" - mondja Sherry Artemenko logopédus, a Play on Words alapítója.

Hogyan ösztönözd a babát a beszédre?

Amikor a csecsemők elkezdenek "beszélni", akkor bimbózó nyelvi képességeiket fitogtatják. Persze nem tudod, mit mondanak, de ez a halandzsa végül valódi szavakhoz vezet. A fecsegés a kognitív fejlődésükbe is bepillantást enged, mivel memorizálják és ismétlik a hangokat, időt szánnak arra, hogy átgondolják, mit akarnak "mondani", és megtanulják, hogyan használják a verbális és nonverbális cselekvéseket.

A gügyögésnek szociális összetevője is van. Jóval azelőtt, hogy a baba kimondana egy szót, a nyelv és a szocializáció szabályait azáltal tanulja meg, hogy téged figyel. A csecsemők látják, hogyan reagálsz a hangokra, és megfigyelik, hogyan váltogatod a beszélgetőpartnerekkel való beszélgetést. Ezen keresztül tanulják meg a nyelvet és utánozzák, hogyan vesznek részt mások szóban velük.

Íme néhány módszer a korai beszédkészség ösztönzésére:

  • Olvassatok együtt könyveket, és mutass a képekre, miközben beszélsz róluk a babádnak!
  • Tapsoljatok és énekeljetek együtt egyszerű dalokat!
  • Olvassatok verseket! A rímelés szórakoztató módja annak, hogy új szavakat tanuljanak, és akár együtt is bolondozzatok.
  • Írjátok le, mit láttok otthon, a környéken és az utatokon, mutassatok rá a színekre, textúrákra, méretekre, formákra és egyebekre!

A csecsemők verbális fejlődésének szakaszai

A babák beszédkészségének fejlődése során a beszédkészségük szakaszokon keresztül halad, ahogy a hangképző mechanizmusuk érik, és ahogy megtanulnak viszonyulni a környezetükhöz - mondja Artemenko. Először a születéskori magánhangzószerű hangok 2-3 hónapos korban átmennek a "kúgásba" és a "gúgásba". A gügyögés 4 hónapos kor körül kezdődik.

Az első gügyögések gyakran tartalmaznak "p", "b" és "m" hangokat, amelyeket az ajkak egyszerű összeillesztésével állítanak elő, – mondja Diane Paul, PhD., a Maryland állambeli Rockville-ben működő Amerikai Beszéd- és Nyelvi-Hallás Szövetség (American Speech-Language-Hearing Association) beszéd- és nyelvi patológiai klinikai kérdésekért felelős igazgatója. Így kezdetben sok "puh-puh-puh-puh", "buh-buh-buh-buh" és "muh-muh-muh-muh" hangot fogsz hallani.

Néhány tipp, amellyel segítheted a baba beszéd- és nyelvi fejlődését:

  • Tarts szünetet, miután mondasz valamit, hogy legyen ideje feldolgozni a szavaidat és "válaszolni".
  • Használj különböző hangokat és szótagokat, hogy megpróbálhasson téged utánozni, és új hangokat tanuljon.
  • Magyarázd meg a baba gügyögését (pl. ha azt mondja, hogy "ma-ma ba-ba-ba", miközben körülnéz, akkor mondhatod, hogy "Ó, a cumisüveget keresed? Hová tűnt a cumisüveg?")

A kutatások azt mutatják, hogy a csecsemőnek mondott szavak mennyisége pozitívan befolyásolja a nyelvi fejlődést" - mondja Artemenko, ezért használj megfelelő szavakat, ha beszélgetsz, olvasol és énekelsz a picikédnek.

Mikor mondják a babák az első szavukat?

Mikor kezd el beszélni a baba? Amint a baba begyakorolta, hogy ajkaival és nyelvével hangokat képezzen (általában 6-7 hónapos kor körül), a gügyögése egyre inkább beszédszerűvé válik. A hangok szélesebb választékát hallani, például "ba-ba-pa-ta-bi-bi-bi-bi" - mondja Dr. Paul. Végül ezekből a hangokból alakulnak ki az első szavak, amelyeket valószínűleg 12 hónapos koruk körül hallhatunk majd – bár ez történhet korábban, vagy később is.

Úgy tűnhet, mintha a kisgyermek véletlenszerű hangokat pufogtatna, de ha nagyon figyelsz, megfigyelheted a hangszín és a hanglejtés változásait, amikor beszél. Előfordulhat, hogy a hangja felemelkedik a gügyögéssorozat végén, mintha kérdést tenne fel, vagy motyoghat az orra alatt, miután Márta néni túlzásba viszi az arcára adott puszit.

Azt is észre fogod venni, hogy gyermeked szünetet tarthat, miután kimondta, amit gondol, látszólag válaszra várva. Ez azért van, mert a babák hamar megtanulják, hogy a beszélgetés oda-vissza folyik, nem csak egy ember fecsegése.

A gyermeki nyelvi fejlődés mérföldkövei 1 éves kortól 4 éves korig

Mindezek alapján érdemes arra összpontosítani, hogy mit "mond" a baba, nem pedig arra, hogy hogyan mondja; ha a hangszínük nem teszi egyértelművé, az arckifejezésük és a testbeszédük talán igen. Ha például a baba arcán hatalmas vigyor ül, és fel-le ugrál, valószínűleg izgalmas híreket oszt meg. Ha viszont homlokráncolást látunk az arcán, és magas hangon mutogat rád, miközben magas hangon beszél, akkor lehet, hogy a kis drága egy jó kis szidást akar adni neked!

Mikor kezdenek a babák tisztán és folyékonyan beszélni?

A baba első életévének vége felé már hosszabb, változatos, rövid, értelmetlen szótagokból álló, rövid sorozatokban gügyögnek, a felnőttek hanglejtését és ritmusát utánzó intonációt és ritmust használva" - mondja Artemenko.

A zagyvaságnak ez a szakasza az első szavak kimondásának előfutára, ami általában a gyermek első születésnapja körül következik be. Kíváncsi vagy, mi lehet az a varázslatos első szó? Dr. Paul szerint a "papa", "mama", "baba", "labda", "kutyus", "könyv" és "szia" a gyakoriak.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Bár könnyű izgatottan várni, hogy a baba megszólaljon és az első szavakat mondja, fontos megjegyezni, hogy a gyerekek különböző időpontokban fejlődnek. Amíg a baba fecsegése fejlődik, és kapcsolatba lép veled és másokkal, addig valószínűleg nincs ok az aggodalomra.

Ha azonban a beszéd- és nyelvi fejlődésük bármelyik ponton megáll vagy visszafejlődik, ha nem gügyögnek, nem veszik fel a szemkontaktust vagy nem gesztikulálnak, vagy ha 15 hónapos korukig nem jelennek meg a szavak, kérj időpontot a gyermekorvostól és logopédustól. Minél korábban kap segítséget a gyermek a beszéd- vagy nyelvi problémája miatt, annál jobb.

Forrás: parents.com

Purkald Krisztina , 2023. január 26.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?