Mikortól ehetnek csokit a kisgyerekek?

Adjunk a gyerekeknek csokoládét vagy ne? Melyek az egészségügyi és lelki aspektusai a csokoládéfogyasztásnak? A csokoládé antioxidánsokkal és bizonyos szív-egészségügyi előnyökkel is rendelkezik. De vajon biztonságos-e a csecsemők és kisgyermekek számára? 

 


Élelmiszerek bevezetése és allergia

A csokoládéra és a kakaóra való allergiával kapcsolatban a tudósok korábban úgy vélték, hogy a csokoládéra adott reakciók a csokoládéban lévő egyéb allergénekkel, például a diófélékkel, a mogyoróval vagy a tejjel kapcsolatosak. Egy 2019-ben közzétett tanulmány azonban megállapította, hogy – bár ritkán – előfordul olyan is, hogy a gyermekek vagy felnőttek valóban ételallergiás reakciót adnak a csokoládéra és a kakaóra.

Ennek ellenére az ételallergiás reakciókkal kapcsolatos aggodalmak nem tarthatják vissza a szülőket attól, hogy bevezessék a potenciálisan ételallergiás ételeket, például a glutént, a halat, a tojást és a mogyoróvajat. A megfelelő hozzátáplálási folyamattal mindenfajta táplálékot be kell vezetni a piciknél és közben természetesen figyelni a reakciókat is, mert a gyerekeknek szüksége van a teljes értékű étrend kialakítására, megszokására. Sőt, ha nem akkor vezetjük be ezeket az ételeket, amikor a gyerekek már rendelkeznek a fogyasztásukhoz szükséges étkezési készségekkel, az növelheti annak a valószínűségét, hogy a gyermeknél ételallergia alakul ki.

Mikor ehetnek a babák csokoládét?

Nem ajánlatos, hogy 2 év alatti gyermekek koffeint vagy hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket fogyasszanak - mindkettő megtalálható a csokoládéban. Tehát bár az ételallergia nem ok arra, hogy késleltessük a csokoládé adását kisgyermeknek, a hozzáadott cukor és a koffein igen.

Ezenkívül, amikor új ételeket vezetsz be a csecsemőnek vagy kisgyermeknek, általában jobb, ha egyszerre csak egy ételt vezetsz be. Sok csokoládés pékáru azonban több összetevőt is tartalmaz, így, ha csokoládéízű termékeket adsz a babának vagy a kisgyermeknek, az azt jelentheti, hogy egyszerre több összetevővel is meg kell ismertetni a gyermekedet.

Csokoládé és koffein

Arról, hogy a baba vagy a kisgyermek biztonságosan fogyaszthat-e csokoládét, a legjobb, ha a gyermekorvosoddal beszélgetsz. A legtöbb csokoládét tartalmazó élelmiszerben található számos összetevő mellett koffein is. Bár nincs sok információ arról, hogy a koffein hogyan hat a fejlődő gyermek agyára, a mellékhatásai miatt aggodalomra ad okot.

100 mg és 400 mg közötti koffeinbevitel idegességet és nyugtalanságot okozhat, továbbá arra is van némi bizonyíték, hogy a koffein zavarhatja a gyermek alvását, hatással lehet a csontok egészségére, és emelkedett vérnyomást okozhat.

Amikor azon gondolkozol, hogy adj-e gyermekednek csokoládét vagy sem, tartsd szem előtt azt is, hogy mennyi koffeint kap a kicsi minden egyes adaggal. Még az olyan élelmiszerek, mint a csokoládépudingos péksütemény és a csokoládés tej is tartalmaznak kis mennyiségű koffeint.

Csokoládé és hozzáadott cukor

A 2 év alatti gyermekek számára az orvosok olyan élelmiszerek fogyasztását javasolják, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. A túl sok cukor elhízáshoz, fogszuvasodáshoz, magas koleszterinszinthez és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Pedig a cukor a gyermekek által naponta elfogyasztott ételek mintegy 17%-át teszi ki. Ezért érdemes megfontolni, hogy mennyi cukrot kap már most is a picikéd, mielőtt csokoládét adnál az étrendjéhez. 

A csokoládéval kapcsolatos potenciális fulladásveszélyre is oda kell figyelni! Míg egy szelet csokoládés születésnapi torta valószínűleg puha, a pékáruk és még néhány csokoládé is tartalmaz dióféléket, és veszélyes lehet egy nagyon kicsi gyermek számára.

A csokoládénak előnyei is vannak

A csokoládéval kapcsolatban egy tény egyértelmű: minél tisztább és sötétebb a csokoládé, annál nagyobbak az egészségügyi előnyei. A nyers csokoládé vagy a kakaószárazanyagban gazdag, minimálisan feldolgozott étcsokoládé egészségesebb, mint a tejcsokoládé és a fehér csokoládé. Az étcsokoládé 50-90 százalékos kakaószárazanyag-tartalmú, míg a tejcsokoládé jellemzően 10-30 százalékos. A fehér csokoládé tiszta kakaóvaj, és semmilyen egészségügyi előnnyel nem jár.

A csokoládéban sok minden van. A nyers kakaóbabdarabok a szárított kakaóbab zúzott darabjai, és ha ledarálod őket, kakaómasszát, más néven kakaólikőrt kapsz. A kakaószárazanyag az, amit akkor kapunk, ha a kakaómasszából eltávolítjuk a kakaózsírt, vagyis a kakaóvajat. Ha megszárítjuk a kakaószárazanyagot, kakaóport kapunk.

Ahhoz, hogy a csokoládé egészségre gyakorolt előnyei érzékelhetőek legyenek, az étcsokoládéban található kakaószilárdságból kell többet fogyasztani. A kakaószilárdság ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, a kakaóvaj nem.

Az étcsokoládé sokféle ásványi anyagot és polifenolos vegyületet, például antioxidánsokat és flavonoidokat tartalmaz. A csokoládé különösen gazdag flavanolokban, például epikatekinben és katechinben, valamint antociánokban és fenolsavakban. Mindezek a vegyületek segítenek megvédeni a sejteket a gyulladástól, javítják az agyműködést, valamint erősítik az immunrendszer és a szív- és érrendszer egészségét.

Desszert csecsemőknek és kisgyermekeknek

Ha a csokoládét desszertként tálaljuk fel, akkor megszokják a gyerekek, hogy az valami különleges dolog, amiből nem szoktunk sokat enni. Ugyanakkor nem szabad túl ”elérhetetlen tiltott gyümölcsként” sem beállítani. Lehet az életünk része kicsi mennyiségben, és ha így teszünk, nem alakul ki függőség vagy hirtelen ”csokizabálás”, amikor hozzájut. Elérhető, különleges, beosztani való ételként érdemes bevezetni, és mi magunk is így fogyasztva mutassunk példát, mert hiteltelen, ha közben mi viszont rengeteg csokoládét eszünk.

Viszont azok a gyerekek, akik szinte sohasem kapnak csokoládét, nagyon erőszakossá és agresszívvé válnak, amikor csokihoz jutnak, és próbálnak annyit ennyi, amennyi csak beléjük fér, hiszen nem tudják, hogy mikor juthatnak hozzá megint ehhez a finomsághoz. Ha bevezetünk egy szokást, például, hogy minden nap ugyanakkor vagy csak délután 4 óráig lehet enni csokit, és abból is csak keveset, nem alakul ki a függőség, mert tudják, hogy másnap is elérhetők lesznek az édességek. A mindennapi csokizás lehetősége egyébként általában megszünteti a vágyakozást is. A legtöbb gyermek nem vágyik minden nap csokievésre, csupán a lehetőségre. Ha nem hiszed el, próbáld ki!

Ha jutalomból adjuk neki a csokit, az sem biztos, hogy előnyére válik. A jutalom-etetés vagy étellel ”megvesztegetés” téves berögzülésekhez vezethet a gyerekeknél, amely felnőtt korukra más függőségekhez vagy a ”bánatevés” szokásának kialakulásához vezethet. 

A közös vásárlás előnyei

Az egészséges táplálkozási szokások ösztönzése magában foglalja, hogy otthon sok tápláló élelmiszert kínálj gyermekeidnek, hagyd, hogy részt vegyenek az étkezések tervezésében és a bevásárlásban, és add meg nekik a jogot, hogy megválaszthassák, mit és mennyit esznek. Ez a megközelítés segít nekik egészséges étkezési szokások kialakításában, amelyek kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és az ételekkel való egészséges kapcsolathoz vezetnek.

Ha a csokoládét a nagyobb kisgyermekek egy-egy születésnapi partin szeretnék megkóstolni, ne feledd, hogy a gyermek általános táplálkozása szempontjából az számít a leginkább, hogy mit eszik a legtöbbször - és mit tartasz otthon, tehát ne görcsölj rá arra, ha olykor eltér ettől.

Forrás: verywellfamily.com

 

Purkald Krisztina , 2022. december 30.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?