Szoktassuk-e szobatisztaságra?

Amikor közeledett a fiam harmadik születésnapja, ezzel együtt az ovi megkezdésének ideje is, hirtelen szemközt találtam magam a nagy problémával: a gyerek hátsóján bizony még ott a pelus, így nem veszik be a közösségbe. Hogyan szoktassam gyorsan szobatisztaságra? Segítség!

Megkérdeztem másokat, hogyan csinálják. Volt, aki rendszeres időközönként rátette a gyereket bilire, nem várva meg, hogy ő jelezzen. Olyan tanácsot is kaptam, hogy egyszerűen vegyem le róla a pelenkát, és hagyjam pucéran szaladgálni, így majd megtapasztalja, hogyan működik az ürítés. Oké, ezt nyáron, kint a szabadban valamelyest még kivitelezhetőnek is éreztem – bár a homok jelenlétét egyáltalán nem tartottam viccesnek a testnyílásokban -, de odabent a lakásban elképzelhetetlen volt számomra, hogy akárhova odapisiljen, kakiljon, mint egy neveletlen kiskutya.

A zsarolás is egy módszer ilyenkor, sokan megvesztegetik a gyereküket, hogy ha bilibe produkálnak, kapnak egy matricát, csokit, akármit. Ezt kipróbáltam, nem túl jó hatásfokkal működött.

Egy idő után hagytam a fenébe ezt a szoktatós dolgot. Ugyanis rájöttem, hogy ez nem rajtam múlik, erőlködhetek én bárhogy, a gyereknek meg kell érnie arra, hogy felismerje a teste jelzéseit, majd maga is kényelmetlennek érezve a csomagot a fenekén ő akarjon bilire, WC-re ülni. Aztán mire tényleg hároméves lett, egyik napról a másikra teljesen magától megoldódott a dolog. Hihetetlennek tűnt, de tényleg egy héten belül nappalra és éjjelre is megbízhatóan szobatiszta lett!

Azóta majd’ egy évtized is eltelt már, a mai anyukák az interneten tájékozódva korrekt képet kaphatnak arról, miért is nincs értelme a szoktatásnak.

  • Ha rendszeres időközönként rátesszük a bilire, egy feltételes reflexet alakítunk ki benne - bili=ürítsünk -, de ez nem valódi szobatisztaság, és gyakran vezet visszaesésekhez.
     
  • A zsarolás szintén ilyen eredményre juttathatja a szülőt és gyereket, ráadásul a megfelelni képtelenség miatt komoly szorongásokat okozhat a gyereknél, amelyek később akár testi tünetekben (pl. székrekedés) is megnyilvánulhatnak.
     
  • A spontán érésnek sokkal nagyobb szerepe van, mint a szoktatásnak: az a gyerek, aki magától ismeri fel a teste jelzéseit, és az idegrendszer megfelelő érési állapota miatt már rövid ideig vissza is tudja tartani a pisit és a kakit, sokkal kevésbé hajlamos a kisebb-nagyobb visszaesésekre, mint az, akit treníroznak a szobatisztaságra.

Általában a megbízható nappali szobatisztaság hamarabb következik be, mint az éjszakai - bár sok gyereknek ez egybeesik, ez nem törvényszerű. A nappal és az éjszaka termelődő vizelet mennyiségét az agyalapi mirigyünk által termelt, ún. antidiuretikus hormon szabályozza. Ennek a hormonnak köszönhető, hogy éjszaka ritkábban, nappal gyakrabban kell pisilni. Ha a gyerek mélyen alszik, előfordul, hogy nem ébred fel arra, hogy pisilnie kell – és ugyanerre lehet számítani még sokáig, ha a gyerek beteg vagy lázas.

Türelem, megértés, következetesség

Akkor mondható egy kisgyerekre, hogy szobatiszta, ha önállóan tudja szabályozni ürítési funkcióit, jelzi, ha WC-re kell mennie, vagy önállóan elmegy, s jelzi, ha segítségre van szüksége. Amikor már éjszaka sem kell a pelenka, a gyermek ágytiszta is. Először a szobatisztaság alakul ki, majd - ritkábban ezzel egy időben, gyakrabban ezt követően – az ágytisztaság. Ahhoz, hogy a szobatisztaság ne okozzon gondot, meg kell várni, míg a gyerek testileg-lelkileg megérik a „pelenka nélküliségre”. Ez nagy általánosságban kétéves kor körül következik be. A folytatást a Kölöneten olvashatod el!>>>

A gyerekek többsége hároméves korára nappalra megbízhatóan szobatiszta, éjjelre 4-5 éves korukra. A lányok általában hamarabb szoknak le a pelusról, mint a kisfiúk. Természetesen ebben sem kell a Nagykönyvre hagyatkoznunk, lehet, hogy a mi gyerekünk kicsit később érik meg rá, a lényeg az, hogy ne legyünk vele türelmetlenek, vagy erőszakosak, és soha ne szidjuk meg azért, ha nem sikerült időben kiérnie a WC-re. Előzzük meg, hogy rossz élmények társuljanak az ürítés műveletéhez!

Nágel Zsuzsi , 2012. november 22.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(3 hozzászólás) 

2012 11 23. 03:10
Ez nálunk is épp mindennapos téma (illetve remélem, hogy most már nem). Nagyobbik lányommal minden nagyon simán ment, ô jelzett, én ültettem a bilire. Még 3 éves kora elôtt éjszaka sem kellett már pelenka. Na, a kicsivel ez (is) egészen másként alakult. Igaz, hogy 2 éves kora után költöztünk, és azóta is nagyobb változások érték, de az is igaz, hogy ô mindent késôbb csinált. A pisilés kb 3 éves korára ment üzembiztosan a bilibe. De a kakit, azt csak a bugyiba/pelenkába volt hajlandó tojni. Már mindennel próbálkoztunk, a szekrénybe raktuk a bilit, ahova mindig bújt, zsebkendôt terítettem a földre, stb stb. Semmi eredmény. Pontosan tudta, hogy mikor kell vécéznie, és mindig el is bújt, majd dudorral a fenekén elôjött. Mondta az orvos, hogy márpedig ültessük rá a bilire, amikor látjuk, hogy kakilnia kell, és addig ne engedjük felkelni, amíg nincs produktum. Nagyon ellenemre volt ez a hozzáállás, de egyszer kipróbáltam. Eredmény: órákig lestem minden mozdulatát, semmi mást nem tudtam csinálni, ô meg visszatartotta a kakát. Na, ezt akartam mindenáron elkerülni. Inkább gyorsan ráadtam egy pelenkát, mikor kellett neki, csak ne tartsa vissza. Így hát úgy döntöttünk, hogy várunk, és rábízzuk a dolgot. Tegnap (szeptemberben volt 3 éves a leányzó) szintén elvonult kakilni, de ezúttal a wc-be. Majd kisvártatva szólt, hogy belekakilt a wc-be. Rettenetesen büszke volt magára (meg persze mi is rá), és azóta megismételte a produkciót, de szigorúan egyedül hajlandó csak végezni. Nagy közhely, de tényleg minden gyerek más. Mi pedig megint megtapasztaltuk, hogy csak az vezet valamire, ha megbízunk a gyerekben. Nálunk legalábbis így mûködik. (Bocs a hosszú bejegyzésért.)
→ válasz erre
2012 11 23. 09:46
dia
@zsuzsi 81: (Imádom a hosszú bejegyzéseket, miért kérsz érte bocsánatot?:))

Szerintem remekül csináltátok, én is úgy látom, hogy a legtöbb probléma - már ha lehet ezt problémának nevezni - simán megoldódik idővel magától, ha bízunk a gyerekben és van türelmünk kivárni. Mondjuk, nálam az éjszakai alvás kritikus pont volt, kialvatlanul használhatatlan és rettenetesen türelmetlen vagyok - pedig nincs nagy alvásigényem, 4-5 óra folyamatos alvás tökéletesen elég. Na, én abban közbeléptem, de a szobatisztaság nálunk is a gyerekre volt bízva.

Egyébként nálunk is volt egy ilyen pelenkába kakilós időszak - mint utóbb kiderült, a gyereket erőltetéssel akarták rávenni, hogy kakiljon a vécébe a bölcsiben, és azt mondták neki, hogy a pelenkába nem szabad, ebből aztán 4-5 napos visszatartások lettek, de sikerült megoldani. Sok gyereket az tart vissza a vécébe kakilástól, hogy fél a vécén, plusz a saját teste részének tekinti a végterméket is, és ijesztő számára, hogy az eltűnik a lehúzással. Nálunk erre volt egy egyszerű kakimesénk, hogy a kakigyerek most készül a kakianya és kakiapa után a kaki játszótérre, és integessünk együtt neki és kívánjunk nekik jó szórakozást - és bevált! Legalábbis Borinál.:)
→ válasz erre
2012 11 23. 13:31
Nálunk hihetetlenül könnyen ment a dolog, pedig kisfiú. Nappalra 22 hónapos korára megbízhatóan szobatiszta lett. A pisilés volt a könnyebb, arra gyorsan rájött, illetve jó volt a 40 fokos nyári kánikula, mert nagyon melegítette a pelus. :) Igaz, sokat kellett takarítani utána, nem győztem szőnyeget, ruhát stb. takarítani. De megérte. Egyik alkalommal utazáshoz még használtunk pelust, mikor szólt, hogy pisilnie kell, mire a dugóból kikeveredtem, le tudtam parkolni eltelt 1 óra, s a kisfiam pelusa száraz volt. Ekkor Ő kezdeményezte, hogy látványosan dobjuk ki a kukába a pelust, mert nem kell. Azóta csak éjszakára használunk pelust, s az is van, hogy 2-3-4 éjszaka egymás után száraz marad.
A kakilás az kissé nehezebb volt, s mikor rájött, hogy mit akarunk, meg sokkal "szebb" a WC-be, mint a bilibe, akkor közölte: A nagyfiúk már a WC-be kakilnak. :)
Most ott tartunk 27 hónaposan, hogy bárhová elmehetünk pelus nélkül időben szól, hogy pisilnie kell. Itthon kizárólag a bilibe, de elmegy, egyedül elintézi (vetközés-öltözés is megy), ha nagyszülőknél vagyunk, ott ezt is a WC-be intézi, persze segítséggel. Kakilni kizárólag csak a WC-be hajlandó. :)
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó