Trükkök, hogy megegye a gyerek a zöldséget

A gyerekek többsége nem szereti a zöldségeket, ellenáll minden olyan ételnek, amely zöld. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan trükköt, amely segít rávenni arra a kicsit, hogy ne piszkálja ki az ételből a zöldségeket.

Erőltetni semmi esetre sem érdemes a dolgot, hiszen ilyenkor a gyerek még inkább ellenáll. A jutalmazás lehetőségével sem érdemes élni, hiszen így a későbbiekben nem fogja megenni a zöldséget a gyerkőc ajándék nélkül. Ám mindez nem azt jelenti, hogy lemondóan tudomásul kell vennie a szülőnek, hogy a gyermeke nem fogyaszt zöldségeket. Érdemes kipróbálni a cikkben összegyűjtött tanácsokat.

A szülő az első számú minta a gyermek számára

Az egészséges táplálkozás a felnőttek és a gyermekek esetében egyaránt fontos. Emiatt kiemelt jelentősége van a zöldségfogyasztásnak. A nevelés esetében mindig igaz az, hogy egy szülőnek példát kell mutatnia, hiszen a szülő az első számú minta a gyermek számára.  

Így van ez a táplálkozás terén is. Ha a gyerkőc azt látja, hogy a szülők szeretik a zöldségeket, és rendszeresen fogyasztják azokat, akkor nagy valószínűséggel a kicsinek is megjön hozzá a kedve. Ebben a helyzetben nagyobb az esély arra, hogy magától, vita nélkül megeszi a zöldségeket. Azonban, ha azt látja, hogy az édesapja kipiszkálja az ételéből a fehér répát, akkor nagy valószínűséggel ő is így fog tenni. 

Az említettek mellett érdemes ellátogatni a piacra a gyermekkel, és hagyni, hogy ő válassza a zöldségeket. Mindig érdemes az idényzöldségeket választani a vásárlás során. A nagyobb gyerkőcök a zöldségek tisztításában és szeletelésében is segíthetnek. Ha részt vesznek az ételek elkészítésében, nyitottabbak lesznek arra, hogy meg is kóstolják azokat.

Bátran lehet kísérletezni

Érdemes kreatívnak lenni a konyhában, és nem csak főzeléket készíteni. Bátran lehet kísérletezni újfajta fűszerezéssel, számos hasznos recept található az interneten, érdemes néhány ínycsiklandó és izgalmas változatot kipróbálni. Főleg olyan recepteket célszerű keresni, amelyek esetében elrejthetők azok a zöldségek, amelyeket nem szeret a gyerkőc. 

A különféle ételek mellett a zöldségitalok is nagy segítséget nyújtanak abban, hogy a gyermek zöldségeket fogyasszon. Ugyanis a turmixokba bármilyen zöldség elrejthető, és néhány friss zöldfűszer használatával igazán izgalmas ízvilág érhető el. Továbbá lehet keverni néhány édes gyümölcsöt a zöldségek közé, így még ízletesebb lesz a végeredmény. Ráadásul néhány áfonyaszemmel a zöldes színárnyalat is eltüntethető.

A különféle tésztaszószokba is egyszerűen el lehet rejteni a zöldségeket, csupán arra kell figyelni, hogy aprítógéppel legyenek darabolva a különféle gyökérzöldségek, így biztosan nem fogja észrevenni a gyermek.

Bármilyen furcsának is tűnik elsőre, de a desszertekbe is rejthető zöldség. Mivel a gyerekek ritkán mondanak nemet a süteményekre, ez egy kiváló megoldás lehet. Bátran elrejthető a süteménybe cukkini, cékla vagy répa. 

S. Dóra , 2023. január 31.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?