A Föld Napja Zöld szülők - zöld gyerekek

Ünnepnap van: minden év április 22-én otthonunk, a Föld előtt tisztelgünk. Ám jó lenne, ha nemcsak egyetlen napon gondolnánk a bolygóra, amely életet ad nekünk, hanem minden egyes nap. Már csak azért is, mert nem mindegy, mit hagyunk örökül a gyerekeinkre, unokáinkra. Ha törődünk a Földdel, gyermekeinket is erre a szemléletre neveljük.

És ehhez nem kell fákhoz láncolnunk magunkat, vagy bálnavadász hajókat üldöznünk. Sokat tehetünk a mindennapok során is apró, kis többletfigyelmet kívánó változtatásokkal. Némelyik egészen triviális, már Ti is biztos hallottatok róla, vagy netán magatok is gyakoroljátok.

 • Ne szemetelj! Gyerekeinktől is megkívánjuk, miközben sokszor pont a felnőttek mutatnak rossz példát. A zsebkendőnek, cukros papírnak, használt villamosjegynek nem a járdán van a helye, hanem a kukában.
   
 • Szelektálj! Nem minden szemét, ami annak látszik – a háztartási hulladék nagy része újrahasznosítható. A legkisebb lakásban is megoldható, hogy külön gyűjtsük a papír-, fém-, üveghulladékot, és időközönként egy sétával egybekötve a szelektív hulladékgyűjtőkbe dobjuk. Ezzel az egyszerű módszerrel egyébként a háztartási hulladék mennyisége tetemesen csökkenthető.
   
 • Vásárolj tudatosan! Egyre több csomagolt terméket veszünk a boltokban: zacskós kenyér, dobozolt felvágott, nejlonozott hús, palackozott víz. Amellett, hogy sok esetben ezek nagy részében olyan anyagok is vannak, amelyeket egyáltalán nem biztos, hogy szívesen látnánk az asztalunkon, a csomagolásuk rengeteg felesleges, a környezetet terhelő hulladékot jelent!

  Járjunk inkább piacra, vagy zöldségeshez, henteshez, pékségbe: gyakorlatilag semmivel sem drágább – a hipermarketek olcsóbb áraihoz mindig elfelejtjük hozzácsapni a benzinköltséget és a feleslegesen megvásárolt áruk költségét -, ráadásul általában frissebb és kevesebb adalékanyagot tartalmazó áruhoz juthatunk. A palackozott víz vásárlása sok esetben szintén teljesen felesleges: a csapvíz Magyarországon a legtöbb helyen teljesen megbízható minőségű, és még műanyaghulladékot sem jelent.
   
 • Vigyél szatyrot! A gyakorló háziasszonyok szinte mindennap vásárolnak valami élelmiszert, ezt-azt, ám nagyon sokan egyáltalán nem készülnek fel előre. Pedig fantasztikusan szép bevásárló szatyrokat lehet ma már kapni, amelyekkel egyszeri befektetéssel stílusos kiegészítőhöz is jutunk, és akár a zsebünkben is elfér. Így nem kell szatyrot kérni többet a közértben, zöldségesnél.
   
 • Fogmosáshoz használj poharat! Régi módszer, de abszolút beválik. Ha a család tagjai a fogmosást folyó víznél végzik, azzal rengeteg tiszta ivóvizet, fejenként kb. 5 litert pazarolnak el. Ehhez képest egy pohár átlagosan két decis. Hogy a vízszámlára gyakorolt hatásról már ne is beszéljünk!
   
 • Kapcsold ki a tévét! De ne csak a távkapcsolóval: az elektromos készülékek stand by üzemmódban rengeteget fogyasztanak. A tévé, a számítógép monitor, a bedugva felejtett mobiltöltő alattomosan és csúnyán pörgetik a villanyórát – és ezzel nemcsak a családi költségvetést, hanem a környezetünket is kár éri.
   
 • Ha elromlik, javíttasd meg! Fogyasztói társadalmunkban ma már az a trend, hogy ami elromlik, azt kidobjuk, és újat veszünk helyette. Szerencsés esetben a családban akad egy ügyes kezű ezermester, aki ilyenkor csatarendbe állítható, de ha mégsem, még mindig léteznek szervizek. Ugyanez igaz a ruhákra is: a lyukas zokni bestoppolható, a szakadt nadrág egy kreatív folttal még stílusos lehet évekig, és apa kopott ujjú ingjéből még remek ruhát varrhatunk a gyereknek.
   
 • Ételt ne dobj ki! A használati tárgyakhoz hasonlóan manapság ételmaradékból is rengeteget kidobunk – pedig anyáink, nagyanyáink tarsolyában rengeteg olyan ötlet akad, amivel ezek még felhasználhatók. Mit gondoltok, hogy lett a hortobágyi húsos palacsinta? Maradék pörköltből. Anyám a megsavanyodott tejből az ablak között aludttejet érlelt, a száraz kenyérből az olaszok például levest és salátát is készítenek. Persze, ami megpenészedik, annak már lőttek, ez tény.
   
 • Ajándékozz okosan! Ha a gyereknek játékot veszel, számíts rá: rövid idő után esélyes, hogy elunja. Ha már mindenképp meg akarod ajándékozni, válassz minőségi, tartós, sőt, ha lehetséges, újrahasznosított anyagból készült játékot – egyre több helyen lehet ilyet kapni. Hovatovább: az sem ördögtől való ötlet, ha használt játékot kap a poronty – ha jó állapotú, és jó játék, egészen biztosan örülni fog neki, a játék pedig új életre kelhet.
   
 • Vidd el a gyerek csoporttársait is az oviba! Ha autóval indultok útnak reggelenként, az közelben lakó gyerekek közül többet is elvihetsz. Persze, legyen biztonsági ülésük, de így kétszeresen is jót teszel: ugyanannyi környezeti terheléssel több embert juttatsz a céljához, és a szülők is kevésbé rohanósan kezdik a munkanapot. És ne felejtsük el: kölcsön kenyér visszajár.

Persze, számtalan egyéb ötlet felsorolható még, de nem teszem, mert sosem olvasnátok el. És mert érdekelne, Ti milyen egyéb, zöld tippeket ismertek még.

Tehát: Ti milyen módon próbáljátok meg családi körben óvni anyánkat, a Földet?

Szilágyi Diána , 2011. április 22.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(12 hozzászólás) 

2011 04 26. 13:46
Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos infót! Első picimmel végig eldobható pelót használtunk (már ébren szobatiszta), de nem bántam meg, mert nagyon sok húgyúti fertőzése volt már, így nálunk a higiénia még a környezetvédelemnél is fontosabb szempont. Viszont remélem, lesz egy második babám is, ezért megfontolnám mindenképp a textilpelót.
Viszont azzal nem értek egyet, hogy egy egyéves vagy ülni épphogy tudó gyerek érett lenne a szobatisztaságra. A pszichológusok azt szokták mondani, ez csak látszat-szobatisztaság, ilyenkor mindössze arról van szó, hogy a baba mindennap ugyanakkor kakil, és a mama, ha elég kitartó, addig ülteti a kicsit a bilin, míg meg nem születik az eredmény. A kérdés az, hogy ha később a kakilás véletlenül más időpontra esik, nem lesz-e a mama csalódott, és ezt nem érezteti-e a kicsivel is. Én mindenhol azt olvastam, 18 hónapos kor előtt a kicsik idegrendszerileg éretlenek az akaratlagos szabályozásra.
→ válasz erre
2011 04 27. 11:47
Sziasztok!
A kakilas ugyben, egyetertek kisgigivel.

Mindenesetre a lenyeg es a legfontosabb szerintem az, hogy nem szabad nagyon eroltetni a kicsit a bilire, mert az kesobb (es itt 15-20 ev tavlatrol beszelek) kulonfele betegsegeket okozhat!! Ezt azert mondom, mert nekem van egy betegsegem (par honapja), amire egy pszichologus megkerdezte tolem, hogy mikor es hogyan lettem szobatiszta, mert ez is lehet az egyik kivalto ok...erdekes.
→ válasz erre
2011 04 28. 11:44
Szervusztok!
Mint gyakorló textilpelus használó írok - a gyermek ugyi nem tud nyilatkozni a témáról ;)

Nekünk alap volt, hogy textilpelust akaruk, éppen a zöld-sége miatt. Volt, aki próbált lebeszélni de nem hagytuk magunkat.
Nem sok időm volt a terhesség alatt utánanatezni és elsőre a Monapelt találtam. Magyar, nem túl drága, öko-textil, így fel sem merült bennem, hogy más gyártót is megnézzek, így ilyen szempontból nincs összehasonlítási alapom.
20 darabot vettünk és pár extra betétet is, no meg gumibugyikat. Pár hét után vettem még 5 darabot, hogy gazdaságosabb legyen a mosás.
A szükséges darabszámot emellett a szárítási mód határozza meg. Nekünk kis vaskályhánk van, aminek a közelében télem egy éjszaka alatt megszáradtak a pelusok. Radiátoros fűtés esetén nehézebb lehet a száradás. Mondjuk a pesti panelben télen a fürdőben olyan meleg volt, hogy sztem ott is megszáradna elég jól. Persze az is segít, hogy a mosógépünk 1200-as fordulattal centrifugál.
Nagyjából 2 naponta mosunk egy adagot, addig az ecetes vízben van. A kakit azonnal, bő forró vízzel ki kell belőle öblíteni. Nálunk 2-3 naponta van kaki - jól hasznosít a gyermek :)
Kimondottan tilos 60 foknál melegebb vízben mosni. Mi 50 fokon mossuk - állítható a hőfok a mosógépünkön.
Mosódiót használunk a baba bőre érdekében, a baba minden "kellékéhez". A pelusokhoz rakunk fehérítő sót, ami a mosóerőt is fokozza és fertőtlenít is.
Nem mondom, hogy vakító fehér lesz a kakis pelus, de kit zavar egy-két folt??
Egy jó minőségű, sok szempontból állítható mosógép nagy segítség: A-energiaosztály, mosnivaló mennyiségétől függő vízhasználat, mosás típusától függetlenül állítható hőfok, állítható centrifuga fordulat - ilyet manapság már szinte lehetetlen kapni :( Nekünk egy kb 10 éve vásárol, akkor felső középkategóriásnak számító Whirlpool van (ma már ez a márka sem az a minőség, mint akkor volt :( )

A textilpelushoz mi nem használunk popsikrémet, csak nagy tisztaságú olajokat (mandula, kókusz, körömvirágy, vagy napraforgó).
Utazáshoz is a tesztilpelust részesítjük előnyben. Van eldobható pelusunk is végszükség esetére. Multkor jól meg is jártuk vele. Nem voltunk felkészülve arra, hogy abban valóban nedvszívó mag van! Fél nap alatt úgy kiszívta a gyerek bőréből is a nedvességet, hogy mikor utána ráraktuk a textil pelust, akkor a pisi azonnal kimarta a kis bőrét. Jó egy hétig küzdöttünk, krémeztük vastagon, mire rendbejött. Most már azt is tudjuk, hogy ha eldobható pelus, akkor valóban vastagon kell krémezni.

Az is tény, hogy a textilpelus egy okkal több a sírásra! Mert hát valóban jelzi a baba, hogy cserélni kell. És nem mindig akkor, mikor anya úgy gondolja, hogy itt az ideje: néha sűrűbben, néha ritkábban - általában evésenként szoktuk cserélni.
Olyan is van, hogy kifolyt pisi, vagy kaki, de elég ritkán - nekünk annyi belefér Földanya érdekében!
Az is tény, hogy a víz és villanyszámlánk erősen megnőtt.
Mivel mi fával/szénnel fűtünk, így amikor itthon esetleg eldobhatósra fanyalodunk (elszámolom magam és nincs száraz textilpelu), akkor elégetjük a használt eldobható pelenkát.

Őszintén megmondva én nem tudom kikalkulálni, hogy összességében a textileplus az ökobb, vagy egy komposztálható, elégethető eldobható.Nyilván attól is függ, hogyan készül az eldobhatós pelenka.

Kérdezte tőlem nemrég egy anyuka, hogy a textileplus jobb-e. Mondtam neki, hogy attól függ, kinek mi a célja :)

Derűs napot!
→ válasz erre
Összes hozzászólás (12) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó