Miért komplex a korai fejlesztés? Egyáltalán mikor van rá szükség és mikor nincs?

Manapság a korai fejlesztésre igen nagy szükség van, de nem minden esetben. Többször futottam bele olyan szituációba, hogy teljesen egészségesen fejlődő, csodaszép kisbabák és kisgyermekek szülei igényelték volna a korai fejlesztést, mondván, hogy sikeresebb és okosabb iskolások és felnőttek legyenek a későbbiekben a gyermekeik. Ebben a helyzetben konzervatív és felelős szakemberként azt tudtam magyarázatként adni, hogy egy alapvetően tökéletesen és megfelelően működő „rendszerbe” felesleges beleavatkozni. Illetve a legtöbb, amit egy család ilyenkor tehet, hogy megfelelő minőségi idő és figyelem biztosítása mellett elfogadja és örömét leli gyermeke nyiladozó képességeiben és ezek mentén támogatja őt.

A gyermek egy ajándék, és egyedi személyisége szép meglepetéseket rejthet. Polihisztor és zseni nem sok emberből lesz, de ez a boldog és sikeres élethez nem is szükséges. Fura ez egy olyan világban, ahol már oviban heti öt napon négyféle fejlesztésre jár a gyermek. A minap például a kezembe került egy "fejlesztő füzet" óvodások (!!!) számára, melyben logikátlan sorrendben, betűkötések és írás gyakorlására szolgáló feladatok voltak, mondván felkészülve és magabiztosan lépjenek a kicsik az iskolába...Ezúton is Isten áldjon minden tanítónénit, és tanító bácsit...

Szakmai véleményem szerint korai fejlesztésre kizárólag akkor van szükség, ha a születés körül, vagy a kisbaba fejlődése során jól érzékelhető eltérések, és/vagy elmaradások vannak. Ebbe nem tartozik bele a friss anyukák összehasonlító elemzése, melynek során napra pontosan mérik, kinek épp hol tart a gyermeke a fejlődésben.

Ezek a tünetek jó esetben gyermekorvosok, védőnők, gyógypedagógusok és kisgyermekek nevelésében jártas szakemberek által felismerhető nehézségek, illetve a természetes anyai ösztön is sokat segít napvilágra hozatalukban. Olyan esetben, amikor egyértelmű probléma van, életbe lép első sorban a komplex tanácsadás, majd fokozatosan a fejlesztéssel megvalósítható intervenció.

Leszögezném, hogy a korai fejlesztésnek kizárólag akkor van értelme, ha a gyermek szűkebb és lehetőség szerint tágabb családja is be van vonva a témában. A családközpontú szakemberi hozzáállás tehát elengedhetetlen ebben a szenzitív munkában.

Vérzik a szívem, amikor édesanyák mesélik, hogy több esetben úgy zajlott a korai fejlesztése a gyermeküknek, hogy egy folyosón várakoztak, majd jött a szakember, kivette a kezükből a kisbabájukat, bevitte egy szobába, 45 percben jól megfejlesztette, majd kiadta. A korai fejlesztés folyamatában elengedhetetlen, hogy a gyermekről gondoskodó családtagok - nem csak az édesanya - pontosan lássák, és megértsék mi történik, és miért történik a kisbabájukkal.

Egy korai fejlesztésben dolgozó szakembernek fő feladata a család életével, lehetőségeivel, szokásaival harmonizáló előre mutató tanácsokat adni, nem elvéve a reménységet és a szülői kompetenciákat. Tudni kell megfigyelni, meghallgatni, megfelelően magyarázni, azaz hozzáértőn kísérni a családot. Egy tapasztalt szakember egy kisbaba állapotából és fejlődési üteméből sokszor fejben már láthatja a távolabbi perspektívákat, de a családnak mindig a megfelelő időben, a megfelelő formában és helyén mondott őszinte szó a legnagyobb támogatás. Ehhez bizony érzék és tapasztalat kell, ami a szakmai munkában eltöltött hosszabb idő után alakul ki a szakemberben. Elengedhetetlen továbbá az alázat, mert a legjobb gyógypedagógus sem tévedhetetlen, illetve mindig a család igényeit, és vállalásait kell figyelembe venni a magunk nézőpontjával szemben.

Tapasztalataim szerint, a korai fejlesztés sokkal inkább szól a családról, annak kíséréséről, lehetőségeiről, és jövőképéről, mint a fejlesztő foglalkozások céltalan rutinjáról. A gyermeket megfigyeljük, szükség szerint beavatkozunk, és letesszük az alapokat ahhoz, hogy családján kívül, az állapotának megfelelő közösségbe legyen illeszthető a későbbiekben.

A szerzőről: "Karner Judit vagyok, végzettségemet tekintve gyógypedagógus. Közel húsz éve szolgálok a hivatásommal eltérő fejlődésmenetű kisbabák és kisgyermekek családjai felé. Úgy gondolom, hogy ez a szakma a családok tisztelete mellett, mind tudásban, mind emberségben maximális jelenlétet kíván. Vállalkozóként és a Zümmögő oldal tulajdonosaként elsősorban a korai intervenció, a szenzoros integráció, és a halmozottan fogyatékos gyermekek nevelését érintő területeken segítek a hozzám fordulóknak." – Ha további kérdésed van, a Zümmögő Facebook oldalán kívül Zümmögő Weboldalán és e-mail-en keresztül veheted fel Judittal a kapcsolatot. 

Karner Judit, 2023. október 29.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?