Mikor kenhetem be napvédő krémmel a babám?

Minden életkorban fontos a nap elleni védelem. De vajon mikortól kenhetem a babámat napvédő krémmel?


Meleg és napos idő van, ezért úgy döntesz, hogy babakocsis sétára indulsz az új kisbabáddal. Mivel a babáknak kerülniük kell a közvetlen napfényt, séta közben lehúzod a babakocsi árnyékolóját, és megállsz egy árnyékos helyen, néhány fa alatt, hogy kividd a babát egy kis időre.

Egy napot úgy tölteni a szabadban, hogy a kisgyermeked soha ne legyen kitéve a napfénynek, elérhetetlennek tűnik. A babakocsi árnyékolója jól működik, egészen addig, amíg élesen jobbra nem fordulsz, és ekkor a nap már a baba csupasz karjaira süt. 

Ilyenkor elkezdesz azon gondolkodni, hogy a naptej használata nyújtja-e a legjobb védelmet a babád számára a napsugarak ellen, de ne feledd, hogy a naptej egy bizonyos életkorig nem biztonságos. 

Általánosságban elmondható, hogy a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők nem használhatnak naptejet. Miután a csecsemők betöltötték a 6 hónapos kort, a naptej használatát a napra való felkészülés rendszeres részévé kell tenni. “Általánosságban elmondható, hogy 6 hónapos kor alatt tartsd távol a babát a naptól, mert a bőre még nagyon érzékeny” – mondja Dr. Christina Johns, gyermekorvos, a PM Pediatrics vezető orvosi tanácsadója. 

A naptej előnyei 6 hónaposnál idősebb csecsemők számára

A fényvédő krém használatának elsődleges előnye a leégés megelőzése. A leégés nagyon fájdalmas lehet, lázhoz és rosszulléthez vezethet. 

A gyermekkori napozás növeli annak kockázatát, hogy későbbi életünk során keményebb, ráncosabb lesz a bőrünk, valamint a bőrrák kockázatát. “A napozás ezekben a fiatal években fokozott kockázatot jelent az anyajegyek és a szeplők kialakulására, növeli a későbbi bőrrák kialakulásának kockázatát” – jegyzi meg Karan Lal, bőrgyógyász és a Society for Pediatric Dermatology tagja. A napvédő krémek használatával megelőzhetőek az ilyen kockázatokat növelő bőrkárosodások.

A sötétebb bőr esetén kisebb a valószínűsége a leégésnek, de minden gyermek ki van téve a leégés veszélyének, ha közvetlen napsütésnek van kitéve. Még ha gyermeked soha nem is ég le, a napvédő krém akkor is számos védőhatással bír. 

Biztonsági óvintézkedések

Ha gyermeked 6 hónaposnál idősebb, a naptej alkalmazásakor néhány biztonsági óvintézkedést figyelembe kell venned.

Kerüld a szemeket!
Használj naptejet mindenhol, ahol a nap érheti a baba bőrét, kivéve a baba szeme körüli bőrfelületet. “A szülőknek nagyon óvatosnak kell lenniük, amikor naptejet visznek fel az arcra, különösen a szem körül, mert az potenciálisan csöpöghet, és fájdalmat vagy irritációt okozhat” – jegyzi meg Dr. Johns. Ha véletlenül mégis naptej kerül a baba szemébe, óvatosan öblítsd ki vízzel.

Szükség szerint használd újra!
A fényvédő védelem nem feltétlenül tart ki egész nap. A legjobb, ha kétóránként, vagy gyakrabban újrakenjük a fényvédő krémet – például ha a baba vizes lesz. Még az izzadás is eltávolíthatja a fényvédő krémet a bőrről, ezért meleg időben is gyakrabban kell újra bekenni a babát.

Használj kíméletes összetevőket!
Amikor a babák elérik a 6 hónapos kort, általában már bírják a fényvédő krémeket, de az összetevőkre még mindig ügyelni kell. Ebben a korban a naptej előnyei meghaladhatják a kockázatokat, de a csecsemők bőre nagyon vékony, és helyileg többet szív fel, mint a felnőtteké.

Forrás: Verywellfamily.com

B.Edina , 2022. augusztus 02.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?