Mikor kezdenek a babák emlékezni az arcokra és a dolgokra?

A babáknak vannak emlékei? Igen, de ezek nem olyanok, mint a felnőtteké. De vajon mire emlékszik a baba?


A csecsemőknek főként rövid távú emlékeik vannak, amelyek csak néhány percig tartanak. A baba 4 hónapos korára már arra is emlékszik, hogy eltűnt az arcod, amikor kukucskálósdit játszottatok, vagy hogy egy labda kigurult a látóteréből. A rövid távú memória segít a babáknak a tárgyak követésében. A kutatók azonban megállapították, hogy a 4-6 hónapos csecsemők egyszerre csak egy dologra emlékeznek.

A baba memóriája gyorsan fejlődik az első életévben. Egy tanulmány szerint a 6 hónapos gyermekek két-három héttel azután, hogy utoljára látták a játékot, még emlékeztek arra, hogyan kell megnyomni egy kart egy játékvonat működtetéséhez.

10 hónapos korára a baba rövid távú memóriája annyira fejlődik, hogy egyszerre több dologra is képes emlékezni, de még mindig csak rövid ideig. 

A hosszú távú emlékezet kialakulásához még néhány évre van szükség. A hippokampusz – az agynak az a része, ahol az emlékek kialakulnak –, körülbelül 7 éves korig nem fejlődik ki teljesen. Ez lehet az oka annak, hogy a legkorábbi emlékeink általában nem az életünk első néhány évéből származnak. 

Mikor ismerik fel a babák az ismerős arcokat?

Az újszülöttek látása elég homályos, de az arcokat sokkal gyorsabban kezdik felismerni, mint a tárgyakat. A baba 3 hónapos korára képes lesz felismerni az arcodat, de a többi érzékszervével már sokkal hamarabb ki tud választani téged a tömegből.

Az újszülöttek már születésükkor felismerik anyukájuk hangját, mert már az anyaméhben hallották. Nem sokkal később elkezdik felismerni a másik szülő és a testvérek hangját is.

Mikor kezdenek a babák emlékezni a családon kívüli rokonok és barátok arcára? Attól függ, hogy mennyit találkoznak az adott személlyel. 

Ha a gyermeked hetente egyszer látja a nagyszüleit, valószínűleg 6-9 hónapos korára felismeri őket. De ha naponta látja őket, ez hamarabb is megtörténhet. Tudni fogod, hogy kinek az arca ismerős a gyermeked számára, mert mosolyogni és gügyögni fog, amikor olyan embereket lát, akiket felismer.

Ha gyermeked nagyszülei vagy más családtagjai messze élnek, és a gyakori látogatás nem lehetséges, egy-két évbe is beletelhet, mire a kisgyermeked igazán emlékezni fog rájuk. Ezt a folyamatot megkönnyítheted a gyermeked számára, ha rendszeresen videochatelsz a családtagokkal. 

Mennyi ideig emlékezhet egy baba egy emberre?

A babák viszonylag jól emlékeznek az arcokra. Meglepően hosszú ideig képesek felidézni az arcokat, és nem csak a családtagokét.

A babáknak mégis gyakran kell látniuk az embereket ahhoz, hogy emlékezzenek rájuk. (Az első hónapokban csak néhány percig, 1 éves korukra pedig néhány hétig képesek emlékezni.) Ezért van az, hogy a baba könnyen emlékszik a kedvenc óvónénijére az oviban, de nem emlékszik Márta nénire, aki a múlt hónapban találkozott vele.

Mikor kezdődnek az emlékek?

A baba már az első két hónapban felismeri az ismerős arcokat és hangokat, különösen azokat, amelyeket minden nap lát. Az újszülöttek már születésükkor felismerik anyjuk hangját, a szoptatott babák pedig felismerik anyjuk illatát. Ez a fajta felismerés a memória első jele, bár ez nagyon különbözik attól, hogy konkrét epizódok részleteire emlékezzen.

A baba felismerési memóriája az első év során drámaian megnő. Mire 9 hónapos lesz, a baba már képes lesz arra, hogy több konkrét információra emlékezzen, például arra, hogy hol vannak a játékai a házban. 

Képesek lesznek olyan cselekvéseket is utánozni, amelyeket már egy héttel korábban is láttak. Ezek a képességek azt jelzik, hogy az idősebb csecsemők rendelkeznek felidézési memóriával, bár a legtöbb élményükre még nem emlékeznek.

Mikor lesz a gyermekemnek első emléke?

A legtöbb ember első halvány emléke 3-4 éves korából származik. Az epizodikus emlékezet (amely személyes eseményeket vagy élményeket foglal magában) létrehozásához az agy különböző területeinek együttes munkájára van szükség, amihez időre van szükség.

A “Mi az első emléked?” kérdésre adott válasz attól függően változhat, hogy hány éves vagy, amikor megkérdezik. A legkorábbi emlékek különböznek a gyermekek és a felnőttek között. 

Az első emlékek általában implicit típusúak, amikor inkább egy érzésre emlékszünk egy eseményről, mint magára az eseményre. Az explicit emlékek, vagyis azok a fajta emlékek, amelyek eseményeket és tényeket tartalmaznak, csak 6-7 éves koruk körül alakulnak ki. Gyermekednek például lehetnek általános korai emlékei arról, hogy az óvoda előtt a konyhaasztalnál reggelizett, de a legutóbbi nyári vakációról nem fog sok részletre emlékezni egészen az óvodáig vagy az első osztályig.

Ahhoz, hogy gyermeked emlékezzen a korai eseményekre, mutass neki képeket, és beszélgessetek a történtekről. Ha például nagyon szeretnéd, hogy emlékezzen arra a családi összejövetelre, amikor 4 éves volt, nézegessétek együtt a fényképeket, és meséljetek vicces történeteket az utazásról. Gyermeked valószínűleg nem fog emlékezni minden részletre, de úgy fogja érezni, hogy emlékszik rá.

Érdekes módon az emlékeinket valójában folyamatosan frissítik és “átírják” az új élményeink. A gyermekednek az utazásról veled együtt elmesélt boldog emlékei még értékesebbek lehetnek, mint magának az utazásnak az emlékei.

Forrás: Babycenter.com

B.Edina , 2022. augusztus 08.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?