Mire figyeljek ha strandra viszem a babát?

Vízparti nyaralást terveztek egy csecsemővel vagy kisgyermekkel, de nem tudod mire figyelj? Segítünk!

A családi tengerparti nyaralás egy csecsemővel vagy újszülöttel minden bizonnyal bonyolultabb lesz, mint a gyerekek születése előtt a pároddal volt. Több dolgot is figyelembe kell venni, mielőtt a babát a strandra viszed. A csecsemők rendkívül érzékenyek a napra és a melegre, ezért tisztában kell lenned azzal, hogyan tudod biztonságban a babát a strandon.

Milyen fényvédőt használjak?

Még ha nem is süt a nap, a baba érzékeny bőre akkor is megéghet, ezért nagyon fontos, hogy megvédd. 

Ha a baba hat hónaposnál fiatalabb, tartsd távol a közvetlen naptól, és maradjatok árnyékban. Ha hat hónaposnál idősebb babád vagy kisgyermeked van, tartsd távol a naptól délelőtt 11 és délután 3 óra között, ami a nap legmelegebb időszaka.

Amikor a baba a napon van, öltöztesd hűvös pamutruhába, amely eltakarja a lábát és a karját. Adj rá széles karimájú kalapot, amely árnyékolja az arcát és a nyakát, és - akár viccelődve - napszemüveget, hogy megvédje a szemét a naptól és a homoktól.

Mielőtt napra mentek, kend be fényvédő krémmel a baba minden olyan bőrfelületét, amelyet nem fed ruha vagy sapka, beleértve a kezét és a lábát is. Könnyebbnek találhatod, ha reggel a kisgyermek felöltöztetése előtt kened be krémmel – így biztos lehetsz benne, hogy nem hagytál ki egyetlen foltot sem.

Használj kifejezetten csecsemők és gyermekek számára kifejlesztett, legalább 15-ös fényvédő faktorral rendelkező fényvédő krémet. Győződj meg róla, hogy a fényvédő krém széles spektrumú, négy- vagy ötcsillagos minősítéssel rendelkező márka – ez azt jelenti, hogy UVA- és UVB-védelmet is nyújt.

Legalább néhány óránként, és miután a baba vízben játszott, vidd fel újra a fényvédőt, még akkor is, ha a fényvédő vízálló.

Mit vigyek magammal a strandra?

A következő tárgyak hasznosak lehetnek egy vízparti nyaralás alkalmával:

  • Törölközők: Vigyetek magatokkal elegendő mennyiséget, hiszen nagyon gyorsan átnedvesednek és homokosak lesznek.
  • UV-sátor vagy napernyő: A strandon árnyékra van szükséged, függetlenül attól, hogy vakítóan süt a nap vagy sem.
  • Szélfogó: A szélfogó nagyon hasznos védelmet nyújt a széltől. Ha kalandvágyó kúszó vagy sétáló kisgyermeked van, akkor segít megakadályozni, hogy a kicsi túl messzire kóboroljon.
  • Piknik takarók: Nemcsak ülni lehet rajtuk, hanem a babákat és a kisgyermekeket is megvédhetik a homoktól. Sok baba nem szereti, ha homok ragad rá.
  • Hűtőtáska vízzel és étellel: A csecsemők és kisgyermekek a friss levegőn megéheznek. Csomagolj sok rágcsálnivalót és italt, hogy a baba vagy a kisgyermek ne éhezzen meg vagy ne száradjon ki.
  • Naptej.
  • Elsősegély csomag.
  • Karúszó és úszógumi.
  • Homokozó játékok és strandlabda.

Mit adjak a babára?

Ha a baba már mászik, már nem olyan könnyű árnyékban tartani. Amellett, hogy gondoskodnod kell arról, hogy naptejet viseljen, válassz könnyű anyagból készült, hosszú ujjú felsőt, amely extra védelmet nyújt a nap ellen. 

A strandcipő hasznos a kisgyermekek számára – megvédik a lábukat a homok melegétől, valamint az éles kövektől. Sok kisgyermek nem szereti, ha a homok rájuk tapad, és a strandcipő ilyenkor védelmet nyújt. Ne feledd, hogy a kisgyermekek a vízben is leéghetnek – ha vízbe viszed a babát hagyd rajta a pólóját vagy UV-ruháját.

Mire figyeljek a babám biztonsága érdekében?

Néhány biztonsági szempont szem előtt tartása biztosítja, hogy Te és gyermeked is jól érezzétek magatokat a strandon. Amikor megérkeztek, válasszatok egy tiszta, a vízparthoz nem túl közeli helyet, ahol felállíthatjátok a "táborotokat". Legyen nálad rengeteg törölköző és takaró, amire leülhettek.

Ha van napozósátrad a baba számára, béleld ki törölközőkkel, és gondoskodj arról, hogy ne legyen túl meleg benne. Ha a baba mozgásban van, érdemes szélárnyékokat felállítani a “tábort” körül, hogy ne tudjon elkúszni bármelyik irányba.

Ha a baba fel akarja fedezni a területet, akkor neked vagy egy másik felnőttnek mindig vele kell maradnia. Egy forgalmas strandon gyorsan szem elől tévesztheted a babát, és ő biztosan a víz felé veszi az irányt. Emellett ne engedd a víz közelébe nélküled vagy egy másik felnőtt nélkül.

Próbáld megakadályozni, hogy a baba kavicsokat, kagylókat vagy homokot vegyen a szájába. De ne ess pánikba, ha mégis megteszi! Csak próbálj meg minél többet kiszedni belőle, és adj neki inni egy kis vizet.

Bevihetem a babát a tengerbe?

A lágyan csobogó hullámok nagyon izgalmasak lehetnek a baba számára, és imádhat veled játszani a tengerben. Amikor a tengerben vagytok tartsd jól a babát és maradj vele a sekély vízben. Próbálj meg nem túl sokáig a vízben maradni, mert a baba nagyon gyorsan kihűlhet. Ha elkezd reszketni, itt az ideje, hogy kiszálljon, és betekerd egy törölközőbe.

Ha a baba nem lelkesedik a tengerért, álljatok a vízparton, és nézzétek a hullámokat, játszatok a homokban vagy építsetek homokvárat. Rengeteg idő van még arra, hogy felnőve megtanulja megszeretni a tengert.

Hogyan etethetem a babát a strandon?

Ha szoptatsz, a tengerparton könnyen megteheted. Csak keress egy védett helyet, ahol a széllökés és a homok nem zavarhatja meg a baba táplálását.

Ha tápszerrel etetsz, vigyél magaddal egy doboz kész tápszert, amelyet közvetlenül a dobozból kínálhatsz. 

Ha a baba szilárd táplálékot kap, az étkezés egyik legnagyobb kihívása, hogy távol tartsd a homoktól és kavicsoktól. Ültesd egy nagy plédre, és egyszerre egy-egy ételt adj neki – ha egy egész uzsonnásdobozt adsz neki, az biztosan fejjel lefelé a földön végzi. Ne feledd, ha a baba szilárd ételeket eszik, először mosd meg a kezét!

Hogyan szundikálhat a baba a strandon?

Nem mindig könnyű meggyőzni a babát, hogy aludjon egy új környezetben, de alvás nélkül valószínűleg később morcos lesz. Lehet, hogy etetés után hajlandó lesz lefeküdni egy napernyő/napozósátor árnyékában vagy beültetheted a babakocsiba egy kis szundikálásra. Ha a baba nem akar aludni a strandon, könnyebbnek találhatod, ha úgy időzíted az utazást, hogy az a baba alvásidejéhez igazodjon. 

Forrás: Babycentre.co.uk

B.Edina , 2022. augusztus 02.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?