A nagy bejelentés – avagy jogaink, kötelezettségeink

A várandósság egy gyönyörű ajándék, mely bizony rengeteg teendővel is jár. Ezek között vannak nagyon élvezetesek (pl.: kismama-, vagy babaruhát vásárolgatni) és akadnak kevésbé kellemesek is; sokak számára a munkahelyen való bejelentés is ebbe a csoportba tartozik. Ebben próbálunk meg most segíteni Nektek. 

Nem muszáj, de javasoljuk

Bizonyára ismerősen cseng a népszerű dalszöveg: „Mióta elvágták, odalent a köldököm, (…) Azóta utálom a főnököm.” Azt hiszem, vannak ezzel így egy páran (szerencsére én nem tartozom közéjük), és ők azt sem tudják most, hogyan is álljanak neki a nagy beszélgetésnek.

A jog szerint csak abban az esetben vagy köteles közölni a terhességet, ha olyan munkakörben dolgozol, amiben egészségügyileg alkalmatlannak minősülnél a munkavégzésre. 12 hétnél hamarabb azonban semmiképp nem ajánlatos, mert akkor még magasabb a vetélés kockázata (kivéve, ha a magzatra káros környezetben dolgozol, vagy épp csoportos leépítés zajlik nálatok – ezen esetekben ne késlekedj a bejelentéssel!).

Ha jó a viszonyotok, a 12. hét után mindkettőtök számára előnyös, ha leülsz a főnököddel. Így láthatja az együttműködési szándékodat, és időben átbeszélheted vele a szülési szabadság kezdetét (normál esetben a szülés előtt 4 héttel kezdődik, de megegyezés kérdése), az azt követő terveid, illetve, hogy mikor szeretnél visszatérni a munkahelyre.

Kinek?

A közvetlen munkahelyi vezetődnek érdemes azért –teljes diszkréció mellett- a terhesség bizonyosságát igazoló orvosi vizsgálat után elmondani, hogy ne az ismerősöktől, kollégáktól vagy éppen a növekvő pocakodból értesüljön róla. A munkáltatói jogkör gyakorlójának viszont elég a 3. hónap környékén.

Terhesség bejelentése a munkahelyen

Szóban vagy írásban?

A törvény nem teszi kötelezővé az írásos bejelentést, ezért itt is inkább olyan tényezők dominálnak, hogy milyen viszonyban vagy a főnököddel, milyen a lokális kapcsolódásotok (egy irodában dolgoztok, vagy egy másik épületben/telephelyen), ill. milyen a vállalati kultúra (mindent e-mailben kommunikáltok, vagy túlnyomórészt szóban).

Mindenképp jól veszi ki magát, ha először személyesen mondod el felettesednek a jó hírt (semmi esetre sem telefonon), de ha nem bízol meg benne, írásban erősíts azért rá, ezt követően – hogy legyen nyoma. Nem kell túl bonyolítani, pár sorban írd meg a helyzetet, további egyeztetésre úgyis szükség lesz.

Ha végképp nem tudod, mi a bevett szokás a cégeteknél, nyugodtan keresd fel a HR vezetőt vagy a vállalati pszichológust, ők készséggel állnak majd rendelkezésedre.

A Munka törvénykönyve is biztosítja a terhes nők és a kismamák védelmét, így ha a fenti pár tanácsot betartod, nem kell aggódnod; Te mindent megtettél. Arról is jó, ha tudsz, hogy a terhesség teljes időszaka alatt mentesülsz a munkavégzés alól, a kötelező vizsgálatokon való megjelenés időtartamára.

 

Plézer Panna , 2016. október 21.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?