Diszkriminálják a terhes nőket a munkahelyeken

Nagy Britanniában az Esélyegyenlőségi Bizottság (EOC) hivatalos vizsgálatot indított a terhes nők elleni munkahelyi diszkrimináció ügyében, miután egy kutatás során számos problémával találkoztak, köztük az illegális elbocsátással.

1200 dolgozóval végeztek kérdőíves kutatást, melynek során kiderült, minden ötödik ember ismert olyan nőt, akinek különböző munkahelyi problémákkal kellett szembenéznie terhessége során. A megkérdezettek legnagyobb része tudta, hogy a terhes nőt különleges jogok illetik meg munkahelyén, például, hogy joga van ahhoz, hogy munkaidőben szülésre felkészítő tanfolyamon vegyen részt.

Akadt, akit megjegyzésekkel illettek, megalapozatlanul bírálták munkáját, nem megfelelő munkát bíztak rá, és olyan is volt, akit egyszerűen kirúgtak. Az EOC korábbi, nem átfogó kutatásaiból kiderült, a munka és a vállalat típusától függetlenül előfordultak diszkriminációs esetek, többek között ügyvédek, ápolónők és bolti eladók esetében is.

A vizsgálat, amely az első ilyen nagyszabású lesz Nagy Britanniában, négy részből áll, és 2005. tavaszáig tart majd, amikor a problémák leküzdésére tesz javaslatot a Bizottság a kormánynak. Azoknak a munkáltatóknak, akik diszkriminációt követtek el terhes nőkkel szemben, interjú során kell magyarázatot adniuk. A bizottság, és a vizsgálatot támogató Nőminiszter célja, hogy a jövőben büntethető legyen a terhes nőkkel szembeni munkahelyi diszkrimináció. Nagy és kis vállalatok, kampánycsoportok és terhes nők csatlakoznak majd az EOC tanácsadócsoportjához.

A brit kormány egyelőre azt nyilatkozta, az elmúlt években több formában is támogatták a terhes nőket munkahelyükön, beleértve a rugalmas munkaidő és a meghosszabbított szülési szabadság bevezetését.

Jenny Watson, a bizottság helyettes elnöke a BBC Online-nak nyilatkozva elmondta: "Rengeteg esetben hallunk panaszokat nőktől, akiket lefokoztak, megbüntettek vagy kirúgtak, csak azért, mert terhesek voltak. Sürgősen ki kell derítenünk, miért történik mindez."
 
Forrás: http://www.velvet.hu
 

2003. szeptember 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XELTE Babalabor